Σφοδρές μάχες γίνονται στην πόλη Ιζιούμ, γνωστή ως πύλη προς την περιοχή του Ντονμπάς και τη Μαύρη Θάλασσα, καθώς οι Ρώσοι τη χρησιμοποιούν ως ορμητήριο για να επιτεθούν σε πόλεις στα ανατολικά της Ουκρανίας, σύμφωνα με το BBC.

Μάλιστα, υπάρχουν φόβοι ότι το Ιζιούμ θα γίνει η επόμενη Μπούκα – όπου η Ρωσία κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου κατά του άμαχου πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων εκτελέσεων και βασανιστηρίων.

Το Ιζιούμ φέρεται να έχει την υψηλότερη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.

Βίντεο από ρωσική επίθεση

Η στρατηγική πόλη, που βρίσκεται 70 μίλια νοτιοανατολικά από το Χάρκοβο, βρίσκεται προς τα ανατολικά που ελέγχονται από τους αυτονομιστές και βρίσκεται κάτω από τον πλήρη έλεγχο των Ρώσων από την 1η Απριλίου.

Αν και πραγματοποιήθηκαν κάποιες προσπάθειες εκκένωσης της πόλης πριν από την εισβολή των Ρώσων στρατιωτών, υπάρχουν περίπου 10.000 έως 15.000 άνθρωποι που εξακολουθούν να είναι παγιδευμένοι, σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται το BBC.

Σχεδόν το 80% των κατοικιών της πόλης έχει καταστραφεί και οι γραμμές του τρένου έχουν κοπεί, λέει ο αντιδήμαρχος της πόλης.

Άνθρωποι που κατάφεραν να εγκαταλείψουν το Ιζιούμ δήλωσαν στο BBC ότι βρίσκεται στα πρόθυρα ανθρωπιστικής καταστροφής.

Για περισσότερο από ένα μήνα, οι πολίτες δεν είχαν πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια, χωρίς «ηλεκτρικό ρεύμα, θέρμανση ή νερό», λέει ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης του Ιζιούμ, Στέπαν Μασέλσκι.

Ο Μασέλσκι, ο οποίος βρίσκεται σε μια περιοχή που ελέγχεται από την Ουκρανία γύρω από το Ιζιούμ, λέει ότι η επαφή με τους αμάχους ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες δεν επιτρέπουν στους ανθρώπους να εισέλθουν ή να εξέλθουν από την περιοχή.

«Έχουμε ανεπιβεβαίωτες αναφορές για απελάσεις (σ.σ. αμάχων) στη Ρωσία, οι άνθρωποι δεν επιτρέπεται να κυκλοφορούν μέσα στην πόλη», λέει.

Δείτε τον χάρτη του BBC