Η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης έβγαλε λευκό καπνό στο θέμα της Ουκρανίας με τους 26 να κάμπτουν την αντίσταση του Βίκτορ Ορμπάν. Ωστόσο, αυτό δεν ήταν το μοναδικό θέμα της συνόδου.

Δε θα μπορούσε να συμβαίνει και αλλιώς αφού στις Βρυξέλλες βρίσκονταν περίπου 1000 τρακτέρ από το Βέλγιο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες με τους αγρότες να έχουν οδομαχίες με τις αστυνομικές δυνάμεις.

Η καυτή πατάτα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες αναμένεται να βγει άμεσα στο προσκήνιο με τις λύσεις στο πρόβλημα να ζητούν γενναίες αποφάσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο κείμενο για τα συμπεράσματα της Συνόδου γίνεται αναφορά στο θέμα.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συζήτησε τις προκλήσεις στον γεωργικό τομέα και τις ανησυχίες που διατύπωσαν οι αγρότες», αναφέρουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες. «Υπενθυμίζοντας τον ουσιαστικό ρόλο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, καλούμε το Συμβούλιο και την Επιτροπή να προχωρήσουν τις εργασίες όπως απαιτείται. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα παρακολουθεί την κατάσταση», προσθέτουν οι «27» ηγέτες στα συμπεράσματά τους.

Εξήρε το ρόλο των αγροτών η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο πλαίσιο των καθιερωμένων δηλώσεών της αναφέρθηκε στο θέμα και έδειξε ότι οι ηγέτες είναι έτοιμοι να βοηθήσουν. «Η εργασία τους συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην επισιτιστική μας ασφάλεια και μάλιστα στον τρόπο ζωής μας. Είναι βασικοί παράγοντες για τη διασφάλιση της αειφόρου χρήσης των φυσικών πόρων. Ζουν με τη φύση και από τη φύση», ανέφερε η πρόεδρος της Επιτροπής.

Στη συνέχεια υπογράμμισε πως η παραγωγικότητα στην ΕΕ βελτιώθηκε κατά 13% χάρη στις προσπάθειες των αγροτών οι οποίοι συμβάλουν θετικά και στο εξωτερικό εμπόριο της ΕΕ. «Πέρυσι, οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων αυξήθηκαν κατά 5%. Επομένως, νομίζω ότι είναι δίκαιο να πούμε ότι οι αγρότες μας έχουν δείξει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα απέναντι στην πρόσφατη κρίση, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές προκλήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Οι αγρότες μπορούν να βασίζονται στην ευρωπαϊκή στήριξη»

Στη συνέχεια η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επεσήμανε: «Οι αγρότες μπορούν να βασίζονται στην ευρωπαϊκή στήριξη». Στη σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής διαθέτει περίπου 390 δισεκ. ευρώ.

Αυτός είναι σχεδόν το ένα τρίτο του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για τη γεωργία, και μόνο το 2023, η Ευρώπη παρείχε έκτακτη βοήθεια άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ στους αγρότες που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση.

Η φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε και στην πρόσφατη πρόταση της Επιτροπής για ευελιξία στους αγρότες σχετικά με την αγρανάπαυση και την προστασία των ευρωπαϊκών προϊόντων από τις εισαγωγές πουλερικών, αυγών και ζάχαρης από την Ουκρανία.

Εξάλλου, η πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι η ΕΕ πρέπει να υπερασπιστεί τα νόμιμα συμφέροντα των αγροτών στις εμπορικές διαπραγματεύσεις, ιδίως όσον αφορά τη διασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού.

Τέλος, για να μειωθεί ο διοικητικός φόρος για τους αγρότες, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι η Επιτροπή μαζί με τη βελγική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, θα εργαστούν πάνω σε μια πρόταση που θα συζητηθεί στο επόμενο Γεωργικό Συμβούλιο της ΕΕ.