Από «χλιαρή» μέχρι «εκρηκτική» θα μπορούσε να εξελιχθεί η Σύνοδος Κορυφής που ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες.

Άγνωστο παραμένει εάν η πρώτη ημέρα θα τραβήξει χρονικά μέχρι τα ξημερώματα της Παρασκευής ή εάν ηγέτες θα βρουν κοινή γραμμή νωρίτερα και θα επιστρέψουν το πρώι της επόμενης για να ολοκληρώσουν τις διαβουλεύσεις. Το προσχέδιο των συμπερασμάτων είναι στο τραπέζι και δυνητικά θα μπορούσε να είναι ένα Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χωρίς εντάσεις. Ωστόσο, τα μείζονα ζητήματα που φαινομενικά έχουν κλείσει, μπορούν να ανοίξουν εκ νέου κατά βούληση των ηγετών.

Όσον αφορά στη Μέση Ανατολή, υπάρχει η βούληση αυτή τη φορά να υιοθετηθούν συμπεράσματα και όχι να υπάρξει η εικόνα μιας κατακερματισμένης και διχασμένης ΕΕ στο συγκεκριμένο θέμα. Μάλιστα γίνεται ακόμη ένα βήμα πιο πέρα με αναφορά στο προσχέδιο των συμπερασμάτων σε «εκεχειρία».

Ειδικότερα, αναφέρεται ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί για άμεση ανθρωπιστική παύση που οδηγεί σε βιώσιμη εκεχειρία». Ωστόσο, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, υπάρχουν χώρες που βρίσκουν το λεκτικό σκληρό απέναντι στο Ισραήλ. Ευρωπαϊκή πηγή σημειώνει ταυτόχρονα ότι δεν μπορεί να μπει ότι υπάρχει αισιοδοξία για την ύπαρξη συμπερασμάτων στη Μέση Ανατολή και μένει να φανεί που θα καταλήξουν οι «27».

Στο τραπέζι το αγροτικό ζήτημα

Το αγροτικό ζήτημα που δεν θα μπορούσε να μην είναι στο τραπέζι μετά τις πανευρωπαϊκές διαδηλώσεις, μπορεί από την μία να απασχολήσει τους ηγέτες, από την άλλη το μπαλάκι περνά και πάλι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφού επί της ουσίας δεν αναμένεται να υπάρξει κάποια συγκεκριμένη απόφαση.

To προσχέδιο των συμπερασμάτων κάνει λόγο για «απολογισμό» των μέτρων και των κινήσεων που έχουν γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ θα καλέσει «την Επιτροπή και το Συμβούλιο να προχωρήσουν τις εργασίες τους χωρίς καθυστέρηση, ιδίως στα εξής:

α) όλα τα πιθανά βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων για τη μείωση του διοικητικού φόρτου και να επιτευχθεί απλούστευση για τους γεωργούς

β) ενίσχυση της θέσης των αγροτών στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων, ιδίως σε σχέση με την εξασφάλιση δίκαιου εισοδήματος

γ) εξασφάλιση βασισμένου σε κανόνες και θεμιτού ανταγωνισμού σε παγκόσμιο επίπεδο και στην εσωτερική αγορά

δ) αντιμετώπιση θεμάτων που σχετίζονται με τα Αυτόνομα Εμπορικά Μέτρα για την Ουκρανία με δίκαιο και ισορροπημένο τρόπο».

Το τελευταίο κομμάτι παραμένει μπλοκαρισμένο αφού ούτε σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων δεν έφτασε εχθές, καθώς η πολιτική συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ των διαπραγματευτών του Συμβουλίου και του Κοινοβουλίου δεν «προχωρούσε» εξαρχής, άρα είναι σαν να μην έγινε ποτέ. Κι αυτό γιατί παρά το γεγονός ότι προστέθηκαν επιπλέον προϊόντα για τα οποία θα υπήρχαν δικλείδες ασφαλείας σε περίπτωση που έμπαιναν στην ευρωπαϊκή αγορά από την Ουκρανία σε ανεξέλεγκτες ποσότητες (βρώμη, μέλι ενώ ήδη υπήρχε απόφαση για αυγά, ζάχαρη, πουλερικά), η διαφωνία για το ποια έτη θα συμπεριλαμβάνονται έτσι ώστε να βγαίνει μία μέση τιμή πάνω από την οποία θα ενεργοποιείται το φρένο έκτακτης ανάγκης, έκανε τα πράγματα πιο δύσκολα. Οι διαπραγματευτές ήταν υπέρ της διετίας 2022-2023, ενώ συνολικά το κοινοβούλιο υπέρ της τριετίας 2021-2022-2023. Ως εκ τούτου, το θέμα επιστρέφει στο τραπέζι την ερχόμενη εβδομάδα.

Κύπρος και Ουκρανία

Για την Ουκρανία υπάρχει η βούληση για να συνεχιστεί η βοήθεια, όμως όσον αφορά τη διεύρυνση, οι Βάλτες και δη η Λιθουανία ζητεί γρήγορα βήματα και σαφή αναφορά για τον Ιούνιο, σχετικά με το διαπραγματευτικό πλαίσιο αλλιώς θα μπλοκάρει με τη σειρά της την όποια εξέλιξη για την Βοσνία.

Πιθανή αναφορά στην Τουρκία υπάρχει περίπτωση να προστεθεί στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής με τη Γερμανία να ζητεί να σταλεί ένα θετικό μήνυμα προς την Άγκυρα. Από την άλλη βέβαια, υπάρχει το Κυπριακό το οποίο αποτελεί σημαντικό θέμα για την ΕΕ.