Τα βίαια επεισόδια των τελευταίων ημερών  σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα με πρωταγωνιστές νεαρούς ακροδεξιούς βρίσκονται στο επίκεντρο ρεπορτάζ της Τageszeitung με τίτλο «Μαινόμενοι νεοναζί στην Ελλάδα».

Το ρεπορτάζ αναφέρεται στην επίθεση ακροδεξιών σε αντιρατσιστική εκδήλωση στο Νέο Ηράκλειο: «Eμφανίστηκαν το μεσημέρι -και χτυπούσαν βάναυσα: αυτή τη φορά θύματα ήταν μέλη της ‘Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή’ (…) Η αστυνομία δεν έφτασε παρά μόνο μετά την επίθεση. Τη Δευτέρα συνελήφθη ένας ύποπτος. Σύμφωνα με ΜΜΕ, ο 30χρονος είναι μέλος της ακροδεξιάς οργάνωσης ‘Pro Patria’ (…) Λίγες ώρες νωρίτερα, στην Ηλιούπολη της Θεσσαλονίκης, έξι άνδρες οπλισμένοι με ρόπαλα μπέιζμπολ και σιδερένιες αλυσίδες επιτέθηκαν σε ομάδα μελών της ΚΝΕ (…) Και εδώ, η ελληνική αστυνομία φέρεται να αντέδρασε εμφανώς παθητικά, σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν άνθρωποι που ήταν εκεί».

Ένα χρόνο μετά τη δίκη της Χρυσής Αυγής

Το ρεπορτάζ αναφέρεται και στα γεγονότα του ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, κάνοντας λόγο για «μαυροντυμένους εφήβους και άνδρες που επιτέθηκαν μπροστά στο σχολείο με σιδερένιες ράβδους, τσεκούρια, μαχαίρια και πέτρες σε αριστερούς που μοίραζαν φυλλάδια κατά τις εκπαιδευτικής πολιτικής της συντηρητικής κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Εικόνες δείχνουν, πώς εξέθεταν τα φρονήματά τους με τον ναζιστικό χαιρετισμό, εντελώς ανενόχλητοι στην αυλή του σχολείου». Οι επιθέσεις όμως δεν σταματούν εδώ. Η ΤΑΖ αναφέρεται και στα επεισόδια μεταξύ «μαινόμενων ναζί» στον Εύοσμο.

Όπως παρατηρεί η εφημερίδα «οι ακροδεξιές επιθέσεις σημειώνονται ενόψει της πρώτης επετείου από την αξιομνημόνευτη δικαστική απόφαση του Οκτωβρίου 2020 για το διαβόητο πρώην κοινοβουλευτικό κόμμα της Χρυσής Αυγής». Κλείνοντας η ΤΑΖ παρατηρεί: «Το πόσο δραστήριοι παραμένουν οι ακροδεξιοί στην Ελλάδα ακόμη και μετά τη φυλάκιση της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής αποδεικνύεται κι ένα άλλο γεγονός: στις 22 Σεπτεμβρίου, νεοναζί προσπάθησαν να στρατολογήσουν μαθητές μπροστά από λύκειο στην Πυλαία. Πριν ξεκινήσει το μάθημα μοίραζαν ανενόχλητοι φυλλάδια με τίτλο: ‘Πώς να γίνεις εγκληματίας’».

Pandora Papers: Kακώς εννοούμενη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη;

Πλήθος σχολίων στον γερμανικό Τύπο και για τις αποκαλύψεις του διεθνούς δημοσιογραφικού δικτύου ICIJ στην υπόθεση Pandora Papers, που βασίζονται σε διαρροή δεδομένων για απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων πολιτικών, επιχειρηματιών και σταρ σε φορολογικούς παραδείσους. Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt εστιάζει στην ευρωπαϊκή διάσταση της υπόθεσης και σημειώνει: «Η ΕΕ δεν έχει καταφέρει καν να κάνει τα δικά της μέλη να πειθαρχήσουν. Ακόμη και εντός ΕΕ υπάρχουν χώρες που θεωρούνται φορολογικές οάσεις. Αμέτρητες εταιρείες – γραμματοκιβώτια βρίσκονται στην Κύπρο ή την Μάλτα. Ακόμη και η Ολλανδία, η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο προσελκύουν μαζικά χρηματοπιστωτικές και εταιρείες χαρτοφυλακίου εξαιτίας των εξαιρετικά ευνοϊκών φορολογικών συνθηκών.Φυσικά μετά το Βrexit η Μεγάλη Βρετανία δεν σκέφτεται να επιβάλει κανόνες στον εαυτό της, ενώ για πολύ καιρό αγαπημένος προορισμός των Γερμανών φοροφυγάδων ήταν η Ελβετία. Σήμερα είναι η βρετανική Νήσος Τζέρσεϋ: πάνω από 180 δις ευρώ φυλάσσουν εκεί Γερμανοί πολίτες».

Από την πλευρά της η Süddeutsche Zeitung, που συμμετείχε στη διεθνή δημοσιογραφική έρευνα σχολιάζει: «Οι φοροελεγκτές ελπίζουν σε ένα νόμο για τους φορολογικούς παραδείσους, ο οποίος θα είναι άξιος του ονόματός τους. Ένα τέτοιο νομοθέτημα ήταν φέτος ένας από τους τελευταίους στόχους του Όλαφ Σολτς στο υπ. Οικονομικών. Ωστόσο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής βασίζεται μόνο σε μια μαύρη λίστα της ΕΕ, στην οποία υπάρχουν μεν χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής, αλλά η Μάλτα και η Κύπρος -φορολογικοί παράδεισοι στο κατώφλι της Ευρώπης- απουσιάζουν. Μήπως και εδώ πρόκειται για μια κακώς εννοούμενη αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ;».

Δήμητρα Κυρανούδη