Πάμε σήμερα στην Αλεξανδρούπολη και συγκεκριμένα στο λιμάνι της όπου μόλις υπογραφεί στις 14 Οκτωβρίου η νέα ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία (MDCA) αναμένεται να σημειωθεί ένα στρατιωτικό ρεκόρ, που σίγουρα θα ενοχλήσει τους γείτονες και πιθανότατα τους Ρώσους. Τι θα συμβεί; Τον μεγαλύτερο αριθμό ελικοπτέρων (επιθετικών και μη) μαχητικών και βομβαρδιστικών αεροσκαφών, αρμάτων μάχης και πυροβόλων ετοιμάζονται να αποβιβάσουν οι Αμερικανοί σε λίγες εβδομάδες στην Αλεξανδρούπολη. Τόση ισχυρή δύναμη πυρός σε ένα λιμάνι και σε ένα αεροδρόμιο πρώτη φορά θα συμβεί στην χώρα. Έφεραν και πέρυσι ελικόπτερα και άρματα μάχης, αλλά εφέτος ο αριθμός τους, η δύναμη πυρός που θα διαθέτουν ξεπερνά κάθε προηγούμενο. Όλα αυτά τα όπλα θα περάσουν από την Αλεξανδρούπολη στα Βαλκάνια για ασκήσεις των Αμερικανών αλλά και του ΝΑΤΟ.

Το θέμα όμως είναι γιατί οι Αμερικανοί θέλουν τόσο πολύ την Αλεξανδρούπολη που την περιλαμβάνουν και στη νέα αμυντικής συμφωνίας. Όπως μαθαίνω από ανώτατες στρατιωτικές πηγές, η Ουάσιγκτον επιχειρεί να «κλειδώσει» τα Βαλκάνια και να ελέγξει τη Μαύρη Θάλασσα, δημιουργώντας, όπως είπε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος «μία νέα Σούδα» στο βορειοανατολικότερο άκρο της χώρας μας, με έξοδο προς το Αιγαίο: «Θα έχουμε μια μεγάλη άφιξη το Νοέμβριο στην Αλεξανδρούπολη, θα είναι ο μεγαλύτερος αριθμός αεροσκαφών και ελικοπτέρων που έχουμε φέρει ποτέ μέσω του λιμένα της Αλεξανδρούπολης. Βλέπετε ότι κινούμαστε όλο και πιο δυνατά» έσπευσε να ανακοινώσει ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ. Καθόλου άσχετη με την μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε νέα Σούδα ήταν η επίσκεψη του Α/ΓΕΕΘΑ στην Ρουμανία και οι συνομιλίες που είχε εκεί στα πλαίσια τη Συμμαχίας.

***
Μια οφειλόμενη απάντηση στην προκλητικότητα των Τούρκων

Την ίδια ώρα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας και επίδοξος διάδοχος του Ερντογάν Χουλουσί Ακάρ δήλωσε προκλητικά: «Τι δουλειά έχει η Ελλάδα να κάνει στρατιωτική άσκηση στις Οινούσσες; Είναι μια προβοκάτσια». Παράλληλα κατηγόρησε τη χώρα μας πως επιδιώκει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, προβάλλοντας ταυτόχρονα «φιλειρηνικό» προσωπείο αρκεί να γίνουν αποδεκτοί οι παράνομες επιδιώξεις της Άγκυρας στην περιοχή. Γίνεται ακόμα πιο προκλητικός όταν δηλώνει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να μας νικήσει», με τους νέους εξοπλισμούς που κάνει. Υπάρχει απάντηση σε αυτά; Απλώς θα σας αποκαλύψω τα λόγια του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Φλώρου προς τους επιτελείς του. Είπε ο στρατηγός ότι «για πρώτη φορά η Ελλάδα έπαψε να ακολουθεί την ατζέντα των Τούρκων. Τους ακούμε, τους παρακολουθούμε, έτοιμοι να επέμβουμε όπου απαιτηθεί, πλην όμως δεν ασχολούμαστε μαζί τους. Έχουμε τη δική μας ατζέντα».

***
Ο ταξίαρχος που κατασκευάζει ναυστάθμους

Ο ταξίαρχος Μιχάλης Κλούβας, διευθυντής του Μηχανικού στο ΓΕΕΘΑ και διευθυντής της ΜΟΜΚΑ είναι ο αξιωματικός παντός καιρού ή για να ακριβολογώ παντός τεχνικού έργου. Από την κατασκευή γεφυρών, οικισμών, χάραξη δρόμων, έως την κατασκευή του νέου Κορυδαλλού και των νέων ναυστάθμων του Πολεμικού Ναυτικού. Ο Ταξίαρχος τούτες τις ημέρες ασχολείται με τον νέο ναύσταθμο Κρήτης, με την επέκτασή του, με τη δημιουργία οικισμών για τους αξιωματικούς και το προσωπικό, με επεκτάσεις διαδρόμων και του λιμένος και παράλληλα ασχολείται με τη δημιουργία ενός τρίτου ναυστάθμου στο Βόλο. Στην καρδιά του Αιγαίου. Το Πολεμικό Ναυτικό μεγαλώνει, εκσυγχρονίζεται και θέλει νέες βάσεις ώστε να έχει αποτύπωμα όχι μόνον στο Αιγαίο αλλά σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Στο Βόλο δεν πρόκειται να σταθμεύουν μόνον αρματαγωγά αλλά και όλα τα πλοία επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού. Το ΓΕΕΘΑ όμως δεν περιορίζει το knowhow του ταξιάρχου μόνον στην Ελλάδα. Πρόκειται, μαθαίνω να τον στείλει και στην Κύπρο (εάν ζητηθεί) για να δώσει τις τεχνικές κατευθύνσεις για τη δημιουργία ενός ναυστάθμου στο Μαρί της Λεμεσού, απαραίτητου για την άμυνα της ΝΑ Μεσογείου.

***
Η Πρόεδρος, η τρίτη δόση και οι ανεμβολίαστοι

Την τρίτη δόση του εμβολίου έκανε στον Ευαγγελισμό η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και απηύθυνε έκκληση προς τους ανεμβολίαστους: «Κάνω έκκληση», είπε, «σε όσους από τους συμπολίτες μας διστάζουν ή αρνούνται να εμβολιαστούν για τους δικούς τους λόγους, να ξεπεράσουν τους φόβους τους και να προσέλθουν, το ταχύτερο δυνατόν, στα εμβολιαστικά κέντρα. Με την πράξη τους αυτή δεν θα ωφελήσουν μόνο τον εαυτό τους, αλλά θα προσφέρουν μεγάλη υπηρεσία στις οικογένειές τους και στο κοινωνικό σύνολο. Η έξοδος από την υγειονομική κρίση είναι πια δική μας επιλογή».

Για την τρίτη δόση ακολουθεί μαθαίνω ο Πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των κομμάτων. Και αυτό θα γίνει μόλις ανοίξει την Κυριακή η πλατφόρμα για τους πενηντάρηδες.

***
Και η Ελένη Σουρανή στη Βουλή

Παρούσα στη συζήτηση στη Βουλή για την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία ήταν και η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή, η οποία βρέθηκε στο περιστύλιο του Εντευκτηρίου σε «πηγαδάκι» με βουλευτές της ΝΔ, όπως ο Διονύσης Χατζηδάκης απόστρατος αξιωματικός του Ναυτικού με πλήρη γνώση για τις φρεγάτες, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος, σημείωνε την στήριξη που παρείχαν σταθερά στην χώρα μας οι Γάλλοι Προέδρου από το τον Ντε Γκωλ, τον Ζισκάρ Ντ΄Εσταίν, έως τους Μιτεράν, Σιράκ, Ολάντ και βεβαίως Μακρόν. Ήταν ίσως ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πηγαδάκια που προσέλκυσε στη συνέχεια και άλλους βουλευτές της ΝΔ.

***
Οι γκρίνιες για τον…«μυστικό δείπνο»

Θυμάστε εκείνο το (πολλούς για) μυστικό δείπνο στην οικία του Αλέκου Φλαμπουράρη, όπου ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε πρωτοκλασάτα στελέχη για να συζητήσουν κυρίως δύο πράγματα την πορεία προς το Συνέδριο και την εσωκομματική ανακωχή που θα πρέπει να υπάρχει έως το Συνέδριο. Παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι που πήραν μέρος σε αυτή την σύναξη λένε πως ούτε μυστικό ήταν (αφού παρέστησαν τόσα άτομα) ούτε δείπνο ήταν (αφού προσφέρθηκαν τυροπιτάκια και σπανακοτυρόπιτες και καφές), ωστόσο εκείνο που έμαθα είναι ότι υπάρχουν γκρίνιες. Ορισμένες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ δεν κλήθηκαν (αυτοί είναι που ονομάζουν τη σύναξη «μυστική»), ούτε καν έμαθαν τι συνέβη εκεί. Τα διάβασαν, είπαν στις αστικές εφημερίδες. αφού το επίσημο ειδησεογραφικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ δεν έδωσε λεπτομέρειες. θα μου πείτε και ποιοι είναι αυτοί που γκρινιάζουν; Κάτι από το παλαιό ΠαΣοΚ (διάβαζε Τζουμάκας), την ΔΗΜΑΡ (διάβαζε Χατζησωκράτης), την Προοδευτική Συμμαχία (διάβαζε Μπίστης) ενοχλήθηκαν, έμαθα που τους αγνόησαν.

***
Χρυσό μετάλλιο στην Γιάννα και στον Μπουρλά

Με το Χρυσό Μετάλλιο του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου τιμήθηκαν σε εκδήλωση, που έλαβε χώρα στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά. Η απονομή στη Γιάννα Αγγελοπούλου έγινε ως αναγνώριση για τη συνεχή και έμπρακτη προσφορά της στη χώρα και την παραδειγματική συμβολή της στην προβολή της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο, μέσω διάφορων δράσεων εκπαιδευτικών, επιχειρηματικών και άλλων.

Στον Αλμπερτ Μπουρλά το μετάλλιο απονεμήθηκε ως αναγνώριση για τη συμβολή του στην προαγωγή και τη μετάδοση της επιστημονικής γνώσης και για την για πολλά χρόνια άξια εκπροσώπηση της χώρας μας στο εξωτερικό υπό τις πολλαπλές ιδιότητές του, αλλά και στη συμβολή του στην αντιμετώπιση των δυσμενών συνθηκών που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα λόγω της πανδημίας. Οι απονομές έγιναν από τον πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του ΕΑΠ, καθηγητή Οδυσσέα-Ιωάννη Ζώρα, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ, Γιώργος Μπαμπινιώτης. Στον χαιρετισμό του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμμένος, μίλησε για την αξιέπαινη και διαρκή προσφορά της κυρίας Αγγελοπούλου και πρόσθεσε: «Η επέτειος των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, χάρις στην κυρία Αγγελοπούλου αποτέλεσε σημαντική ευκαιρία για να στρέψουμε το βλέμμα στο μέλλον, να εμπνευστούμε από την ιστορία μας και να προετοιμαστούμε για τις μελλοντικές εξελίξεις».

***
Φάρμακο για τον κορωνοϊό εντός του 2021

Θα πρέπει εδώ, με τη ευκαιρία της βράβευσης του κ. Μπουρλά να αναφέρω και την εκτίμηση που έκανε ότι εντός του έτους το φάρμακο για τον κορωνοϊό θα είναι έτοιμο, καθώς έχουν γίνει γνωστά όσα χρειάζονται για την αποτελεσματικότητά του, εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά. Μιλώντας στην ΕΡΤ, ανέφερε ότι θα πρέπει να είμαστε συνεχώς ένα βήμα μπροστά από την πανδημία και τον ιό. Ως προς την αίτηση για κατεπείγουσα έγκριση του εμβολίου της Pfizer για τα παιδιά 5-11 ετών, ο κ. Μπουρλά ανέφερε ότι «εμείς για να υποβάλουμε αίτηση σημαίνει ότι αισθανόμαστε πολύ δυνατά ότι είναι αποτελεσματικό, ότι είναι ασφαλές και ότι χρειάζεται». Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της πανδημίας, είπε ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και η Pfizer, όπως και άλλοι φορείς, εργάζονται για την εύρεση θεραπείας.

***
Μαθητές και μαθήτριες θα πετάξουν στα σύννεφα

Όπως έγινε και πέρυσι, έτσι θα γίνει και εφέτος. Η Πολεμική Αεροπορία προγραμματίζει, την ημέρα του εορτασμού του προστάτη της Αρχαγγέλου Μιχάηλ, πτήσεις μαθητών και μαθητριών της Γ Λυκείου με ελικοφόρα αεροπλάνα (και ελικόπτερα). Η μοναδική διαφορά εφέτος από πέρυσι, είναι όσοι θελήσουν να ανέβουν στα σύννεφα με τα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας θα πρέπει να είναι εμβολιασμένοι.

***
Οι νέες ιπτάμενες Ελληνίδες

Τις έβλεπες με την λευκή στολή, υπερήφανες, μαζί με τους άνδρες συναδέλφους τους να δίνουν τον όρκο του Ικάρου, τον όρκο της Πολεμικής Αεροπορίας. Είναι οι νέες ιπτάμενες Ελληνίδες, μηχανικοί, χειρίστριες ραντάρ και μετεωρολόγοι και ορισμένες από αυτές πολύ σύντομα θα τις δούμε σε μαχητικά αεροπλάνα προστατεύοντας τον εθνικό εναέριο χώρο από οποιονδήποτε εναέριο εισβολέα. Εκείνη στην ημέρα στην Σχολή Ικάρων ορκίστηκαν εκατό τριάντα πέντε Ίκαροι, από τους οποίους εκατό είκοσι ένας από την Ελλάδα, εννέα από την Κύπρο, δύο από το Μαυροβούνιο, δύο από την Ιορδανία και ένας από την Τυνησία. Εδώ θα σημειώσω και τούτα. Σε αναλογία στρατιωτικού πληθυσμού η Ελλάδα είναι δεύτερη σε γυναίκες στρατιωτικούς από τις χώρες του ΝΑΤΟ (πρώτη είναι οι ΗΠΑ).