Ολυμπιακοί Αγώνες 2020! Πολλοί παρακαλούσαν να ματαιωθούν οι Αγώνες. Οχι μόνο λόγω της πανδημίας, των σεισμών και της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, αλλά γιατί το κάλλος και η ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων καθημερινά έχαναν τη λάμψη τους και η φλόγα της Αρχαίας Ολυμπίας λίγο έλειψε να σβήσει, καθώς έκανε βόλτες σε άδειες από κόσμο διαδρομές στην Ιαπωνία! Μια υποδοχή που οι οικοδεσπότες, με παράδοση και αγάπη για τον αθλητισμό, ούτε στα χειρότερα όνειρά τους δεν φαντάζονταν. Ματαίωση των Ολυμπιακών Αγώνων θα σήμαινε ωστόσο απώλεια κύρους της διοργάνωσης. Η αποφασιστικότητα και το πείσμα του γερμανού προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ, έπεισαν τους διοργανωτές να αναβληθούν για έναν χρόνο οι Αγώνες. Την ίδια εποχή που καλοθελητές έδειξαν προθυμία να αναλάβουν τη διοργάνωση.

Με τεράστιο αίσθημα ευθύνης, οι Ιάπωνες είπαν «ναι» στη ΔΟΕ, την ίδια ώρα που αρκετά μέλη και υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης, της επιτροπής των Αγώνων και του Δήμου του Τόκιο προτίμησαν να παραιτηθούν στο άκουσμα ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα διεξαχθούν με κάθε κόστος. Υπερήφανος λαός οι Ιάπωνες, έπαιζαν με την Ιστορία τους. Γι’ αυτό φόρεσαν και πάλι τις ολυμπιακές τους στολές, γέμισαν τους δρόμους του Τόκιο με αφίσες των Αγώνων. Η ολυμπιακή φλόγα με εκατοντάδες νέους και όλων των ηλικιών γυναίκες και άνδρες να την ακολουθούν στη διαδρομή της, ζωντάνεψε τις ελπίδες και στους αθλητές από όλον τον κόσμο ότι το Τόκιο τους περίμενε, όπως και τα μετάλλια.

Πίστη και ελπίδα επέστρεψαν στον κόσμο του αθλητισμού. Μαζί με τις αποστολές, και η ελληνική ταξίδεψε στην ιαπωνική πρωτεύουσα. Η ελληνική σημαία στον ιστό του Ολυμπιακού Χωριού ξεχωρίζει. Πάντοτε υπήρχε σεβασμός στην πατρίδα του Ολυμπισμού. Στη χώρα όπου αναβίωσαν το 1896 οι Ολυμπιακοί Αγώνες, με τον Πιερ ντε Κουμπερτέν της μεγάλης ιδέας και τον πρώτο πρόεδρο της ΔΟΕ, Δημήτρη Βικέλα, να δίνουν το σύνθημα, στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο για τους Αγώνες της νέας εποχής. Τώρα, έστω και πολλαπλώς λαβωμένο, το Τόκιο σήμανε την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων.

Μέτρα έκτακτης ανάγκης

Η πανδημία δεν στάθηκε ικανή να αναχαιτίσει την πίστη και τη δύναμη ή να ανακόψει τη θέληση των Ιαπώνων να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους. Οι Ολυμπιακοί στο Τόκιο. Με κάθε θυσία: Με απόφαση της κυβέρνησης της Ιαπωνίας, εξαιτίας της έξαρσης της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, η διοργάνωση πραγματοποιείται χωρίς θεατές! Στην απόφαση αυτή συμφώνησε τόσο η ΔΟΕ όσο και όλες οι ολυμπιακές εθνικές επιτροπές, ενώ ολόκληρη η ολυμπιακή οικογένεια πέρασε και περνάει από τεστ κόβιντ (από το αεροδρόμιο έως και τους χώρους διαμονής και άθλησης των συμμετεχόντων).

Επίσης, στα πολλά μέτρα της κυβέρνησης με την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης που ξεκίνησε από την Παρασκευή 8 Ιουλίου, δεν υπάρχουν γιγαντοοθόνες σε πλατείες ή άλλους χώρους αναψυχής όπου θα παρακολουθούσαν τους Αγώνες συγκεντρωμένοι οι πολίτες. Ενα μέτρο που τους απομακρύνει ακόμη περισσότερο από την αθλητική γιορτή. Προέχει φυσικά η υγεία των ανθρώπων, όσο κι αν το φαινόμενο συγκλονίζει παγκοσμίως το Ολυμπιακό Κίνημα. Ολα αυτά αποτελούν προάγγελο των μέτρων που ασφαλώς θα ληφθούν από εφέτος από τη διοργανώτρια Γαλλία των Ολυμπιακών του 2024 στο Παρίσι!

Πρωταγωνιστές στη διεκδίκηση των μεταλλίων    

Ελπίζουμε οι έλληνες και ξένοι αθλητές να τιμήσουν με την παρουσία τους και την αγωνιστική τους δύναμη τον αγώνα των ιαπώνων οργανωτών και την επιμονή της ΔΟΕ να ολοκληρωθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Ας μην ξεχνάμε ότι, με τη συμπαράσταση όλων των δυνάμεων της ελληνικής πολιτείας, η Γιάννα Αγγελοπούλου και το επιτελείο του «Αθήνα 2004» με ένθερμο υποστηρικτή τον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ, οργάνωσαν τους αρτιότερους Ολυμπιακούς Αγώνες της νεότερης Ιστορίας. Στο Τόκιο, όπως και στο παρελθόν, η Ελλάδα με τους αθλητές μας διεκδικεί τις νίκες. Ολες και όλοι στη μάχη. Με το ολυμπιακό παρελθόν να μας θυμίζει πόσο δίκαιος ήταν και είναι ο αγώνας τους και γιατί αξίζει να ρίχνεσαι στη μάχη και να παλεύεις σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Μεγάλοι έλληνες νικητές που έγραψαν ιστορία

Σπύρος Λούης

Ο πρώτος χρυσός ολυμπιονίκης στον αυθεντικό μαραθώνιο της Αθήνας έγραψε ιστορία. Ο νερουλάς από το Μαρούσι έγινε εξαιρετικά δημοφιλής μετά τον θρίαμβό του στον μαραθώνιο των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων το 1896 στην Αθήνα.

 

Κωνσταντίνος Τσικλητήρας

Πραγματικός υπεραθλητής της εποχής, ο δεύτερος έλληνας ολυμπιονίκης που έχει στην κατοχή του τέσσερα ολυμπιακά μετάλλια. Ενα χρυσό στο μήκος άνευ φοράς (το 2012 στη Στοκχόλμη), δύο ασημένια, στο ίδιο αγώνισμα αλλά και στο ύψος άνευ φοράς στο Λονδίνο το 1908, και τέλος ένα χάλκινο μετάλλιο στο ύψος άνευ φοράς το 1912 στη Στοκχόλμη. Είκοσι φορές πανελληνιονίκης σε πέντε διαφορετικά αγωνίσματα, άφησε εποχή. Δυστυχώς έφυγε νωρίς από τη ζωή, στα 24 του χρόνια, «χτυπημένος» από μηνιγγίτιδα στο Μπιζάνι το 1913, στην πρώτη γραμμή του Μετώπου των Βαλκανικών Πολέμων.

 

Πύρρος Δήμας

Ο Πύρρος Δήμας είναι όχι μόνο ο κορυφαίος έλληνας αθλητής όλων των εποχών στους Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά και ο μόνος έλληνας αρσιβαρίστας με 4 ολυμπιακά μετάλλια. Το λιοντάρι από τη Χιμάρα άρχισε τη χρυσή συλλογή του στη Βαρκελώνη (1992) και συνέχισε με δύο ακόμα χρυσά, στην Ατλάντα (1996) και στο Σίδνεϊ (2000). Παρά τις τρεις εγχειρίσεις στο γόνατο, ο Ατλαντας της άρσης βαρών έκανε ένα εντυπωσιακό φινάλε μέσα σε αποθέωση στο κλειστό της Νίκαιας, με ένα 4ο μετάλλιο (χάλκινο αυτή τη φορά), μπροστά στους συμπατριώτες του. Με το που τελείωσε άφησε τα παπούτσια του στο πλατό και αποχώρησε δακρυσμένος αλλά ευτυχισμένος και γεμάτος από συναισθήματα.

 

Πέτρος Γαλακτόπουλος

Από τις κορυφαίες μορφές της ελληνικής και ευρωπαϊκής πάλης, με δύο ολυμπιακά μετάλλια (χάλκινο στο Μεξικό το 1968 και ασημένιο στο Μόναχο το 1972), είναι από τους αθλητές που άφησαν εποχή.

 

Βούλα Πατουλίδου

Μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις όλων των εποχών από την τρομερή αθλήτριά μας, που πρώτευσε στη Βαρκελώνη (1992) στα 100 μέτρα με εμπόδια, γράφοντας ιστορία και νικώντας όλα τα φαβορί. Ξεκίνησε από τα προκριματικά με στόχο μια όσο το δυνατόν καλύτερη παρουσία και έφτασε μέχρι το χρυσό μετάλλιο και την περίφημη φράση «Για την Ελλάδα, ρε γαμώτο».

 

Λευτέρης Πετρούνιας

Ο κορυφαίος αθλητής στην ιστορία των κρίκων στην ενόργανη γυμναστική πήρε το πρώτο του χρυσό μετάλλιο στο Ρίο το 2016 και ετοιμάζεται να διεκδικήσει ένα ακόμα, back to back, στο Τόκιο. Εχοντας σαρώσει παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, είναι έτοιμος να μεγαλώσει τη συλλογή του στα χρυσά μετάλλια και στους Ολυμπιακούς Αγώνες, έχοντας ξεπεράσει και έναν πολύ σοβαρό τραυματισμό στον ώμο.

 

Νικόλας Κακλαμανάκης

Ο γιος του ανέμου, θριαμβευτής στην Ατλάντα το 1996, με χρυσό μετάλλιο στην ιστιοσανίδα (κλάση Mistral), και με ασημένιο μετάλλιο το 2004 στην Αθήνα, είναι από τους κορυφαίους ολυμπιονίκες μας. Πλέον προπονεί τον διάδοχό του, Βύρωνα Κοκκαλάνη, ο οποίος θα διεκδικήσει ένα μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

 

Κώστας Κεντέρης

Ο θρίαμβός του στο Σίδνεϊ στα 200 μέτρα μνημονεύεται ακόμα και σήμερα και είναι ένα από τα μεγαλύτερα χρυσά μετάλλια της Ελλάδας στην Ιστορία.

 

Ιωάννης Μελισσανίδης

Ο χρυσός ολυμπιονίκης μας στις ασκήσεις εδάφους στην Ατλάντα (1996) άνοιξε τον δρόμο για την ελληνική γυμναστική της νέας εποχής, αφού από εκεί και πέρα ακολούθησαν και οι άλλες χρυσές επιτυχίες του Δημοσθένη Ταμπάκου και του Λευτέρη Πετρούνια στους κρίκους.

 

Αννα Κορακάκη

Εχει τα φόντα να φτάσει ή και να ξεπεράσει σε ολυμπιακά μετάλλια τον Πύρρο Δήμα και τον Κωνσταντίνο Τσικλητήρα. Μετράει ήδη δύο (ένα χρυσό και ένα χάλκινο) στη σκοποβολή από το Ρίο και θέλει να μεγαλώσει τη συλλογή της στο Τόκιο.

Κατερίνα Στεφανίδη

Η κορυφαία επικοντίστρια στον κόσμο θα διεκδικήσει μετά το χρυσό μετάλλιο στο Ρίο άλλο ένα στο Τόκιο. Είναι από τα μεγάλα φαβορί.

 

Σοφία Μπεκατώρου

Από τις κορυφαίες αθλήτριες όλων των εποχών στην ιστιοπλοΐα, με δύο μετάλλια, το χρυσό στα 470 στην Αθήνα (2004) μαζί με την Αιμιλία Τσουλφά και το χάλκινο στο Πεκίνο (2008) με τις Κραβαριώτη και Παπαδοπούλου.

 

Εθνική πόλο γυναικών

Η μοναδική ελληνική εθνική ομάδα που έχει στην κατοχή της ολυμπιακό μετάλλιο (ασημένιο το 2004) και παγκόσμιο τίτλο (Παγκόσμια Πρωταθλήτρια το 2011). Τα κορίτσια του Κούλη Ιωσηφίδη είχαν κάνει εκπληκτικές εμφανίσεις στην Αθήνα, λυγίζοντας μόνο στον τελικό από την Ιταλία. Η Εθνική μας άγγιξε το χρυσό όταν προηγήθηκε με 9-7 στην παράταση, αλλά τελικά ηττήθηκε με 10-9.

 

Σπύρος Γιαννιώτης

Ενας από τους κορυφαίους ολυμπιονίκες μας, με συμμετοχές σε τέσσερις Ολυμπιακούς Αγώνες, κλείνοντας ιδανικά την καριέρα του με το ασημένιο μετάλλιο στο Ρίο (Ανοιχτή Θάλασσα), όπου έδωσε ρεσιτάλ fair play, αναγνωρίζοντας τη νίκη του αντιπάλου του σε μια χεριά και εμποδίζοντας την ελληνική αποστολή να κάνει ένσταση. Ολυμπιονίκης και στην Αθήνα το 2004 (5η και 7η θέση στο κολύμπι) και στην ανοιχτή θάλασσα το 2012 και το 2016 (στο Λονδίνο έχασε στις λεπτομέρειες το χάλκινο μετάλλιο, μένοντας 4ος).