Ως δώρο για την Ελλάδα, χαρακτήρισε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μιλώντας με Τούρκους δημοσιογράφους εν πτήσει,  επιστρέφοντας από το Αζερμπαϊτζάν, ο Ερντογάν, επανέλαβε πως η συνάντηση ήταν καλή και επέμεινε ιδιαίτερα στο θέμα της απευθείας συνομιλίας μεταξύ των δύο ηγετών χωρίς διαμεσολαβητές.

Επιπλέον προέβη σε μια επίδειξη λεονταρισμού για τους S-400, υποστηρίζοντας ότι κατέστησε σαφές στον πρόεδρο των ΗΠΑ, ότι η θέση της Άγκυρας στο θέμα παραμένει αμετάβλητη.

Το «Δώρο για την Ελλάδα» και η συνεννόηση χωρίς «τρίτους»

Ειδικότερα, ο Ερντογάν, σύμφωνα με το sigmalive, αναφέρθηκε στην συνάντησή του με τον έλληνα πρωθυπουργό, λέγοντας πως «η συνάντησή μας με τον Μητσοτάκη ήταν σαν ‘γλυκό’ (εορταστικό δώρο) για αυτούς. Ήταν πολύ σημαντική. Ήταν καλή, πήγε καλά. Ελπίζω να πάει καλά και μετά».

Ο Ερντογάν ανέφερε ότι το σημαντικότερο θέμα στο οποίο συμφώνησαν με τον κ. Μητσοτάκη ήταν να συνεννοούνται απευθείας μέσω των απεσταλμένων τους Ιμπραήμ Καλίν και Ελένης Σουρανή και χωρίς τρίτα πρόσωπα, οργανισμούς και κράτη.

«Μιλήσαμε με τον Μητσοτάκη. Του είπα κάτι: Όπως και στη σημερινή μας συνάντηση, δεν ενεπλάκησαν τρίτα μέρη, θεσμικά όργανα ή κράτη, έτσι να μην εμπλέκονται και στο μέλλον. Αν είναι να κάνουμε κάτι, ας κάνουμε τις δουλειές αυτές μεταξύ μας.

Ας μιλούν ο δικός μου εκπρόσωπος και η δική σου εκπρόσωπος και έπειτα να μας ενημερώνουν. Και μετά εμείς να συναντιόμαστε. Τα βήματα ας τα κάνουμε με αυτόν τον τρόπο. Αυτό ήταν το πιο σημαντικό ζήτημα στο οποίο συμφωνήσαμε.

Ας ελπίσουμε ότι, από τώρα και στο εξής, δεν θα παρεμβαίνουν ανάμεσά μας με την Ελλάδα κράτη, θεσμικά όργανα και οργανισμοί, αλλά θα επικοινωνούν ο ειδικός εκπρόσωπός μου ο κ. Ιμπραχίμ και η δική του ειδική εκπρόσωπος, η κα. Ελένη, οι οποίοι αφού μας ενημερώνουν, θα προβαίνουμε εμείς στα ανάλογα βήματα», είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.

Λεονταρισμοί για τους S-400

Σε ότι αφορά τη συνάντησή του με τον Τζο Μπάιντεν,  ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι κατέστησε σαφές ότι η θέση της Άγκυρας για τους S-400 παραμένει αμετάβλητη.

«Μην περιμένετε από την Τουρκία να λάβει νέα μέτρα σε σχέση με τα F-35 ή τους S-400. Επειδή έχουμε ήδη κάνει ότι έπρεπε από την πλευρά μας στα F-35», υποστήριξε ότι είπε, προσθέτοντας:

«Σας ζητήσαμε το σύστημα αεροπορικής άμυνας Patriot, αλλά δεν το δώσατε σε εμάς. Αντίθετα, αφαιρέσατε ακόμη και αυτά που είχαν τοποθετηθεί στις βάσεις μας. Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε; Λύσαμε αυτό το ζήτημα μόνοι μας».

Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις αυτές έρχονται λίγες ώρες μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε στην Άγκυρα το γεγονός ότι ο Ερντογάν «κατάπιε» μπροστά στον Μπάιντεν,  το θέμα της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ακόμη ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα ήθελε να επισκεφθεί την Τουρκία και είπε ότι μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, η Άγκυρα είναι διατεθειμένη να αναλάβει «πολύ μεγαλύτερη ευθύνη εκεί».

Για τη Λιβύη

Για την «απόβαση» τούρκων υπουργών στη Λιβύη, ανέφερε ότι «ήταν πολύ σημαντική η επίσκεψη που πραγματοποιήσαμε πριν από τη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών και πήγε πολύ, πολύ καλά. Είχαμε την ευκαιρία να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας με τη Λιβύη και να επανεξετάσουμε τις συμφωνίες μας».