Σε βομβαρδισμό θεάτρου, όπου έβρισκαν καταφύγιο εκατοντάδες άμαχοι, προχώρησαν οι ρωσικές δυνάμεις, το απόγευμα της Τετάρτης, όπως καταγγέλλει η ουκρανική πλευρά. Παράλληλα, γίνεται λόγος για επίθεση με οβίδες σε αυτοκινητοπομπή με αμάχους.

Ο αντιδήμαρχος της Μαριούπολης δήλωσε στο BBC ότι υπολογίζει πως εκεί βρίσκονταν έως και 1.200 άτομα. Ο αριθμός των θυμάτων είναι ακόμη άγνωστος.

«Το αεροπλάνο έριξε βόμβα σε κτίριο όπου κρύβονταν εκατοντάδες φιλήσυχοι κάτοικοι της Μαριούπολης. Είναι ακόμα αδύνατο να εκτιμηθεί το μέγεθος αυτής της φρικτής και απάνθρωπης πράξης, γιατί η πόλη συνεχίζει να βομβαρδίζεται. Είναι γνωστό ότι μετά τον βομβαρδισμό καταστράφηκε το κεντρικό τμήμα του Δραματικού Θεάτρου και καταστράφηκε η είσοδος του καταφυγίου» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση του δημοτικού συμβουλίου Μαριούπολης.

Όπως επισημαίνεται «ο μόνος στόχος του ρωσικού στρατού είναι η γενοκτονία του ουκρανικού λαού. Όσος καιρός κι αν περάσει, δεν θα τους συγχωρήσουμε ποτέ ούτε για ένα θύμα, ούτε για μια σταγόνα αίματος που χύθηκε. Δεν θα συγχωρήσουμε και δεν θα ξεχάσουμε ποτέ».

Ρωσική επίθεση με οβίδες σε αυτοκινητοπομπή με αμάχους

Την ίδια στιγμή, οι ουκρανικές αρχές κατηγόρησαν τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις για την επίθεση με οβίδες πυροβολικού κατά αυτοκινητοπομπής με αμάχους που εγκατέλειπαν νωρίτερα σήμερα τη Μαριούπολη με προορισμό τη Ζαπορίζια.

Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για πέντε τραυματίες, μεταξύ των οποίων και ένα παιδί. Ωστόσο, το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε (επικαλούμενο ουκρανική στρατιωτική πηγή) πως «υπάρχουν νεκροί».

Ο κυβερνήτης της Ζαπορίζια έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες και βίντεο από τον τόπο της επίθεσης. Στις εικόνες διακρίνεται, μεταξύ άλλων, ένα καμένο αυτοκίνητο. Το πρακτορείο Reuters υπογραμμίζει ότι δεν μπορεί να επαληθεύσει την αυθεντικότητά τους.

«Το βαρύ πυροβολικό των εχθρικών δυνάμεων έπληξε μια αυτοκινητοπομπή με αμάχους, η οποία κινείτο στον αυτοκινητόδρομο που οδηγεί στη Ζαπορίζια» έγραψε ο κυβερνήτης Ολεξάντρ Στάρουχ σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο.

Ο ουκρανικός στρατός επιβεβαίωσε τις αναφορές για το «χτύπημα» στην αυτοκινητοπομπή, δημοσιοποιώντας τη φωτογραφία ενός παιδιού, το οποίο ανέφερε πως τραυματίστηκε στην επίθεση.