Τέσσερις νεκροί, πολλοί τραυματίες, 52 συλληφθέντες και μια βαθιά πληγή στη Δημοκρατία είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός των βίαιων και πρωτοφανών επεισοδίων που ξέσπασαν με την εισβολή των οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο, την ώρα που συνεδρίαζε το Κολλέγιο των Εκλεκτόρων προκειμένου να επικυρώσει την εκλογική νίκη του Τζο Μπάιντεν.

Το Κογκρέσο ανέστειλε τη συνεδρίαση -αναμένεται επικύρωση των αποτελεσμάτων εντός των επόμενων ωρών- με όσους ήταν παρόντες να φυγαδεύονται αμέσως, ενώ σε εικόνες που μεταδόθηκαν εμφανίστηκαν άνδρες των αρχών να έχουν τραβήξει όπλα και να κάνουν χρήση δακρυγόνων για να απωθήσουν τους εισβολείς διαδηλωτές με αποτέλεσμα να χάσει τη μάχη με τη ζωή μετά από πυρά αστυνομικού μία γυναίκα, και στη συνέχεια να καταλήξουν ακόμη τρεις από άγνωστους προς το παρόν λόγους.

Η αστυνομία εκκένωσε τόσο τη Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και τη Γερουσία, καθώς οι οπαδοί του Τραμπ εισέβαλαν και κατέλαβαν αίθουσες του Κογκρέσου. Ένας από τους διαδηλωτές που είχε εισβάλλει στη Γερουσία φώναξε: «Ο Τραμπ είναι ο νικητής των εκλογών», ενώ κάποιοι ήρθαν σε συγκρούσεις σώμα με σώμα με τους άνδρες ασφαλείας.

Χρειάστηκαν τουλάχιστον 4 ώρες προκειμένου να καταφέρουν οι αρχές να εκκενώσουν το κτίριο από τους εισβολείς και να ηρεμήσουν κάπως τα πνεύματα στην αμερικανική πρωτεύουσα παρά την απροθυμία του απερχόμενου προέδρου να στείλει ηχηρό μήνυμα στους διαδηλωτές προκειμένου να λάβουν τέλος τα έκτροπα. Μάλιστα, πολλές ήταν οι φωνές που έκαναν λόγο για απόπειρα πραξικοπήματος.

Δείτε χαρακτηριστικά βίντεο:

Δείτε εικόνες από το εσωτερικό του Καπιτωλίου