Επιβεβαιώνεται το πρόσφατο ρεπορτάζ των “Νέων” καθώς το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ήδη ότι το «διπλό μηχανογραφικό» του εξεταστικού συστήματος δεν θα ισχύσει το καλοκαίρι στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας «Προβλέπεται ότι για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση φέτος, για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023, θα υποβάλλεται μόνο το μηχανογραφικό δελτίο πρώτης φάσης, όπως πέρυσι, δηλαδή όχι και 2ο».

Πρόκειται για την δεύτερη φάση του εξεταστικού συστήματος του υπουργείου Παιδείας που επρόκειτο να εφαρμοστεί το καλοκαίρι, το οποίο προέβλεπε συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου για τα ΑΕΙ σε δυο φάσεις.

Το καλοκαίρι κατ επέκταση θα ισχύσει το εξεταστικό σύστημα που εφαρμόστηκε και πέρυσι με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής χωρίς καμία αλλαγή.

Τι προβλέπει το «διπλό μηχανογραφικό»

«Ο αρχικός προγραμματισμός του υπουργείου που πλέον δεν ισχύει, προέβλεπε ότι στις επόμενες πανελλαδικές οι υποψήφιοι θα είχαν τη δυνατότητα να συμπληρώσουν στο πρώτο μηχανογραφικό τους μόνο το 10% των σχολών κάθε επιστημονικού πεδίου (20% στην περίπτωση των Επαγγελματικών Λυκείων).

Στη δεύτερη φάση που θα ακολουθούσε εάν εφαρμοζόταν το συγκεκριμένο μέτρο, δεν θα υπήρχε περιορισμός επιλογών, αλλά τα επόμενα μηχανογραφικά θα συμπληρώνονται μόνο από όσους υποψηφίους δεν εισήχθησαν στην Α’ φάση και θα περιείχαν μόνο τις θέσεις που θα απέμεναν κενές και τα τμήματα που δεν θα είχαν συμπληρώσει τις θέσεις τους (εφόσον επιτυγχανόταν και η καθορισμένη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής κάθε τμήματος).