Στο Καστελλόριζο θα βρεθεί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος πραγματοποιώντας την πρώτη του επίσκεψη για το νέο έτος στο ακριτικό αυτό νησί. «Δεν πρόκειται να ζητήσω την άδεια του Ακάρ για να επισκεφθώ το Καστελλόριζο που βρίσκεται εντός της ελληνικής επικράτειας, όπως ο Χουλουσί Ακαρ δεν πρόκειται να μου ζητήσει εμένα την άδεια για να επισκεφθεί οποιοδήποτε μέρος της Τουρκίας», έλεγε τις προάλλες στους συνεργάτες ο υπουργός Άμυνας. Όπως παρατηρούν στο Πεντάγωνο, τελευταίως έχει γίνει έμμονη ιδέα στον Ακάρ η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και δεν σταματά κάθε μέρα να την αναφέρει ζητώντας μάλιστα και αναθεωρήσεις συνθηκών».

***

Στο γραφείο της Προέδρου της Δημοκρατίας

Οι περισσότεροι ίσως να μην το γνωρίζουν αλλά στο γραφείο της Προέδρου της Δημοκρατίας υπάρχει πλήθος… σημαιών. Υπάρχει η ελληνική σημαία, υπάρχουν και οι σημαίες που πρόσφεραν τα παιδιά από το Καστελλόριζο του συμπλέγματος Μεγίστη και από τη Στρογγύλη στην Πρόεδρο. Δεν υπάρχει όμως η σημαία της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Υπάρχει όμως τέτοια σημαία; Θα πείτε;

***

Η Προεδρία της Δημοκρατίας ουδέποτε είχε δική της σημαία. Ούτε λάβαρο. Απλούστατα αυτή την μπλε σημαία με το εθνόσημο στη μέση, που βλέπατε στην τηλεόραση, την είχε «εφεύρει» και την είχε τοποθετήσει στην Προεδρία της Δημοκρατίας, στο γραφείο του, ο προηγούμενος Προέδρος Προκόπης Παυλόπουλος. Στην αρχή την εμφάνιζε μόνον όταν είχε επισκέψεις από αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων. Εν συνεχεία έμεινε εκεί ως μόνιμο ντεκόρ του προεδρικού γραφείου, ωσάν η Προεδρία να είχε ανάγκη δικής της σημαίας, διαφορετικής από τη σημαία του κράτους. Αυτά μου είπαν αρμοδίως και αυτά σας μετέφερα. Ωστόσο…

***

Η Πρόεδρος Κατερίνα Σακελλαροπούλου αφαίρεσε τη σημαία αυτή λέγοντας ότι η Προεδρία της Δημοκρατίας δεν έχει δική της σημαία, έχει μόνον την ελληνική σημαία. Και αυτή τοποθέτησε στο γραφείο της. Άλλωστε τα εθνόσημα υπάρχουν παντού στην Προεδρία της Δημοκρατίας ακόμα και στα ποτήρια και στα μαγειρικά σκεύη που εμφανίζονται στα επίσημα δείπνα.

***

Ενα κόκπιτ Φάντομ στο Προεδρικό

Τα καριοφίλια της επανάστασης εξακολουθούν να βρίσκονται στο γραφείο της σε άλλη όμως θέση. Άλλωστε ο κάθε Πρόεδρος δικαιούται να διακοσμεί όπως θέλει το γραφείο του. Ο Κάρολος Παπούλιας για παράδειγμα είχε στο Προεδρικό Μέγαρο μέσα στο γραφείο του ένα… κόκπιτ ενός Φάντομ, ο Κωστής Στεφανόπουλος νομικά βιβλία, ο Προκόπης Παυλόπουλος έφερε τα βιβλία και την επίπλωση που είχε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής όταν ήταν Πρόεδρος, συν πολλές εικόνες της Παναγίας και τη σημαία «λάβαρο» της Προεδρίας (που δεν υφίσταται). Αλλά η μοναδική Πρόεδρος που έφερε… pet στο Προεδρικό (τη γατούλα «Καλυψώ») είναι η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

***

Ο εθνικός ύμνος την Πρωτοχρονιά

Η Πρόεδρος ωστόσο αναγκάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση για τα δημοσιεύματα ότι δεν έγινε η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου στην καθιερωμένη δοξολογία της πρωτοχρονιάς. Στην ανακοίνωση αναφέρει ότι ο σχεδιασμός της εκδήλωσης της δοξολογίας δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά του ΓΕΕΘΑ.

***

Ο ανασχηματισμός και τα μυστικά του

Πάμε στον ανασχηματισμό που όπως εκτιμούν ορισμένοι πολιτικοί αναλυτές, δεν γράφει ιστορία. Ούτε βεβαίως αναδιατάσσει το πολιτικό σκηνικό και δεν ανατρέπει ισορροπίες, τόσο στην κυβέρνηση όσο και στη Νέα Δημοκρατία. Αυτό είναι επί της ουσίας το συμπέρασμα που βγαίνει από τις ανακοινώσεις που έκανε ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης.

Ένας ανασχηματισμός που για ορισμένους έχει εκλογικό χρώμα, (κυρίως με την τοποθέτηση του Μάκη Βορίδη στο Εσωτερικών) για άλλους είναι μια ευκαιρία για επανεκκίνηση και για τρίτους (δηλαδή την αντιπολίτευση) ότι «ώδινεν όρος και έτεκεν μυν».

Αλλά σε κάθε περίπτωση ένας ανασχηματισμός ο οποίος, όπως και όλοι οι προηγούμενοι, κρίνεται από την πολιτική που ασκεί κι όχι από τα πρόσωπα. Και η πολιτική της διαχείρισης των κρίσεων σε συνδυασμό με τις μεγάλες αλλαγές στο κράτος, είναι η βασική κατεύθυνση που αναμένεται να δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

***

Οι εντυπωσιακές αλλαγές

Οι πλέον εντυπωσιακές αλλαγές επικεντρώνονται στην αντικατάσταση των επικεφαλής των υπουργείων Εσωτερικών και Εργασίας με την αποχώρηση από την κυβέρνηση των Τάκη Θεοδωρικάκου και Γιάννη Βρούτση, αντίστοιχα, και την αντικατάστασή τους διά της μεταθέσεως των Μάκη Βορίδη (αναλαμβάνει τη διαδικασία των προσεχών εκλογών) και Κωστή Χατζηδάκη από τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Ενέργειας. Οι θώκοι τους ανατέθηκαν στον Σπήλιο Λιβανό και τον Κώστα Σκρέκα.

***

Σε τρεις δόσεις η ορκωμοσία

Σε τρεις δόσεις θα γίνει η ορκωμοσία του νέου Υπουργικού Συμβούλιου ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός. Έτσι οι εντολές που πήραν οι υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί που θα ορκιστούν είναι να προσέλθουν μόνοι τους. Αυτή τη φορά δεν θα υπάρξουν συγγενείς να παρακολουθήσουν την ορκωμοσία τους.

***

Ένα εμβληματικό νομοσχέδιο που το ψηφίζει άλλος

Στο γραφείο του στο υπουργείο Εσωτερικών βρέθηκε από το πρωί της Δευτέρας ο Τάκης Θεοδωρικάκος. Είχε ενημερωθεί ότι επρόκειτο να αποχωρήσει από το υπουργείο. Όχι ότι τον ειδοποίησε έως εκείνη την ώρα κανείς. Απλώς τα είχε διαβάσεις στα ΜΜΕ ότι «φεύγει» όπως είπε. Πήγε λοιπόν στο υπουργείο, ωσάν να μην συνέβαινε τίποτα. Πραγματοποίησε σύσκεψη με τους συνεργάτες του για το νομοσχέδιο για το ΑΣΕΠ. Υπενθύμισε ότι το νομοσχέδιο αυτό το προετοίμαζε εδώ και ένα χρόνο και ότι ο Πρωθυπουργός το είχε χαρακτηρίσει «εμβληματική μεταρρύθμιση». «Τώρα θα το εξηγήσω λεπτομερώς στον Βορίδη», έλεγε με τη σημείωση ότι θα το στηρίξει στη Βουλή. Σημειώνω ότι νομοσχέδιο αυτό πρόκειται να έλθει προς ψήφιση στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου σε λίγες ημέρες.

***

Η υφυπουργός Εργασίας Μαρία Συρεγγέλα

Από τα νέα πρόσωπα της κυβέρνησης είναι και η Μαρία Συρεγγέλα, υφυπουργός Εργασίας αρμόδια για τη δημογραφική πολιτική και την οικογένεια. Ήταν μέχρι πρότινος Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων. Είναι αδελφή της Νικολέτας Συρεγγέλα, συζύγου του βουλευτή Κορίνθου και υφυπουργού Έρευνας και Τεχνολογίας Χρήστου Δήμα. Έχει υπηρετήσει σε νευραλγικές θέσεις, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, με ειδίκευση, κυρίως, σε θέματα ανθρώπινου δυναμικού. Διετέλεσε αντιπρόεδρος του YEPP (Νεολαία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος), από το 2001 έως το 2005 και εκπρόσωπος του YEPP στο Western Balkan Democracy Initiative και στο Southeastern European Forum, την ίδια περίοδο. Υπήρξε μέλος του Ε.Γ. της ΟΝΝΕΔ, ως υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων, από το 2001-2004 και στην Κ.Ε. από το 1998-2005 και διετέλεσε αντιπρόεδρος του ΚΕΘΙ (Κέντρο Ερευνών Θεμάτων Ισότητας) από το 2013 έως και τον Μάρτιο του 2015.

***

Ο υπέρμαχος των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας

Μια από τις εκπλήξεις του ανασχηματισμού ήταν ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης, στενός συνεργάτης μέχρι πρότινος του Κυριάκου Μητσοτάκη. Υπέρμαχος των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, προερχόμενος από το Ποτάμι, αναδεικνύει και τη διάθεση του πρωθυπουργού να έχει παρέμβαση στο χώρο της Κεντροαριστεράς.

Ο Γιατρομανωλάκης αναλαμβάνει στο υπουργείο Πολιτισμού τα θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού. Ουσιαστικά πρόκειται για αναβάθμιση στον ίδιο ρόλο καθώς τον τελευταίο 1,5 χρόνο ήταν Γενικός Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού στο συγκεκριμένο υπουργείο. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975. Είναι κάτοχος πτυχίου Πολιτικών Επιστημών & Διεθνών Σχέσεων από το Πάντειο Πανεπιστήμιο και μεταπτυχιακού τίτλου στη Δημόσια Πολιτική (MPP) από το John F. Kennedy School of Government του Πανεπιστημίου Harvard.

***

Ο υφυπουργός και τα γεράκια

Τον βουλευτή Ιωαννίνων Γιώργο Αμυρά επέλεξε ο πρωθυπουργός για τη θέση του υφυπουργού Περιβάλλοντος αρμόδιου για θέματα προστασίας του περιβάλλοντος. Γεννημένος στην Αθήνα το 1967, ο Γιώργος Αμυράς έχει εκλεγεί βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου με το Ποτάμι και τη Νέα Δημοκρατία. Εκείνο που ίσως δεν γνωρίζετε (αλλά προφανώς το γνώριζε το Μαξίμου) είναι ότι ο κ. Αμυράς ασχολήθηκε και με τα γεράκια. Όπως επίσης δεν γνωρίζετε ότι στην Αθήνα υπάρχουν πλήθη από γεράκια- βραχοκιρκίνεζα (ή κιρκινέζια) τα λένε, πολλά από τα οποία έπεφταν σε ένα μικρό άλσος στην Μιχαλοπούλου τραυματισμένα είτε από πέτρες είτε από σκάγια. Ο κ. Αμυράς τα περιέθαλπε και εν συνεχεία τα απελευθέρωνε. Ακόμα όσοι ξυπνούσαν προεκλογικά νωρίς και έκαναν τον περίπατό του στον Λυκαβηττό, σίγουρα θα είδαν δύο ποδηλάτες να τον ανηφορίζουν. Ο ένας ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης (τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης) και ο άλλος ήταν ο Γιώργος Αμυράς. Είναι φανατικός λάτρης του ποδηλάτου και μάλιστα των οικολογικών ποδηλάτων φτιαγμένων από ξύλο.

***

Τον έφαγε η τηλεόραση

Μου λένε ότι αυτό που έγινε αιτία να χάσει ενός υφυπουργού το υφυπουργείο του ήταν η… τηλεόραση. Είχε εκνευρίσει τους πάντες με τις συχνές εμφανίσεις του στην τηλεόραση, σχεδόν καθημερινές και όχι μόνον σε ένα κανάλι. Είχε αυτοανακηρυχθεί ειδικός για κάθε επιστήμη ήτοι, οικονομολόγος, καρδιολόγος, λοιμωξιολόγος, κτλ. Αυτό όμως που εκνεύρισε περισσότερο ήταν ότι εξέδιδε και ανακοινώσεις (με το σήμα του υπουργείου του) σε ποια κανάλια επρόκειτο να εμφανιστεί, μήπως και κανείς παραλείψει να τον δει. Να, λοιπόν που ενίοτε η τηλεόραση μπορεί να βλάψει ακόμα και… υφυπουργό.

***

Τηλεφώνημα ενώ βρισκόταν σε πάνελ

Τα περισσότερα τηλεφωνήματα στους νεοεισερχόμενους υπουργούς και υφυπουργούς τα έκανε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. Ένας νέος υφυπουργός ο βουλευτής Α Αθηνών Άγγελος Συρίγος έλαβε το τηλεφώνημα από το Μαξίμου κυριολεκτικά στον… αέρα. Ήταν καλεσμένος σε εκπομπή, μιλούσε για την εξωτερική πολιτική και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις όταν αναγκάστηκε να διακόψει την σύνδεσή του γιατί, όπως είπε «έχω ένα πολύ σημαντικό τηλεφώνημα». Όταν επέτρεψε δεν θέλησε να αποκαλύψει το περιεχόμενο του τηλεφωνήματος και συνέχισε να ομιλεί για τα ελληνοτουρκικά.

***

Ο διασωληνωμένος υποδιοικητής

Διασωληνωμένος νοσηλεύεται ο υποδιοικητής του Θριάσιου νοσοκομείου, με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα. Είχε εμβολιαστεί. Τι ακριβώς συνέβη; Ρώτησα ειδικούς και μου είπαν ότι για να αποκτήσει κάποιος ανοσία από τον ιό, θα πρέπει να περάσουν 12 ημέρες από τον εμβολιασμό. Αυτό αναφέρει και η εταιρία που παρασκευάζει τα εμβόλια. Ωστόσο μπορεί ο εν λόγω υποδιοικητής όταν έκανε το εμβόλιο να ήταν ήδη θετικός στον κορωνοϊό ή να κόλλησε στο μεταξύ.

***

Τα Θεοφάνεια, η κυβέρνηση και η Ιερά Σύνοδος

Η κυβέρνηση δεν συμφωνεί με την Ιερά Σύνοδο η οποία με τη σειρά της δεν συμφωνεί με τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για τη λειτουργία των Θεοφανείων και εξέδωσε ανακοίνωση σημειώνοντας: «Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος με την απόφασή της δεν συναινεί στα νέα μέτρα που αφορούν τις λειτουργίες. Όμως ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν ώστε να τον αγνοεί όποιος διαφωνεί. Ευελπιστούμε ότι η Εκκλησία θα αντιληφθεί την κρισιμότητα των στιγμών για την κοινωνία, όπως έως σήμερα με υπευθυνότητα έπραξε. Η εφαρμογή των μέτρων πρόληψης και προφύλαξης αποτελεί υποχρέωση αλλά και πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης και ευθύνης όλων μας.»

***

Ηρθαν οι πρώτοι 250 από τον Ντουμπάι

Αλλη μια πτήση από το Ντουμπάι περιμένουν οι αρχές στις 6 Ιανουαρίου για να ελέγξουν τους επιβάτες. Ήδη επέστρεψαν 250 άτομα που είχαν πάει εκεί για χριστουγεννιάτικες διακοπές και διασκέδαση . Οπως με διαβεβαίωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς από τα τεστ που έγιναν βρέθηκε μόνον μία γυναίκα θετική στον κορωνοϊό.