«Οι καταγγελίες διατυπώθηκαν και οι επιθεωρήσεις ξεκινούν», δήλωσε ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Ραφαέλ Γκρόσι και πρόσθεσε: «Οι έλεγχοι θα γίνουν στην Ουκρανία σε δύο εγκαταστάσεις, στις οποίες, σύμφωνα με τις αιτιάσεις, φθάνει ραδιενεργό υλικό με σκοπό την κατασκευή ραδιενεργού εκρηκτικού μηχανισμού»

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε την Πέμπτη το Κίεβο ότι προσπαθεί να «καλύψει τα ίχνη κατασκευής μιας «βρόμικης βόμβας»», προσθέτοντας ότι γνωρίζει περίπου που λαμβάνει χώρα η κατασκευή της. Ο ρώσος πρόεδρος τάχθηκε υπέρ της άμεσης αποστολής επιθεωρητών στην Ουκρανία, με στόχο τον εντοπισμό ραδιενεργού υλικού, απαραίτητου για την κατασκευή «βρόμικης βόμβας».

Πράσινο φως του Κιέβου στους ελέγχους

Αναφερόμενος στις ρωσικές κατηγορίες σε βάρος της Ουκρανίας ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας τόνισε: «Έχουμε λάβει συγκεκριμένες καταγγελίες σχετικά με τις παράνομες δραστηριότητες διοχέτευσης ραδιενεργού υλικού σε συγκεκριμένες εγκαταστάσεις με σκοπό την κατασκευή ραδιενεργού εκρηκτικού μηχανισμού. Είμαστε σε επαφή με την ουκρανική κυβέρνηση διότι καθώς γνωρίζετε η υπηρεσία μας δεν διενεργεί επιθεωρήσεις κατόπιν αιτήματος κάποιου. Προϋπόθεση είναι μια πρόσκληση από την Ουκρανία και αυτή τη λάβαμε. Κατά συνέπεια οι επιθεωρητές θα σχηματίσουν επί τόπου άποψη».

Η «βρόμικη βόμβα» συνδυάζει συμβατικά εκρηκτικά υλικά, όπως ο δυναμίτης, με ραδιενεργά υλικά. Δεν είναι ατομική βόμβα που προκαλεί πυρηνικές αλυσιδωτές αντιδράσεις. Οι επιπτώσεις της μπορούν να συγκριθούν με εκείνες ενός πυρηνικού ατυχήματος, όπως της Φουκουσίμα το 2011 και του Τσέρνομπιλ το 1986.

Πηγή: Deutsche Welle

Στέφανος Γεωργακόπουλος (dpa, UNTV)