Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής κ. Κ. Πιερρακάκης συναντήθηκε την περασμένη Πέμπτη με τον νέο υπουργό Υγείας κ. Θ. Πλεύρη, με σκοπό να συντονίσουν τη δράση τους προκειμένου να προχωρήσουν έτι περαιτέρω την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες. Οπως πληροφορηθήκαμε εγκύρως, αφού αξιολόγησαν όλα τα δεδομένα και τις προηγούμενες εμπειρίες από το σχήμα των εμβολιασμών, κατέληξαν ότι μπορούν να θέσουν ταχέως σε εφαρμογή τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη. Οπως μας εξήγησαν οι εμπλεκόμενοι, στο πρότζεκτ πλέον υπάρχει ισχυρή βάση δεδομένων που πηγάζει κυρίως από τον αξιόπιστο μηχανισμό ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και υποστηρίζεται από τα δεδομένα που προστέθηκαν στη διάρκεια των εμβολιασμών. Οι υγειονομικές αρχές δηλαδή έχουν κάποιο υποτυπώδες ιατρικό ιστορικό στη διάθεσή τους και βεβαίως διαθέτουν τα τηλέφωνα των πολιτών. Εξοπλισμένοι με αυτά θα μπορούν μέσω sms να ενημερώνουν τους πολίτες ότι έχει έλθει ο καιρός να πραγματοποιήσουν προληπτικές διαγνωστικές εξετάσεις, π.χ. για την καρδιά, τους πνεύμονες, τον σακχαρώδη διαβήτη, τον θυρεοειδή και άλλα νοσήματα που ενδεχομένως τους πολιορκούν και μέσω σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα τους συστήνεται θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού με συμβεβλημένους γιατρούς ή με τις αρμόδιες νοσοκομειακές ή διαγνωστικές μονάδες.

Στον ορίζοντα ο πλήρης ατομικός φάκελος υγείας

Στην προέκτασή του εφαρμοζόμενο το μέτρο θα επιτρέψει βαθμιαία τη δημιουργία πλήρους ατομικού φακέλου υγείας, ο οποίος θα συνοδεύει τους πολίτες στις επισκέψεις τους σε όλες τις μονάδες υγείας και θα επιτρέπει ταχεία διάγνωση και ευχερέστερη αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων υγείας εμφανιστούν. Το σημαντικότερο είναι ότι τα στοιχεία θα διασταυρωθούν με όλες τις υπάρχουσες μονάδες υγείας, θα εμπλουτισθούν και θα συνοδεύουν τον καθένα στις όποιες επισκέψεις χρειαστεί να κάνει σε μονάδες υγείας.

Και έκδοση νέας ταυτότητας χωρίς φυσική παρουσία

Αλλά ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής δεν μένει μόνο στο υπουργείο Υγείας. Το προσεχές διάστημα θα πραγματοποιήσει ανάλογες επαφές με όλους τους υπουργούς προκειμένου να προσδιορίσει συγκεκριμένα έργα ψηφιοποίησης που θα διευκολύνουν τη ζωή των πολιτών. Σκοπεύει να αναδείξει περίπου 20 με 25 δημόσια έγγραφα ή πιστοποιητικά τα οποία θα μπορούν να εκδίδονται ηλεκτρονικά χωρίς φυσική παρουσία του ενδιαφερομένου στην αρμόδια υπηρεσία. Αναφέρεται χαρακτηριστικά η ανανέωση διπλώματος οδήγησης, η επανέκδοση ταυτότητας ή διαβατηρίου. Ο κ. Πιερρακάκης προγραμματίζει ώστε στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2022 να απαλλάξει τους πολίτες από δεκάδες τέτοιου τύπου γραφειοκρατικές επισκέψεις σε δημόσια κτίρια. Κατά μία εκδοχή ο προγραμματισμός δεν είναι άσχετος με την υφέρπουσα φημολογία για πρόωρες εκλογές τον προσεχή Μάιο. Ο ίδιος, όπως λέει σε συνεργάτες του, δεν έχει λάβει κάποιο συγκεκριμένο σήμα, αλλά θεωρεί πως είναι σκόπιμο η κυβέρνηση να αποδώσει και να καταγράψει συγκεκριμένα αποτελέσματα και βελτιώσεις στην επαφή των πολιτών με το κράτος.

Κήρυξε τον πόλεμο στο… χαρτοβασίλειο

Αλλά η μεγάλη φιλοδοξία του κ. Πιερρακάκη, όπως λένε όσοι συνομιλούν μαζί του, είναι να απαλλάξει σε βάθος τετραετίας το κράτος από το χαρτί. Πράγμα που σημαίνει διεύρυνση του έργου της ψηφιοποίησης κρίσιμων και παραδοσιακά γραφειοκρατικών περιοχών του Δημοσίου. Στις πρώτες προτεραιότητες είναι η πλήρης ψηφιοποίηση του Κτηματολογίου, των Πολεοδομιών, του ΕΦΚΑ, δηλαδή των συντάξεων, της Εφορίας, των δικαστηρίων, δηλαδή η ψηφιοποίηση μηνύσεων, αγωγών, αποφάσεων και λοιπών δικαστικών πράξεων, ώστε να επιταχυνθεί η απονομή της δικαιοσύνης και ακόμη η ψηφιοποίηση των γενικών αρχείων του κράτους. Φιλοδοξεί, με άλλα λόγια, να καταρρίψει το χαρτοβασίλειο του ελληνικού κράτους που βασανίζει εδώ και δύο αιώνες τους Ελληνες. Περιττό δε να σημειώσουμε ότι γι’ αυτό το τόσο σημαντικό έργο έχει δεσμεύσει κοντά 700 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η ντρίμπλα στον ESM για την προίκα της ΔΕΗ

Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ κατά 750 εκατ. ευρώ, που αιφνιδίασε τους πάντες, εντός και εκτός χώρας, ούτε απλή ούτε δεδομένη ήταν. Απαιτούσε τον συντονισμό της κυβέρνησης με τη ΔΕΗ, το ΤΑΙΠΕΔ, το Υπερταμείο και τη διεθνή αγορά.

Και αυτό γιατί δεν ήταν βέβαιη η έγκριση της συγκεκριμένης επιλογής από τους εποπτεύοντες ευρωπαϊκούς θεσμούς και ιδιαιτέρως από τον ESM που παρακολουθεί τα δεσμευμένα για την αποπληρωμή του χρέους περιουσιακά στοιχεία του κράτους. Το 17% της ΔΕΗ ανήκε στο ΤΑΙΠΕΔ, που είναι θυγατρική εταιρία του Υπερταμείου. Είναι παγκοίνως γνωστό ότι στο ΤΑΙΠΕΔ έχουν περιέλθει τα προς πώληση περιουσιακά στοιχεία του κράτους. Η ΔΕΗ λοιπόν μετά την ευτυχή συγκυρία της επιτυχούς πώλησης του ΔΕΔΔΗΕ έκρινε ότι οι διεθνείς χρηματοοικονομικές συνθήκες θα ευνοούσαν μια ενδεχόμενη αναζήτηση επενδυτικών πόρων από την παγκόσμια αγορά. Μόνο που η ΔΕΗ δεν είχε ευθέως τέτοια δυνατότητα. Ολοι γνώριζαν ότι κάποια στιγμή θα ετίθετο από τον ESM και τους Ευρωπαίους ζήτημα πώλησης του μεριδίου του ΤΑΙΠΕΔ στη ΔΕΗ. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο τα έσοδα θα κατέληγαν στον «κουβά» του χρέους, χωρίς η ΔΕΗ να αποκομίσει κανένα όφελος. Επειτα από συνεννοήσεις του πρωθυπουργικού οικονομικού συμβούλου κ. Αλ. Πατέλη με τους διευθύνοντες συμβούλους της ΔΕΗ και του Υπερταμείου κ. Γ. Στάση και Γρ. Δημητριάδη επέλεξαν η διάθεση του 17% των μετοχών του ΤΑΙΠΕΔ να γίνει μέσω αύξησης κεφαλαίου της ΔΕΗ, στην οποία το ΤΑΙΠΕΔ δεν θα ασκήσει τα δικαιώματά του. Ταυτοχρόνως θα έπρεπε να διερευνηθεί με εμπιστευτικό τρόπο, χωρίς να διαρρεύσει, το ενδιαφέρον των αγορών. Το έργο αυτό ανατέθηκε στον κ. Χάρη Ηλιάδη, υπεύθυνο της Goldman Sachs στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και διαθέτοντα προνομιακή σχέση με το Ελληνικό Δημόσιο και τις εκδόσεις του στη διεθνή αγορά. Κάπως έτσι προετοιμάστηκε το deal και η ΔΕΗ θα προικοδοτηθεί με 750 εκατ. ευρώ. Εμεινε στον κ. Δημητριάδη να εξηγήσει τα ανεξήγητα στους αρμοδίους του ESM, που μέσα στην τυπικότητά τους έθεσαν ζήτημα ανεξαρτησίας του Υπερταμείου από την κυβέρνηση.

***

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος (φωτογραφία) με την παρουσία του στη φιέστα του Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, όπου εγκαινίασε το 36 ορόφων μεγαλοπρεπές «Τουρκικό Κέντρο» με συμμετοχή του Ερσίν Ταάρ, ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, προκάλεσε δυσφορία σε Λευκωσία, Αθήνα και ομογενειακές οργανώσεις.

Ο Νίκος Αναστασιάδης, εμφανώς ενοχλημένος, ακύρωσε τη συνάντηση μαζί του και την περιήγησή του στο Ground Zero, στον Ναό του Αγίου Νικολάου. Το ίδιο έπραξε αρχικά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά όταν ο Αρχιεπίσκοπος ζήτησε συγγνώμη για την οδύνη που άθελά του – όπως ανέφερε – προκάλεσε στους Κυπρίους και Ελληνοαμερικανούς, τα πράγματα άλλαξαν. Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως θα τον συναντήσει την Παρασκευή, όχι όμως στο Ground Zero, αλλά στα Ηνωμένα Εθνη. Η αλήθεια είναι ότι η Αθήνα θέλησε να κρατήσει χαμηλά το περιστατικό αφενός για να μην επισκιάσει το ταξίδι του Πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη και αφετέρου για να μην υπάρξει ρήξη στις σχέσεις με την ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής.