Προς κλιμάκωσε οδεύει η εμπόλεμη σύρραξη στη Μέση Ανατολή, καθώς σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, το Ιράν ετοιμάζεται να επιτεθεί στο Ισραήλ, ως αντίποινα στο χτύπημα που αποδίδεται σε εκείνο εναντίον της πρεσβείας του Ιράν στη Δαμασκό, όπου είχαν χάσει τη ζωή τους αξιωματούχοι των Φρουρών της Επανάστασης.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει πηγή της Wall Street Journal, το Ισραήλ ετοιμάζεται για άμεση επίθεση από το Ιράν στο νότιο ή βόρειο Ισραήλ το συντομότερο και συγκεκριμένα τις επόμενες 24 με 48 ώρες. Από την άλλη πλευρά, η Ιρανική ηγεσία ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση για την επίθεση, παρότι συζητιούνται αρκετά σενάρια.

Το χτύπημα στην πρεσβεία του Ιράν στη Δαμασκό

Υπενθυμίζεται ότι το Ιράν έχει απειλήσει δημόσια ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα για την επίθεση που έγινε στην πρεσβεία του την περασμένη εβδομάδα, στη Δαμασκό της Συρίας, την οποία η Τεχεράνη απέδωσε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή. Το χτύπημα σκότωσε κορυφαίους Ιρανούς στρατιωτικούς, συμπεριλαμβανομένου ενός ανώτερου στελέχους της επίλεκτης δύναμης Quds του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης.

Παράλληλα, οι αναφορές των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών των τελευταίων ημερών αναφέρουν πως η επίθεση του Ιράν το επόμενο διάστημα εντός των συνόρων του Ισραήλ είναι ιδιαίτερα πιθανή.

Αντίποινα εντός ημερών από το Ιράν

Αμερικανός αξιωματούχος που γνωρίζει το θέμα είπε στην WSJ, την Πέμπτη, ότι οι αμερικανικές πληροφορίες κάνουν λόγο για ιρανικά αντίποινα εντός ημερών, «πιθανόν σε ισραηλινό έδαφος».

Την Πέμπτη επίσης, η αμερικανική πρεσβεία στο Ισραήλ δήλωσε ότι οι κυβερνητικοί υπάλληλοι των ΗΠΑ και τα μέλη των οικογενειών τους θα έχουν περιορισμούς στο να ταξιδέψουν εκτός του κεντρικού Ισραήλ, της Ιερουσαλήμ και της Beersheba μέχρι νεοτέρας.

Παράλληλα, Ο στρατηγός Μάικλ Έρικ Κουρίλα, διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, ο οποίος είναι υπεύθυνη για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή, βρίσκεται στο Ισραήλ από την Πέμπτη.

Νετανιάχου: «Όποιος μας κάνει κακό θα τον βλάψουμε»

Την ίδια ώρα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, υποσχέθηκε να απαντήσει άμεσα σε οποιαδήποτε επίθεση στο Ισραήλ. «Όποιος μας κάνει κακό, θα τον βλάψουμε. Είμαστε έτοιμοι να καλύψουμε όλες τις ανάγκες ασφαλείας του κράτους του Ισραήλ, τόσο αμυντικά όσο και επιθετικά», τόνισε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η προοπτική μιας ιρανικής επίθεσης στο Ισραήλ είναι «ακόμα βιώσιμη απειλή», παρά τις συντονισμένες προσπάθειες του Ισραήλ και των ΗΠΑ να την αποτρέψουν.

«Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τους Ισραηλινούς ομολόγους μας για να διασφαλίσουμε ότι μπορούν να αμυνθούν σε τέτοιου είδους επιθέσεις», πρόσθεσε ο Κίρμπι.

Επιβεβαίωσε επίσης ότι ο επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, στρατηγός Erik Kurilla, βρίσκεται στο Ισραήλ και συνομιλεί με Ισραηλινούς αμυντικούς αξιωματούχους, σχετικά με το πώς το Ισραήλ μπορεί να προετοιμαστεί καλύτερα για το ενδεχόμενο μιας τέτοιας επίθεσης. «Είναι επίσης πιθανό ο Κουρίλα να είναι εκεί για να επηρεάσει και να μετριάσει οποιαδήποτε ισραηλινή απάντηση. Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανησυχεί πολύ για την πιθανότητα κλιμάκωσης εκτός ελέγχου», αναφέρει ο Guardian.

Διπλωματική πίεση στο Ιράν για αποφυγή της κλιμάκωσης

Την ίδια ώρα, στη διπλωματική σκακιέρα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ,  Άντονι Μπλίνκεν μίλησε με τους υπουργούς Εξωτερικών της Τουρκίας, της Κίνας και της Σαουδικής Αραβίας προτείνοντας τους να πιέσουν το Ιράν ώστε να μην κλιμακώσει τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ.

Ο Μίλερ πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ έχουν επίσης «εμπλακεί με ευρωπαίους συμμάχους και εταίρους τις τελευταίες ημέρες» για να στείλουν ένα παρόμοιο μήνυμα προς το Ιράν. Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπάερμποκ και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον μίλησαν επίσης από την πλευρά τους με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών τις τελευταίες ημέρες.

Ο Μπλίνκεν «έχει καταστήσει σαφές σε κάθε χώρα που έχει κάποια μορφή σχέσης με το Ιράν ότι είναι προς το συμφέρον της να χρησιμοποιήσουν αυτή τη σχέση για να πιέσει το Ιράν ότι δεν πρέπει να κλιμακώσει τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή. Αλλά θα αφήσω αυτές τις χώρες να μιλήσουν από μόνες τους για τις ενέργειες που ενδέχεται να λάβουν ή όχι», είπε ο Μίλερ.

Επιπλέον, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ περιόρισε τα ταξίδια του διπλωματικού προσωπικού στο Ισραήλ μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Πιο συγκεκριμένα, η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ισραήλ ανακοίνωσε ότι το προσωπικό της έχει ενημερωθεί να μην ταξιδεύει εκτός της ευρύτερης περιφέρειας της Ιερουσαλήμ, του Τελ Αβίβ ή της Μπερσέμπα.

Η Γαλλία συνέστησε στους πολίτες της να «απέχουν απολύτως» από τα ταξίδια στο Ιράν, τον Λίβανο, το Ισραήλ και τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη λόγω του κινδύνου «στρατιωτικής κλιμάκωσης», ανακοίνωσε την Παρασκευή το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το υπουργείο πρόσθεσε ότι οι οικογένειες του διπλωματικού προσωπικού στην ιρανική πρωτεύουσα Τεχεράνη θα επιστραφούν στη Γαλλία και οι δημόσιοι υπάλληλοι θα απαγορευθούν από αποστολές εργασίας σε αυτές τις χώρες και εδάφη.