Εκατόν εβδομήντα οχτώ ώρες μετά τον φονικό σεισμό στην Τουρκία ένα 6χρονο κορίτσι και μια 70χρονη γυναίκα ανασύρθηκαν σήμερα ζωντανές μέσα από τα ερείπια στην επαρχία Αντιγιαμάν.

Συγκεκριμένα μία γυναίκα, η Σεράπ Ντονμέζ, βγήκε ζωντανή από τα ερείπια πολυκατοικίας που είχε καταρρεύσει στην Αντάκια (Αντιόχεια), 176 ώρες μετά τον σεισμό όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενώ στην ίδια πόλη της επαρχίας Χατάι, μια 70χρονη γυναίκα, η Νουράι Γκιουρμπούζ, σώθηκε αφού πέρασε 178 ώρες κάτω από τα συντρίμμια.

Επίσης, ένα νεαρό κορίτσι με το όνομα Miray διασώθηκε από τα ερείπια πολυκατοικίας στην πόλη Adiyaman της νότιας Τουρκίας σήμερα Δευτέρα, 178 ώρες μετά τον καταστροφικό σεισμό που συγκλόνισε την περιοχή, σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών μέσων ενημέρωσης. Την είδηση επιβεβαίωσε τούρκος υπουργός.

Ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός CNN Turk είπε ότι το κορίτσι ήταν έξι ετών και ότι οι διασώστες ήταν επίσης κοντά στο να φτάσουν τη μεγαλύτερη αδερφή της.

Διασώσεων συνέχεια

Στο μεταξύ διασώστες στην Καχραμανμαράς δήλωσαν ότι έχουν επαφή με μία ηλικιωμένη γυναίκα, την κόρη της και το μωρό της τελευταίας που βρίσκονται εγκλωβισμένες σε δωμάτιο τριώροφου κτιρίου. Ένας ακόμη άνθρωπος πιθανόν να βρίσκεται σε διπλανό δωμάτιο.

Τα σωστικά συνεργεία προσπαθούν να σπάσουν έναν τοίχο για να φτάσουν σε αυτούς, αλλά μία κολώνα τους καθυστερεί. Ισπανοί διασώστες, ο τουρκικός στρατός και η αστυνομία εργάζονται στο κτίριο, το οποίο δεν έχει καταρρεύσει ολοσχερώς.

«Δεν γνωρίζουμε αν είναι ζωντανές. Απλώς εντοπίσαμε θερμότητα με τις θερμοκάμερες, αλλά δεν έχουν κάνει κανέναν ήχο», δήλωσε Τούρκος στρατιώτης στο Reuters.

Στο ισοπεδωμένο Καχραμανμαράς το MEGA  – Έλληνες διασώστες επιχειρούν στα συντρίμμια

Το MEGA βρίσκεται στο πολύπαθο Καχραμανμαράς, που έχει ισοπεδωθεί από τον σεισμό. Έλληνες διασώστες βρίσκονται ακόμα στο σημείο και συνεχίζουν να αναζητούν ανθρώπους στα χαλάσματα.

Στο MEGA μίλησε ένας εκ των διασωστών που επιχειρούν στο Καχραμανμαράς.

«Είμαστε από την επίλεκτη ομάδα ειδικών αποστολών, είναι πάρα πολύ δύσκολες καταστάσεις. Προσπαθούμε να συμβάλλουμε, έχουμε έρθει με 7 διασωστικά οχήματα από την Αθήνα, έχουμε σκύλο έρευνας μαζί μας, την Sugar. Σκοπός μας είναι διασώσουμε έστω έναν άνθρωπο ακόμη, και να δώσουμε μία πνοή ζωής, θα είναι επιτυχία αυτό», ανέφερε ένας διασώστης.

«Σίγουρα είναι το καλύτερο συναίσθημα όταν βγαίνει ένας ζωντανός, αλλά δεν έχουμε χρόνο να χαρούμε. Προσπαθούμε να είμαστε σε όσα πιο πολλά μέρη μπορούμε. Έχουμε στόχο να βρούμε ζωντανούς ανθρώπους. Έχει πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και γίνεται η κατάσταση πιο δύσκολη από όλους πιο πολύ για τους πληγέντες», συνέχισε.

«Δεν έχω ξαναδεί αυτό το πράγμα στη ζωή μου, δεν έχω λόγια από την ανταπόκριση και το ευχαριστώ του κόσμου. Δεν έχω ξαναέρθει στην Τουρκία, μας αποκαλούν «αδέρφια» οι άνθρωποι εδώ», είπε κλείνοντας ο διασώστης.