Θύμωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας και θύμωσε πολύ για όλους αυτούς που διατυπώνουν αντιεπιστημονικές ανοησίες, όπως τις χαρακτήρισε, αλλά δεν τους ονομάτισε, άλλωστε δεν είναι δουλειά του, να κατονομάζει. Ολοι αυτοί, είπε, «δεν έχουν ιδέα πως γίνεται η σύγκριση των δεδομένων».

Ήταν ένα ξέσπασμα οργής από τον κ. Τσιόδρα, ο οποίος ουσιαστικά κάνει επανεμφάνιση, από εκείνη την άνοιξη, τότε που όλοι είμαστε κολλημένοι στις τηλεοράσεις μας για την ενημέρωση των 6 μ.μ. Σε αυτή ακριβώς την εικόνα αναφέρθηκε ο κ. Τσιόδρας, ωσάν να αναπολούσε τα παλιά: «στα πρώτα κύματα, ακούγαμε τους ειδικούς, προσέχαμε, συμμορφωνόμασταν με τους κανόνες προστασίας και δεν ακούγαμε αντιεπιστημονικές και επικριτικές απόψεις», είπε συγκεκριμένα.

Έκανε λόγο για έξαρση της πανδημίας σε περιοχές όπου το ποσοστό των ανεμβολίαστων είναι υψηλό, την ώρα που σημειωνόταν αύξηση του αριθμού των θανάτων (ξεπέρασαν τους 40), σε 2.383 κρούσματα σε όλη την χώρα με 3312 διασωληνωμένους συνανθρώπους μας.

Ποια τα ωφελήματα από την ελληνοαμερικανική συμφωνία

Επειδή πολλοί είναι αυτοί που ρωτούν ποια θα είναι τα ωφελήματα από την υπογραφή της πενταετούς ισχύος ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας, ρώτησα αρμόδιες, τελείως ανεξάρτητες πηγές (δηλαδή όχι κατά ανάγκη τους στρατιωτικούς ή τις πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Άμυνας  και Εξωτερικών) και αυτό που μου είπαν σας το μεταφέρω ευθύς αμέσως για να βγάλετε εσείς τα συμπεράσματά σας:

Μου είπαν λοιπόν ότι σε μια εποχή που οι Ηνωμένες Πολιτείες μειώνουν την παρουσία τους σε θερμές περιοχές του πλανήτη υπέρ της αναδιάταξης του αμερικανικού ενδιαφέροντος προς την περιοχή του Ειρηνικού, η Ουάσιγκτον αυξάνει την παρουσία τους στην Ελλάδα. Ναι αλλά τι αντάλλαγμα θα πάρουμε όταν οι Αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις θα αποκτήσουν στην χώρα μας  θεσμοθετημένη πρόσβαση στο πεδίο βολής του Λιτόχωρου, στην Ταξιαρχία της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο της Μαγνησίας και στην Αλεξανδρούπολη, πύλη για την ανάπτυξη και αναδίπλωση των Αμερικανικών Στρατιωτικών Δυνάμεων που σταθμεύουν στην Ανατολική Ευρώπη; Ιδού η απάντηση:

Εκ των πραγμάτων, πέραν της δεδομένης αύξησης των αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα για τη βελτίωση των υποδομών που θα φιλοξενούν τις στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ, η Ουάσιγκτον αναλαμβάνει την υποχρέωση να μην επιτρέψει επίθεση τρίτης χώρας στο έδαφος που φιλοξενεί τόσο σημαντικές βάσεις για τη στρατιωτική της μηχανή. Αυτά μου είπαν και σας τα μετέφερα…

Μητσοτάκης- Καραμανλής- Σαμαράς  μαζί

«Πώς είναι δυνατόν να απουσιάσω;» λέει ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ετοιμάζεται να παραστεί τη Τετάρτη στην εκδήλωση του Ιδρύματος Καραμανλή για τα 47 χρόνια της ίδρυσης της Νέας Δημοκρατίας και τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην Ενωμένη Ευρώπη. Άλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι ο κ. Σαμαράς είχε ψηφίσει τότε ως βουλευτής την Συνθήκη Προσχώρησης.

Έτσι την Τετάρτη στη Φιλοθέη αναμένεται να βρεθούν και πάλι οι δύο πρώην πρωθυπουργοί (Σαμαράς και Καραμανλής), που προσφάτως έκαναν κοινή εμφάνιση στην ΔΕΘ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς τις παραγωγικές τάξεις. Από τη σημερινή Βουλή υπάρχει ακόμα ένας βουλευτής που ψήφισε την Συνθήκη Προσχώρησης και αυτός δεν είναι άλλος από τον Γιάννη Τραγάκη. Υπάρχουν όμως και τέσσερις εν ζωή υπουργοί  από το τότε Υπουργικό Συμβούλιο του Κωνσταντίνου Καραμανλή: Οι Αχ. Καραμανλής (ο οποίος έχει και την ευθύνη της αυριανής εκδήλωσης), Γιάννης Βαρβιτσιώτης, Αλέξανδρος Παπαδόγγονας και ο εκ Καβάλας Γ. Παναγιωτόπουλος (θείος του σημερινού υπουργού Άμυνας που τότε ήταν υπουργός Μεταφορών). Σε αυτούς θα πρέπει να προστεθεί και ο Πέτρος Μολυβιάτης που ήταν διευθυντής του γραφείου του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Κώστας Καραμανλής (από τις σπάνιες φορές που ομιλεί δημοσίως), και χαιρετισμό θα απευθύνει ο Πρωθυπουργός. Έχουν κληθεί όλοι οι υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί (ακόμα και οι εξωκοινοβουλευτικοί), οι βουλευτές (και ευρωβουλευτές) της ΝΔ καθώς και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος. Είχε προσκληθεί, έμαθα και ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος (προτού γίνει η διαγραφή του), αλλά κάπως χλωμή βλέπω την παρουσία του σε τέτοια εκδήλωση.

***

Πιερρακάκης- Άδωνις στα πεδία των επενδύσεων

Έβρεχε από το πρωί στο Κορωπί, αλλά όσο περνούσε η ώρα ο καιρός καλυτέρευε. Έτσι, όλα πήγαν καλά στην εκδήλωση για την έναρξη λειτουργίας του Data Center της Lamda Helix, που θα είναι το μεγαλύτερο στην Ελλάδα, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Παρόντες εκεί ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Κυριάκος Πιερρακάκης, οι οποίοι συχνά συναντιούνται στο πεδίο των… επενδύσεων. Οι δυο τους συνεργάζονται άψογα προκειμένου η Ελλάδα να είναι μια χώρα φιλική και έμπιστη για επενδύσεις. Την Παρασκευή θα βρεθούν στα εγκαίνια άλλης ψηφιακής επένδυσης, στη Θεσσαλονίκη, στο Κέντρο Καινοτομίας της Cisco.

***

Όταν ο Κικίλιας συνάντησε την Ναόμι Κάμπελ

Μετά από 26 συναντήσεις στο Παρίσι στην έκθεση Top Resa ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, η σύζυγός του Τζένη Μπαλατσινού πήγαν σε ένα παριζιάνικο εστιατόριο για δείπνο. Ήταν κουραστική μέρα πλην όμως παραγωγική, αφού κλείστηκαν συμφωνίες με αεροπορικές εταιρίες για αύξηση κατά 50% των επιβατών προς την Ελλάδα. Άλλωστε η υποδοχή που έκαναν οι Γάλλοι στον Κικίλια ήταν θερμή. Απλώς σημειώνω ότι έγινε μετά την συμφωνία για τις φρεγάτες και οι Γάλλοι αποδείχθηκαν πολύ φιλόξενοι.

***

Πάνε λοιπόν στο παριζιάνικο εστιατόριο (ο υπουργός παρήγγειλε κοτόπουλο) και η σύζυγός του αντιλαμβάνεται ότι στο διπλανό  τραπέζι βρίσκεται η Βρετανίδα μοντέλο, ηθοποιός, τραγουδίστρια και επιχειρηματίας Ναόμι Κάμπελ. Έπιασαν αμέσως κουβέντα. Η Ναόμι μόλις έμαθε πως ο Κικίλιας ήταν Έλληνας υπουργός και μάλιστα Τουρισμού, του ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο του και άρχισε να ομιλεί για τις ομορφιές της Ελλάδας. Είπε ότι έρχεται συχνά στην χώρα μας, καμιά φορά με τη φίλη της Κέιτ Μος, ότι προτιμά την Πάτμο και ότι είναι καταγοητευμένη με την Ελλάδα, τους ανθρώπους της και το φαγητό της. Με την κυρία Μπαλατσινού είχαν άλλη συζήτηση. Η Ναόμι έγινε τελευταίως μητέρα, όπως και η σύζυγος του υπουργού και κουβέντιασαν για αρκετή ώρα για την μητρότητα και για τα παιδιά τους. Έβγαλαν και μια αναμνηστική φωτογραφία και συνέχισαν το δείπνο τους.

Η πολιτική προστασία και οι καταστροφές της Εύβοιας

Περίμενα και εγώ μετά τις καταστροφικές πλημμύρες της Βόρειας Εύβοια και μετά το μένος της καταιγίδας «Αθηνά», τον υπουργό  Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη, ως άλλον Νίκο Χαρδαλιά να πηγαίνει στις πληγείσες περιοχές, να συντονίζει τα συνεργεία διάσωσης και αποκατάστασης ζημιών (δρόμων γεφυριών κτλ.). Αντί όμως του κ. Στυλιανίδη είδα να πηγαίνει, (με εντολή Μαξίμου), στις πληγείσες περιοχές τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ κ. Τριαντόπουλο  καθώς  και τον υφυπουργό του κ. Στυλιανίδη (πρώην αρχηγό της Πολεμικής Αεροπορίας) Ευάγγελο Τουρνά. Μου είπαν ότι ο κ. Στυλιανίδης «απουσίαζε εκτός». Σήμερα μαθαίνω ότι θα βρίσκεται  στις Βρυξέλλες, πιθανόν να διεκδικήσει κονδύλια.

Στα ραδιόφωνα και στα κανάλια πάντως εμφανιζόταν και εξακολουθεί να εμφανίζεται ο εκ Ευβοίας υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης  (αρμόδιος για την αλιευτική πολιτική) Σίμος Κεδίκογλου, αλλά όχι ο Σταύρος Μπένος ο οποίος έχει αναλάβει το σχέδιο για την αποκατάσταση ολόκληρης της περιοχής μετά τις φωτιές του καλοκαιριού. Και ενώ οι πάντες, εδώ στην Ελλάδα έλεγαν ότι οι καταστροφές από τις πλημμύρες στην Εύβοια πιθανόν να προκλήθηκαν εξαιτίας των πυρκαγιών, έρχεται ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμης Λέκκας και λέει ότι στην Κύπρο (που το καλοκαίρι δοκιμάστηκε με φονικές πυρκαγιές) υπήρξε πρότυπο διαχείρισης της μεταπυρικής αποκατάστασης! Στις πυρόπληκτες περιοχές, είπε, τα έργα που έχουν κατασκευαστεί στο σύνολό τους αποτελούν  πρότυπο διαχείρισης ». Και το ερώτημα του πολύπαθου πολίτη της Βόρειας Εύβοιας που ανακύπτει είναι «τι περισσότερο έκαναν στην Κύπρο που δεν κάναμε εμείς και οι Κύπριοι δεν πνίγηκαν στις πλημμύρες;»

***

Και όμως στην Κύπρο τα κατάφεραν

Κατά τον κ. Λέκκα αμέσως μετά τις πυρκαγιές της 3ης και 4ης Ιουλίου 2021 στη Μεγαλόνησο  που έκαψαν περίπου 50.000 στρέμματα (για την έκταση της Κύπρου τα στρέμματα αυτά είναι πολλά), ξεκίνησε με γρήγορους ρυθμούς ο σχεδιασμός των έργων που περιελάβανε μικρά και μεγάλα φράγματα κατά μήκος του υδρογραφικού δικτύου, σταθεροποίηση πρανών με ειδικά πλέγματα και εκτεταμένους καθαρισμούς σε ειδικά σημεία. Τα έργα ξεκίνησαν αμέσως μετά τις πυρκαγιές και προχώρησαν γρήγορα χωρίς πολλά έξοδα και γραφειοκρατικές ιστορίες.

***

Γιατί οι βουλευτές της ΝΔ κάνουν δημοσκοπήσεις

Αυτό που  συμβαίνει με μερικούς βουλευτές της ΝΔ δύσκολο είναι να κατανοηθεί: Την ώρα που ο Πρόεδρος του κόμματος και Πρωθυπουργός δεν παύει να δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, οι βουλευτές αυτοί άρχισαν τις δημοσκοπήσεις για να δουν αφενός σε ποια θέση βρίσκονται και αφετέρου σε ποια θέση βρίσκονται οι εσωκομματικοί τους αντίπαλοι. Τείνει να εξελιχθεί σε κωμωδία η όλη υπόθεση αφού οι αγωνιούντες βουλευτές που πραγματοποιούν με μεγάλες εταιρίες δημοσκοπήσεων τις μετρήσεις δεν ξέρουν ακόμα πως θα διαμορφωθούν τα ψηφοδέλτια και θέλουν από τώρα να… μετρήσουν όποιον νομίζουν ότι θα είναι εσωκομματικός τους αντίπαλος. Στο «στόχαστρό» τους οι εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί, αλλά και τα πασοκογενή στελέχη της ΝΔ.

***

Η Μαριλίζα και νόμος Διαμαντοπούλου

Στο συλλαλητήριο που έγινε έξω από το Εφετείο όπου εκδικάζεται η έφεση της ΔΟΕ-ΟΛΜΕ για την παράνομη και καταχρηστική όπως κρίθηκε η απεργία-αποχή τους από την αξιολόγηση, πρόσεξα ότι συμμετείχαν και ο Π. Σκουρλέτης αλλά και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία (ούσα ΠΑΣΟΚ) είχε ψηφίσει ΝΑΙ σε ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή για τον «Νόμο Διαμαντοπούλου» για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Δηλαδή, μου λένε από το υπουργείο  Παιδείας έκανε διαμαρτυρία σε νόμο που η ίδια ψήφισε;

***

Ο Έλληνας Σεμπάστιαν Κουρτς

Ίσως να μην το γνωρίζετε αλλά υπάρχει ένας βουλευτής της ΝΔ που διατηρεί εξαιρετικές καλές σχέσεις με τον Κουρτς. Τόσο που ορισμένοι τον αποκαλούν ο «Έλληνας Κουρτς» (αν και εκνευρίζεται με αυτόν τον χαρακτηρισμό, διότι, όπως λέει, ούτε τον επιδίωξε, ούτε ποτέ αναφέρθηκε σε αυτόν, απλώς κάποιοι καλοθελητές του το… κόλλησαν). Πρόκειται για τον Κώστα Κυρανάκη, ο οποίος έχει περίπου την ίδια ηλικία με τον παραιτηθέντα (λόγω σκανδάλων) Καγκελάριο της Αυστρίας, τις ίδιες πολιτικές αναζητήσεις, την  ίδια φιλοσοφία, μπορεί και την ίδια φιλοδοξία. Γνώρισε τον κ. Κουρτς, όταν ήταν Πρόεδρος της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και από τότε διατηρούν φιλικές σχέσεις. Μου λένε, ότι ακόμα και σε συνέντευξη του Κουρτς σε ελληνικά ΜΜΕ είχε μεσολαβήσει.

***

Σε ποια Ελλάδα θέλετε να ζήσετε;

Τέτοιο πάνελ μόνον ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ – νυν και αεί ΠΑΣΟΚ –  Γιάννης Παναγόπουλος θα μπορούσε να φτιάξει θέτοντας τον  «συλλογικό αναστοχασμό των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης» σε διακομματικό διάλογο με παρονομαστή όμως το ΠΑΣΟΚ!  Την προσεχή Τετάρτη λοιπόν , 13 Οκτωβρίου στις 7 το απόγευμα στο  Μουσείο Μπενάκη, το Ινστιτούτο  Εργασίας του τριτοβάθμιου οργάνου, θα πραγματοποιήσει την επετειακή εκδήλωση βάζοντας τα εξής ερωτήματα: α) Σε  ποια Ελλάδα ζούμε; β) σε  ποια  Ελλάδα θέλουμε να  ζήσουμε και γ) πώς θα φτάσουμε σε αυτήν; Εισηγητές θα είναι  ο κ. Παναγόπουλος και ο καθηγητής Κοινωνιολογίας Ν. Παναγιωτόπουλος. Από ‘κει κάτω οι … κάποτε ΠαΣοΚ και ΚΙΝΑΛ  καθηγητές  Γ. Γεραπετρίτης  (υπουργός Επικρατείας ΝΔ), Γ.  Κατρούγκαλος ( πρώην υπουργός και βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ) , Γ. Καμίνης  (βουλευτής  ΚΙΝΑΛ) ενώ  χαιρετισμό βιντεοσκοπημένο θα απευθύνει  ο Γιάννης Στουρνάρας  (διοικητής ΤτΕ, πρώην υπουργός ΝΔ  – ΠΑΣΟΚ). Σημειώνω ότι όλοι μαζί οι ως άνω δεν είχαν  ξαναβρεθεί σε τέτοιο  φόρα παρτίδα τραπέζι.

***

Στην τρεχάλα η Δόμνα

θα φορέσει τα αθλητικά της παπούτσια και θα αρχίσει να τρέχει 5 χιλιόμετρα η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου. Θα τρέξει για καλό σκοπό, στην Αίγινα, την Κυριακή, στον 10ο επετειακό αγώνα δρόμου  «Ιωάννης Καποδίστριας» καθώς και στον εορτασμό των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση

***

Στην τρεχάλα και η Σοφία

Ενώ η Δόμνα ετοιμάζεται να τρέξει, η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη έτρεξε ήδη τα 5 χιλιόμετρα και μάλιστα υπό καταρρακτώδη βροχή, στις Σπέτσες, κάνοντας χρόνο ρεκόρ για μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου κάτω από 35 λεπτά. Έτρεξε στο  Spetses mini Marathon. Εκεί στις Σπέτσες, παρα την κακοκαιρία, διαπίστωσε πόσο καλά λειτουργεί η παράταση της τουριστικής περιόδου, αφού τα πάντα ήταν ανοικτά και το νησί γεμάτο τουρίστες.

***

Μια βραδιά με τον Προμηθέα στο Μέγαρο Μουσικής

«Προμηθέας Δεσμώτης» είναι έργο αχρονολόγητο. Ειδικοί θεωρούν πως ο σπουδαίος ποιητής το έγραψε στον απόηχο της έκρηξης της Αίτνας περί το 470 π.Χ., άλλοι, μεταξύ 467 και 458 π.Χ. κι άλλοι το θεωρούν όψιμο έργο του, γραμμένο μετά την Ορέστεια, συγκεκριμένα όταν διένυε την τελευταία περίοδο της διαμονής του στη Σικελία. Στην τραγωδία, ο Αισχύλος πραγματεύεται την αντίσταση του αλυσοδεμένου στον Καύκασο Προμηθέα, να υποκύψει στο θέλημα του «ανελέητου» Διός. Πρόκειται για ένα ασταμάτητο αγώνα κατά της δύναμης της εξουσίας. Είναι ένα έργο, που χωρίς άλλο, αποκαλύπτει και τη βαθιά θρησκευτική ιδιοσυγκρασία του Αισχύλου. Αυτό το έργο σε σκηνοθεσία Χριστόφορου Χρυσάφη απόλαυσαν οι θεατές στο Μέγαρο Μουσικής. Ήταν, είπαν οι περισσότεροι «μια αληθινά κριτική απόδραση στο ιστορικό παρελθόν με χαρακτήρες και εμπνευσμένους διαλόγους».