Στην Αυστραλία, και ειδικότερα στην πολιτεία της Βικτόρια, υπήρχε λοκντάουν πάνω από 200 μέρες, με τις Αρχές της χώρας να έχουν επιβάλει ειδικά μέτρα για να αποφύγουν νέα έξαρση κρουσμάτων.

Η Μελβούρνη αναμένεται τον Ιανουάριο να φιλοξενήσει το Australian Open και οι διοργανωτές είναι ξεκάθαροι όσον αφορά το θέμα του εμβολιασμού κατά του κοροναϊού.

Για να δηλώσει συμμετοχή κάποιος στο πρώτο γκραν σλαμ της σεζόν, πρέπει να είναι εμβολιασμένος υποχρεωτικά, αλλιώς δεν πρόκειται να αγωνιστεί στα κορτ του αυστραλιανού τουρνουά.

Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο και δεν πρόκειται να υπάρξει καμία παραχώρηση και σε κανέναν αθλητή, με αποτέλεσμα να έχει προκληθεί χάος στο παγκόσμιο τένις.

Οι Αυστραλοί δεν κάνουν πίσω, και οι Στέφανος Τσιτσιπάς, Νόβακ Τζόκοβιτς, αλλά και αρκετοί άλλοι αθλητές που είναι ανεμβολίαστοι, είναι στα σχοινιά, αφού είναι πολύ πιθανό να αποκλειστούν από τη διοργάνωση.

«Αποκλείουμε τα μη εμβολιασμένα άτομα από παμπ, καφέ, εστιατόρια, το MCG (το κύριο στάδιο κρίκετ της Μελβούρνης) και κάθε είδους άλλες εκδηλώσεις» δήλωσε ο πρωθυπουργός της πολιτείας της Βικτόρια, Ντάνιελ Άντριους, και πρόσθεσε: «Δε θα υπάρξουν εξαιρέσεις. Επομένως, το θέμα έχει λυθεί οριστικά».

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της πολιτείας, αλλά και του πρωθυπουργού της Αυστραλίας για τους μη εμβολιασμένους έχουν προκαλέσει πολλές αντιδράσεις στο τένις, όμως άπαντες είναι ανένδοτοι.

Τι συμβαίνει με Τσιτσιπά, Τζόκοβιτς

Οι αυστηροί περιορισμοί των Αυστραλών ίσως να επισπεύσουν τον εμβολιασμό του έλληνα τενίστα, ο οποίος εάν θέλει να αγωνιστεί στη Μελβούρνη θα πρέπει να έχει το απαραίτητο πιστοποιητικό εμβολιασμού. Το ίδιο ισχύει και για τον «Νόλε», που είναι όμως από εκείνους που δεν πιστεύουν στο εμβόλιο και την εγκυρότητά του κατά του ιού, όπως έχει δηλώσει κατά το παρελθόν.

Στις 19 Οκτωβρίου ο «Νόλε» άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να μην αγωνιστεί στη Μελβούρνη: «Δεν ξέρω εάν θα πάω στην Αυστραλία, δεν ξέρω τι συμβαίνει. Η κατάσταση δεν είναι καλή αυτήν τη στιγμή».

Επίσης, στην ίδια λίστα βρίσκονται και άλλοι μεγάλοι τενίστες, όπως οι Ντανιίλ Μεντβέντεφ (No 2) και Αλεξάντερ Ζβέρεφ (Νο 4), με τον Ρώσο και τον Γερμανό να μην έχουν αποφασίσει ακόμα εάν θα κάνουν το εμβόλιο.

Το πιθανό «παράθυρο» για τους ανεμβολίαστους

Οι τοπικές Αρχές είναι ξεκάθαρες και όλοι στην κυβέρνηση της χώρας επιθυμούν μόνο τη συμμετοχή εμβολιασμένων, προκειμένου να μην υπάρξει έξαρση και να γίνει με ασφάλεια το κορυφαίο γκραν σλαμ.

Ένα email από την WTA, τη διοργανώτρια Αρχή του τένις γυναικών, που διέρρευσε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, όμως, ανέφερε ότι οι παίκτριες που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του κοροναϊού θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στο τουρνουά, υπό τον όρο ότι θα παραμείνουν σε καραντίνα 14 ημερών.

Ακόμη το τοπίο δεν έχει ξεκαθαρίσει, όμως οι Τσιτσιπάς και Τζόκοβιτς είναι με την πλάτη στον τοίχο, αφού προς το παρόν είναι κάθετοι στην Αυστραλία.

Εξάλλου, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Αυστραλίας είναι αυτή που ελέγχει τα σύνορα της χώρας και εκδίδει βίζα εισόδου, αλλά κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι κυβερνήσεις των πολιτειών αποφάσισαν τις δικές τους συνθήκες εισόδου (καραντίνα, υποχρεωτικός εμβολιασμός).

Σύμφωνα με την ATP, τη διοργανώτρια Αρχή του τένις ανδρών, και την WTA, περίπου το 65% των τενιστών και πάνω από το 60% των τενιστριών είναι εμβολιασμένοι.