Τρέχουν για rapid test πριν την έναρξη των μέτρων – Το αδιαχώρητο στα διαγνωστικά κέντρα

Ουρές αρκετών μέτρων έχουν σχηματιστεί από νωρίς το πρωί έξω από τα διαγνωστικά κέντρα της Αθήνας, με τους ανεμβολίαστους πολίτες να επιθυμούν να υποβληθούν σε rapid test ενόψει της εφαρμογής των νέων μέτρων από τη Δευτέρα.

Ένας… πανικός επικρατεί από νωρίς το πρωί έξω από τα διαγνωστικά κέντρα της Αθήνας, με τους πολίτες να επιθυμούν να υποβληθούν σε rapid test για τον κορωνοϊό.

Ενόψει της έναρξης των μέτρων για τους ανεμβολίαστους από την προσεχή Δευτέρα, όσοι πολίτες δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί, σπεύδουν στα διαγνωστικά κέντρα προκειμένου να προλάβουν τις προθεσμίες και να μπορέσουν να πάνε χωρίς προβλήματα στην εργασία τους.

Με ανώτατα όρια οι τιμές

Υπενθυμίζεται πως μετά την έναρξη της υποχρεωτικότητας των rapid ή PCR tests από την Δευτέρα, θα ισχύει και ανώτατη τιμή για αυτά, εφόσον η δειγματοληψία πραγματοποιείται εντός των διαγνωστικών εργαστηρίων και των ιδιωτικών κλινικών.

Όπως αναφέρει η απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων υπάρχει «ανάγκη για την προστασία των καταναλωτών μέσω της παροχής των αγαθών και των υπηρεσιών που συνέχονται με την ανίχνευση του κορωνοϊού COVID-19 σε προσιτές τιμές, οι οποίες δεν επηρεάζονται από φαινόμενα δόλιας εκμετάλλευσης της αυξημένης ζήτησης για αυτά, καθώς και από λοιπές αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και την ανάγκη καθορισμού ανώτατων τιμών σε αγαθά και υπηρεσίες για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας που σχετίζονται άμεσα με την πρόληψη και τη διάγνωση του κορωνοϊού SARS-CoV2».

Έτσι, ορίστηκαν τα ανώτατα όρια τιμών πώλησης αγαθών και παροχής υπηρεσιών, χωρίς να υπολογίζεται ο Φ.Π.Α, ως εξής:

1) Για το τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού SARS-CoV-2 με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου Real Time – PCR:

α) ως ανώτατο όριο τιμής χρέωσης παροχής υπηρεσίας (ανάλυση δείγματος κ.λπ.), περιλαμβανόμενων των απαιτούμενων αντιδραστηρίων και αναλώσιμων υλικών, το ποσό των σαράντα ευρώ (40 ευρώ) και

β) ως ανώτατο όριο τιμής χρέωσης της δειγματοληψίας στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια και στις ιδιωτικές κλινικές, το ποσό των είκοσι ευρώ (20 ευρώ).

2) Για το τεστ ανίχνευσης αντιγόνου του κορωνοϊού SARS-CoV-2 με τη μέθοδο ταχείας δοκιμασίας (rapid test) ως ανώτατο όριο του αθροίσματος της τιμής χρέωσης παροχής υπηρεσίας (ανάλυση κ.λπ.), περιλαμβανόμενων των απαιτούμενων αντιδραστηρίων και αναλώσιμων υλικών, και της δειγματοληψίας στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, στις ιδιωτικές κλινικές και σε κάθε άλλο σημείο λιανικής πώλησης το ποσό των δέκα ευρώ (10 ευρώ).

Τιμοκατάλος και… πρόστιμα

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι οι επιχειρήσεις που προσφέρουν τις παραπάνω υπηρεσίες και αγαθά, οφείλουν να αναρτήσουν σε εμφανές για το κοινό σημείο και στις ιστοσελίδες τους, τιμοκατάλογο που θα περιλαμβάνει και θα αναφέρει ευκρινώς τις ως άνω προβλεπόμενες ανώτατες τιμές.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με όσα ορίζονται στις περ. 1 και 2, επιβάλλεται από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ, ενώ σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με όσα ορίζονται στην περ. 4, επιβάλλεται από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα διοικητικό πρόστιμο 1.000 ευρώ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Δείτε επίσης
Κοινωνία
Σίβυλλα
Helios Kiosk