«Το υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους Ευρωπαίους εταίρους αναφορικά με το αεροσκάφος που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα-Βίλνιους και προέβη σε αναγκαστική προσγείωση στο Μινσκ», αναφέρει σε ανάρτηση στο twitter το υπουργείο Εξωτερικών.

«Πρωταρχικό μας μέλημα η ασφάλεια όλων των επιβατών», προσθέτει.

Αεροπειρατεία από Λευκορώσους αστυνομικούς;

Νωρίτερα σήμερα, οι αρχές της Λευκορωσίας ανάγκασαν αεροσκάφος της Ryanair με προορισμό τη Λιθουανία να προσγειωθεί στο Μινσκ ώστε να συλλάβουν τον δημοσιογράφο Ρόμαν Προτάσεβιτς που επέβαινε σε αυτό.

Το αεροπλάνο, που πετούσε πάνω από τη Λευκορωσία σε πτήση από την Αθήνα στο Βίλνιους, είχε σχεδόν φθάσει στη Λιθουανία όταν άλλαξε κατεύθυνση και συνοδεία μαχητικού οδηγήθηκε στο Μινσκ εν μέσω πληροφοριών ότι στο αεροσκάφος υπήρχαν εκρηκτικά, σύμφωνα με διαδικτυακό ιστότοπο εντοπισμού πτήσεων και το BelTA. Ωστόσο, δεν βρέθηκαν εκρηκτικά στο αεροπλάνο.

Συνάδελφοι του Προτάσεβιτς καταγγέλλουν ότι Λευκορώσοι πράκτορες, που επέβαιναν και αυτοί στο αεροπλάνο, ανάγκασαν το πλήρωμα της Ryanair να γυρίσει την πτήση στο Μινσκ, λίγα λεπτά πριν αυτό εγκαταλείψει τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας, με πρόσχημα δήθεν τρομοκρατικό κίνδυνο.

Αν ισχύουν οι καταγγελίες αυτές, τότε μιλάμε ξεκάθαρα για αεροπειρατεία, ενώ δημιουργείται και ζήτημα ασφαλείας για το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» και πώς κατάφεραν Λευκορώσοι πράκτορες να μπουν ινκόγκνιτο σε πτήση.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν λίγο πριν βγει το αεροπλάνο από τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας και μπει σε αυτόν της Λιθουανίας, λευκορωσικό πολεμικό αεροσκάφος τύπου MIG-29 το υποχρέωσε να κατευθυνθεί προς Μινσκ.

Έξαλλη η πρωθυπουργός της Λιθουανίας

Η πρωθυπουργός της Λιθουανίας, Ινγκρίτα Σιμονίτε, έγραψε στο Twitter: “Οι επιβάτες και το πλήρωμα της πτήσης της Ryanair από την Αθήνα στο Βίλνιους βρέθηκαν σε κίνδυνο όταν αναγκάστηκαν να προσγειωθούν στο Μινσκ. Ζητούμε το αεροσκάφος και οι επιβάτες να αναχωρήσουν αμέσως για το Βίλνιους!”.