Κατά την κρίσιμη συνάντηση κορυφής ανάμεσα στον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν, αναμενόταν ότι θα συζητηθεί και η αναγνώριση από τις ΗΠΑ της «γενοκτονίας των Αρμενίων», σημειώνει η τουρκική εφημερίδα Sözcü.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Ερντογάν, ο οποίος δήλωνε κατηγορηματικά ότι «θα αναφέρω» το θέμα αυτό στον Μπάιντεν, εξέπληξε τους πάντες όταν, απαντώντας σε ερωτήσεις μετά το τέλος της συνάντησης μαζί του, τόνισε: «Δόξα τον Θεό, δεν έφτασε στην ατζέντα».

«Δεν θα περάσει χωρίς να το αναφέρουμε»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της Τουρκίας στις 24 Απριλίου, χαρακτηρίζοντας τα γεγονότα του 1915 ως «Γενοκτονία».

Μετά από αυτήν την ενέργεια, ο Ερντογάν επέκρινε έντονα τον αμερικανό πρόεδρο, επισημαίνοντας ότι «χρησιμοποίησε αβάσιμες, άδικες και αντιφατικές δηλώσεις σχετικά με τα τραγικά γεγονότα που συνέβησαν πριν έναν και περισσότερο αιώνα».

«Πιστεύω ότι θα ανοίξουμε τις πόρτες μιας νέας εποχής, αξιολογώντας αυτά τα θέματα πρόσωπο με πρόσωπο στη συνάντηση που συμφωνήσαμε με τον Μπάιντεν τον Ιούνιο» είπε αφότου προγραμματίστηκε το τετ α τετ των δύο ηγετών, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες.

Ο Ερντογάν δήλωσε με έμφαση μια μέρα πριν το τετ α τετ με τον Μπάιντεν, ότι «δυστυχώς, η 24η Απριλίου ήταν μια πολύ, πολύ αρνητική μέρα για εμάς. Φυσικά, δεν θα περιμέναμε μια τέτοια προσέγγιση, αλλά αυτή η προσέγγιση μας έχει ενοχλήσει σοβαρά και δεν είναι δυνατόν να το θεωρήσουμε σωστό να περάσει χωρίς να το αναφέρουμε.

»Επειδή η Τουρκία δεν είναι τυχαία χώρα. Η Τουρκία είναι μια συμμαχική χώρα με τις Ηνωμένες Πολιτείες στο ΝΑΤΟ. Το γεγονός ότι υιοθέτησαν ως σύμμαχοι μια τέτοια προσέγγιση όσον αφορά τους Αρμένιους, οι οποίοι δεν είχαν καμία σχέση με το ΝΑΤΟ εν προκειμένω, μας ενόχλησε και μας λύπησε. Φυσικά, δεν είναι δυνατόν να περάσει χωρίς να το συζητήσουμε αυτό».

«Δεν έφτασε στην ημερήσια διάταξη»

Η αναμενόμενη συνάντηση μεταξύ του Μπάιντεν και του Ερντογάν, τον οποίο αγνόησε ο αμερικανός πρόεδρος και δεν του τηλεφώνησε όταν τον συνεχάρη αργά τον Ιανουάριο για την εκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ, πραγματοποιήθηκε σήμερα (σ.σ.: προχθές), γράφει η Sözcü.

Μετά τη λήξη της συνάντησης, ο Ερντογάν, μπροστά στις κάμερες, ρωτήθηκε εάν σε αυτήν συζητήθηκε και η απόφαση που έλαβαν οι ΗΠΑ σχετικά με τα γεγονότα του 1915.

Και ο τούρκος πρόεδρος απάντησε: «Δόξα τω Θεώ, δεν έφτασε στην ημερήσια διάταξη», καταλήγει η τουρκική εφημερίδα.

Πηγή: sozcu.com.tr, echedoros-a.gr