Νέο πακέτο ρυθμίσεων απλοποίησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ελλάδα και περισσότερα κίνητρα, με έμφαση στις επιδοτήσεις και στις φορο-απαλλαγές, προετοιμάζει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων πρόκειται να δώσει σύντομα σε δημόσια διαβούλευση δύο νομοσχέδια. Το πρώτο θα αφορά την ενοποίηση των διατάξεων για τις στρατηγικές επενδύσεις και το δεύτερο επί της ουσίας θα αποτελεί τον νέο αναπτυξιακό νόμο, ο οποίος θα ενεργοποιηθεί από το 2022.

Οπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης, «η άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ελλάδα με περιορισμένα γραφειοκρατικά ή άλλα προσκόμματα είναι μια από τις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης».

Επιτάχυνση των διαδικασιών

Οι ίδιοι κύκλοι εξηγούν ότι στο πλαίσιο αυτό κινούνται και όλες οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στον νέο νόμο για τη «βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος μέσω της επιτάχυνσης διαδικασιών στις ιδιωτικές και στρατηγικές επενδύσεις».

Αρμόδιοι αξιωματούχοι τιτλοφορούν τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία ως τη «Βίβλο των στρατηγικών επενδύσεων».

Σκοπός των διατάξεων, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, είναι η ταχύτητα, η διαφάνεια και η διευκόλυνση στην έγκριση των επενδυτικών σχεδίων και συνεπώς η άσκηση της υγιούς επιχειρηματικότητας.

Με την ενοποίηση των υφιστάμενων νομοθετικών διατάξεων για τις στρατηγικές επενδύσεις μπαίνει επί της ουσίας τέλος στις διπλές νομικές ερμηνείες και στην ανασφάλεια δικαίου που προέκυπτε για τους υποψήφιους επενδυτές.

Μια από τις σημαντικές αλλαγές που προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων είναι η εισαγωγή νέων κατηγοριών στρατηγικών επενδύσεων, όπως είναι οι «εμβληματικές επενδύσεις εξαιρετικής σημασίας». Πρόκειται, όπως αναφέρουν πληροφορίες, για projects που έχουν να κάνουν με data centers, τεχνητή νοημοσύνη αλλά ακόμη και για κινηματογραφικά στούντιο.

Τι προβλέπει ο νέος αναπτυξιακός

Σημαντική τομή θα αποτελεί και ο νέος αναπτυξιακός νόμος που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να θεσπιστούν νέα κίνητρα προσέλκυσης επενδύσεων, τα οποία θα είναι πλέον και κεφαλαιακής μορφής. Με πιο απλά λόγια, θα πρόκειται για επιδοτήσεις που θα συνδυαστούν με φορο-απαλλαγές και υπεραποσβέσεις αν πρόκειται για μεγάλες επενδύσεις.

Με τον νέο αναπτυξιακό νόμο, λένε πηγές, θα επιδιώκεται η ολοκλήρωση ενός μείγματος κινήτρων, με τα οποία ένας επενδυτής θα μπορεί να αξιοποιεί πόρους και δυνατότητες σε συνδυασμό με εκείνα του νέου ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης.

Επιπλέον, με σκοπό την περιστολή της γραφειοκρατίας, το υπουργείο με το προτεινόμενο νομοσχέδιο εισάγει «καινοτόμες», όπως τις χαρακτηρίζουν πηγές, ρυθμίσεις που αφορούν τη διαδικασία εγκρίσεων – αδειοδότησης, αλλά και παρακολούθησης της εξέλιξης των επενδύσεων με την παραχώρηση μέρους των διαδικασιών στον ιδιωτικό τομέα. Με πιο απλά λόγια, θα ανατίθεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις (εταιρείες λογιστών) η έγκριση των προτεινόμενων επενδυτικών σχεδίων, ενώ θα εποπτεύουν και την πορεία υλοποίησής τους.

Βάσει των ρυθμίσεων που προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η υπαγωγή ενός επενδυτικού σχεδίου θα ολοκληρώνεται σε διάστημα 60-70 ημερών, όταν μέχρι τώρα μπορεί και να χρειάζεται ακόμα και δύο χρόνια.

Μέτρα για επαναλειτουργία κλειστών βιομηχανικών μονάδων

Στις προτεραιότητες του ίδιου υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων είναι και η αναβίωση της βιομηχανίας.

Αν και έχει καθυστερήσει σημαντικά η δρομολόγηση μέτρων, στους σχεδιασμούς της πολιτικής ηγεσίας είναι η επαναλειτουργία κλειστών βιομηχανικών μονάδων.

Η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου που έχει εξαγγείλει πολλάκις η κυβέρνηση έρχεται μέσα από τη μεταποίηση. Στην περίπτωση της Ελλάδας, η βιομηχανία αντιπροσωπεύει το 9,5% του ΑΕΠ, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 15%. Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η συμμετοχή στο ΑΕΠ να ανέλθει στο 12% σε διάστημα τριών ετών και στο 15% σε βάθος δεκαετίας.