Αυτή η προβοκατόρικη «πληροφορία» που έδωσε δήθεν εμπιστευτικά ο Ταγίπ Ερντογάν στον Εμανουέλ Μακρόν ότι «οι Έλληνες δεν έχουν λεφτά για να αγοράσουν φρεγάτες Belhara και μαχητικά αεροσκάφη Rafale» μου προκάλεσε πολλά ερωτηματικά. Τόσο πολύ, άραγε, ανησύχησαν οι Τούρκοι με την ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης της χώρας μας; Όντως υπάρχουν τα λεφτά και για τις Belhara και τα Rafale; Έτσι απευθύνθηκα στον πλέον αρμόδιο, τον κλειδοκράτορα του κυβερνητικού θησαυροφυλακίου, υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον ρώτησα ευθέως: «Τι είναι αυτά που ισχυρίζεται ο Ερντογάν; Έχουμε τα χρήματα για να αγοράσουμε φρεγάτες και μαχητικά;». Ιδού λοιπόν τι απάντησε ο υπουργός Οικονομικών για το εάν υπάρχουν ή όχι τα λεφτά…

«Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης κινήθηκε διορατικά, έγκαιρα και υπεύθυνα, ενίσχυσε και διατηρεί, εν μέσω κρίσεων, υψηλά τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας. Σε επίπεδο υψηλότερο από το αντίστοιχο πολλών χωρών της Ευρώπης. Το γεγονός αυτό, στοιχείο υπεύθυνης δημοσιονομικής διαχείρισης, δίνει τη δυνατότητα στη χώρα να ενισχύσει την αποτρεπτική της δύναμη και να ισχυροποιείται πολύπλευρα. Η Ελλάδα αποτελεί αξιόπιστο, υπεύθυνο και ισχυρό εταίρο της Ευρώπης, των δομών της «Δύσης» και παράγοντα ειρήνης στη διεθνή σκηνή. Τα λοιπά» (σ.σ. εννοεί τους ισχυρισμούς του Ερντογάν), «αποτελούν «επιθυμίες γειτόνων», οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Ακόμα θα πρέπει να αναφερθεί και το επικαιροποιημένο και πλήρως κοστολογημένο σχέδιο που παρουσίασε εγκαίρως στον Πρωθυπουργό η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και η έγκρισή του από τον κ. Μητσοτάκη προτού ο κ. Ερντογάν αρχίσει την γκρίνια και τα παράπονα στον Ερντογάν και στον Μπάιντεν για τα μαχητικά και τις φρεγάτες.

***
Γιατί δεν γίνεται έλεγχος πιστοποιητικών εμβολιασμού στη Βουλή

Παντού τις τελευταίες ημέρες διεξάγονται έλεγχοι , κυρίως σε κλειστούς χώρους, για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, εκτός από δύο περιπτώσεις. Η μία αφορά τις εκκλησίες (έχουν εξαιρεθεί και υπάρχει μόνον έκκληση για τεστ). Η άλλη όμως; Εδώ είναι η έκπληξη. Η Βουλή των Ελλήνων. Ναι, δεν διαβάσατε λάθος. Στη Βουλή μπαίνουν οι πάντες (δηλαδή αρχηγοί κομμάτων, βουλευτές, υπουργοί, υπάλληλοι, αστυνομικοί, δημοσιογράφοι και επισκέπτες) χωρίς να επιδείξουν ούτε πιστοποιητικό εμβολιασμού, ούτε πιστοποιητικό νόσησης, αλλά ούτε και τεστ. Κανείς, έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, έθεσε τέτοιο θέμα. Κι ας είχαν εντοπισθεί την Τρίτη οκτώ κρούσματα ανάμεσα σε υπαλλήλους και ας είχαν κατά καιρούς νοσήσει υπουργοί και βουλευτές και ας έχασαν την ζωή τους από τον κορωνοϊό πρώην υπουργοί (όπως ο αείμνηστος Δημήτρη Κρεμμαστινός). Μπορεί να γίνονται κατά καιρούς κάποια μοριακά τεστ (όπως αυτό που έχει προγραμματιστεί για σήμερα), αλλά πραγματοποιούνται για να διαπιστωθεί εάν κάποιος από τη Βουλή έχει νοσήσει ή όχι. Και κάτι ακόμα…

***
Συνεδρίαση της ΚΟ με υγειονομικούς κανόνες

Η χθεσινή συνεδρίαση της ΚΟ έγινε στην αίθουσα της Ολομέλειας όπου σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα μπορούν να καθίσουν κρατώντας όμως τις αποστάσεις έως και 200 άτομα. Με την προϋπόθεση ότι οι πόρτες της αιθούσης να μένουν ορθάνοικτες. Όπερ και εγένετο με την ομιλία του Πρωθυπουργού. Αλλά μόλις άρχισαν να ομιλούν οι βουλευτές οι πόρτες έκλεισαν… ερμητικά (χωρίς να ληφθούν υπόψη τα υγειονομικά πρωτόκολλα).

***
Η Όλγα, τα δίδυμα και ο Πρωθυπουργός

Προτού σας περιγράψω τι έγινε στη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ θα κάνω μία στάση από το Μέγαρο Μαξίμου για να σας πω ότι το κατώφλι του πρωθυπουργικού μεγάρου πέρασε μετά από καιρό (κάπου δύο χρόνια, ίσως και περισσότερα) η Όλγα Κεφαλογιάννη. Φαίνεται πως η γέννηση των διδύμων ήταν μια καλή ευκαιρία για να σπάσει ο πάγος της Όλγας με τον Πρωθυπουργό. Η συνάντηση, μου λένε ότι ήταν εγκάρδια και πέραν των διδύμων η συζήτηση επεκτάθηκε και σε άλλα θέματα κυρίως στα καθημερινά προβλήματα της Αθήνας όπου η κυρία Κεφαλογιάννη εκλέγεται πρώτη σε ψήφους βουλευτής.

***
Οι βουλευτές ζήτησαν αναβάθμιση του ρόλου τους στην ΚΟ

Πάμε τώρα στην συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ, όπου ο Πρωθυπουργός χειροκροτήθηκε θερμά από τους βουλευτές του. Και μάλιστα αρκετές φορές. Την πρώτη όταν εισήλθε στην αίθουσα της Ολομέλειας (προτού ακόμα μιλήσει) όταν οι βουλευτές σηκώθηκαν όρθιοι καλωσορίζοντάς τον με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα. Η επόμενη φορά που οι βουλευτές της ΝΔ σηκώθηκαν όρθιοι να χειροκροτήσουν τον Πρωθυπουργό, ήταν όταν ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε σφοδρότατη προσωπική επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα για τα εμβόλια χαρακτηρίζοντάς τον «σαμποτέρ και υπονομευτή». Ακόμα όταν επανέλαβε πως δεν πρόκειται να επιβληθεί lockdown και ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

***
Να το δω αυτό κι ας πεθάνω

Κατά άλλα η συνεδρίαση κύλισε ομαλά, χωρίς ουσιαστική κριτική, παρατηρήσεις ή γκρίνια. Εάν εξαιρέσει κανείς την πρόταση του βουλευτή Μανούσου Βολουδάκη για αναβάθμιση της ΚΟ και του ρόλου των βουλευτών, την παρατήρηση του Κωνσταντίνου Κυρανάκη (που βρήκε ορθή ο Πρωθυπουργός) για καλύτερη προετοιμασία των νομοθετικού έργου της κυβέρνησης, τα υπόλοιπα θέματα στα τρίλεπτα που μίλησαν οι βουλευτές κινήθηκαν στα κόκκινα δάνεια, στην πανδημία, στα εμβόλια και πώς πρέπει να προσελκύσουμε περισσότερους για εμβολιασμό. Ένα αίτημα που ζήτησε ο πρώην δήμαρχος και ναύαρχος ε.α. Διονύσης Χατζηδάκης τάραξε τα νερά. Ζήτησε την προστασία των πτητικών επιδομάτων στους πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας, των επιδομάτων της πληρωμάτων των υποβρυχίων και των αλεξιπτωτιστών, υπενθυμίζοντας στον Πρωθυπουργό ότι ο πατέρας του Κωνσταντίνος Μητσοτάκη όταν ήταν Πρωθυπουργός τα τριπλασίασε. Και εκεί όπου οι πάντες συγκινήθηκαν ήταν όταν ο κ. Χατζηδάκης είπε απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό «να δω αυτό να γίνεται και ας πεθάνω». Πετάχτηκε όμως ο Πρόεδρος της Βουλής με τα συνηθισμένα αστειάκια του για να πει: «Μην το κάνεις πρόεδρε θέλουμε τον Χατζηδάκη εδώ γερό και ζωντανό». Για την ιστορία αναφέρω ότι την φορολογία των επιδομάτων (κάπου 35%) είχε θεσπίσει η κυβέρνηση ΠαΣοΚ λόγω τρόικας.

***
Ποιος κάθισε στη θέση του Κουτσούμπα;

Ο Πρωθυπουργός αφού ευχαρίστησε τους βουλευτές που τον χειροκροτούσαν όρθιοι, αναφέρθηκε στην δια ζώσης συνεδρίαση της ΚΟ μετά από τόσο καιρό. Πρόσεξε ότι οι βουλευτές κάθονταν με ένα κάθισμα κενό μεταξύ τους (λόγω μέτρων προστασίας) σε όλη την αίθουσα. Και όχι μόνον στα έδρανα της ΝΔ. Έτσι παρατήρησε ότι ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης καθόταν στο έδρανο του Δημήτρη Κουτσούμπα του Γ.Γ. του ΚΚΕ, κάτι βεβαίως που δεν άφησε ασχολίαστο ο Πρωθυπουργός. Ουδείς όμως παρατήρησε με πόση ευελιξία μεταπήδησε από τα έδρανα που βρίσκονται στα άκρα αριστερά της Βουλής προς το κέντρο της αιθούσης, τον Θανάση Μπούρα. Ο αντιπρόεδρος της Βουλής τη μια στιγμή βρισκόταν στα άκρα αριστερά και την άλλη βρέθηκε, αθορύβως, στο κέντρο. Να σημειώσω ακόμα ότι στη συνεδρίαση της ΚΟ παρέστη και ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής (κάθισε στα ορεινά όπως το συνηθίζει) και έφυγε αμέσως μόλις τελείωσε την ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης. Αντιθέτως ο μόνος που κράτησε πιστά τα μέτρα υγιεινής προστασίας και δεν προσήλθε στη συνεδρίαση ήταν ο Αντώνης Σαμαράς.

***
Γαλάζια «κόντρα» για τους ελαιοπαραγωγούς

Ίσως να μην το είχατε αντιληφθεί αλλά εδώ και λίγες ημέρες επικρατεί μια ένταση (όπως την ονομάζουν στην κυβέρνηση («κοντρίτσα», όμως την ονομάζουν οι βουλευτές) ανάμεσα σε δύο στελέχη της κυβέρνησης κατά σύμπτωση (;) και τα δύο προέρχονται από την ίδια εκλογική περιφέρεια. Ο υπουργός Οικονομιών Χρήστος Σταϊκούρας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου διεκδικούν την πατρότητα ενός ανακουφιστικού μέτρου για τους ελαιοπαραγωγούς στη Φθιώτιδα. Στην εκλογική περιφέρεια της Φθιώτιδας όπου ο μεν κ. Σταϊκούρας είχε εκλεγεί πρώτος σε σταυρούς (με 19.000) ο δε Οικονόμου δεύτερος (με 14.000) παίζει σημαντικό ρόλο ποιος φρόντισε καλύτερα τους ελαιοπαραγωγούς οι οποίοι ζήτησαν και από τους δύο πολιτικούς να τους βοηθήσουν ώστε να λάβουν μια οικονομική ενίσχυση. Το αίτημά τους ικανοποιήθηκε, όμως άρχισε μια κόντρα για το ποιος από τους δύο το ικανοποίησε. Πρώτος ο Χρήστος Σταϊκούρας εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση με την οποία έκανε γνωστό ότι βρήκε πόρους προκειμένου να ενισχύσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) για θέματα αποζημιώσεων λόγω της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένων και των αγροτών (ελαιοπαραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς) της ανατολικής Φθιώτιδας. Το θέμα όμως δεν έληξε εκεί. Το μαθαίνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου και ενημέρωνε για το ίδιο θέμα πως με δικές του ενέργειες (μαζί με τον ΥΠΑΑΤ Σπήλιο Λιβανό) κατέστη δυνατό να βρεθούν οι πόροι προκειμένου να ενισχυθούν οι ελαιοπαραγωγοί.

Αλλά (πάντα υπάρχει ένα αλλά) ο υπουργός Οικονομικών πέρασε αμέσως στην αντεπίθεση, καταρρίπτοντας τους ισχυρισμούς του συναδέλφου του. Μάλιστα ο Χρ. Σταϊκούρας άφησε αιχμές χωρίς να κατονομάζει κάποιον υπεύθυνο, για επιστολή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που κυκλοφόρησε διαδικτυακά- «με όχι πλήρη στοιχεία»- αφήνοντας σκιά για τους χειρισμούς που προηγήθηκαν. Στην «κοντρίστα» παρενέβη και ο ΣΥΡΙΖΑ (άλλο που δεν ήθελε) και ζήτησε ο εκπρόσωπός του την αποπομπή του κ. Οικονόμου χαρακτηρίζοντάς τον ως … «εθνικό ψεύτη».

***
Κι άλλη γαλάζια κόντρα για τους κτηνοτρόφους

Πάμε τώρα σε άλλη μια γαλάζια κόντρα. Μια αντιπαράθεση υπήρξε ανάμεσα στον βουλευτή Χανίων της ΝΔ Μανούσο Βολουδάκη και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό. Ο υπουργός τον κατηγόρησε ότι «είναι η φωνή των επιτήδειων» δήθεν κτηνοτρόφων, που λαμβάνουν χρηματοδότηση την οποία δεν δικαιούνται: «Σε λάθος άνθρωπο απευθύνεστε», απάντησε με νόημα ο Χανιώτης βουλευτής, προκαλώντας πονοκέφαλο στα αρμόδια όργανα της ΝΔ. .

***
Αποκλειστικό: Στο τραπέζι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των ενστόλων

Και τώρα ένα θέμα από αυτά που ονομάζομε αποκλειστικά: Την Παρασκευή (ή τη Δευτέρα) θα υπάρξει σύσκεψη της πολιτικής και της στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για το μείζον ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού στις Ένοπλες Δυνάμεις. Όπως φαίνεται το θέμα βρίσκεται συνεχώς στο τραπέζι, τώρα με τα κρούσματα που ξεπερνούν τις 8.000 , τους 46 θανάτους και τους 486 διασωληνωμένους συνανθρώπους μας. Να σημειώσω ότι ο υπουργός Άμυνας είχε δηλώσει ότι δεν μπορεί σε ένα πολεμικό πλοίο που περιπολεί στο Αιγαίο να τεθεί εκτός επειδή ανεμβολίαστα μέλη του πληρώματος νόσησαν. Και κάτι ακόμα. Όσοι παρουσιάζονται προς κατάταξη εφεξής θα παρουσιάζουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμό, είτε πιστοποιητικό νόσησης, είτε μοριακό τεστ ( με δικά τους έξοδα).

***
Οι εξετάσεις της Ελλάδας από τον ΟΗΕ

Μαθαίνω ότι διεξήχθη με επιτυχία, η οποία μάλιστα αναγνωρίστηκε και από την Πρόεδρο της αρμόδιας Υποεπιτροπής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα η καθολική περιοδική εξέταση της Ελλάδας από το Συμβούλιο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του ΟΗΕ. Της Ελληνικής Αντιπροσωπείας που αποτελείται από εκπροσώπους 10 Υπουργείων ήταν επικεφαλής ο Γενικός Γραμματέας Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Πάνος Αλεξανδρής. Να σημειώσω εδώ πως η διαδικασία αυτή είναι μοναδική και εφαρμόζεται και για τα 193 κράτη μέλη του ΟΗΕ. Οι τρεις χώρες εισηγήτριες για την αξιολόγηση της Ελλάδας ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιαπωνία και η Σενεγάλη.

***

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ και ο βασιλιάς της Ιορδανίας

Στο Παλάτι Al Husseiniya στο Αμμάν, ο Βασιλέας του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας Abdullah II bin Al Hussein παραχώρησε εκτάκτως εξαιρετικά τιμητική Ακρόαση στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, που πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Χώρα κατόπιν πρόσκλησης του ομολόγου του Chairman Joint Chiefs of Staff (CJCS) Jordanian Armed Forces (JAF) Major General Yousef Ahmed Al-Hnaity. Ο Βασιλιάς πληροφορήθηε ότι ο Ελληνας αρχηγός βρισκόταν στην Ιορδανία και ζήτησε να τον συναντήσει. Συζήτησαν θέματα που αφορούν την στρατιωτική συνεργασία που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία 50 χρόνια μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο Χωρών, όπως και για τον σχεδιασμό της περαιτέρω αναβάθμισής της μέσω του Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας 2022 που υπεγράφη χθες 2021 στο Αμμάν.