Σήμερα, παραμονές Χριστουγέννων, θα αρχίσω με καλά νέα και με το σημαντικότερο ότι τα εξιτήρια από τα νοσοκομεία είναι πλέον πολύ περισσότερα από το εισιτήρια. Πολύς κόσμος που νοσηλευόταν με κορωνοϊό θα κάνει Χριστούγεννα στο σπίτι του. Θα μου πείτε ενάμισι μήνα lockdown έχουμε, αλίμονο εάν δεν μειώνονταν οι ασθενείς με covid-19. Και όντως μειώνονται. Σε όλη τη χώρα σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία ο αριθμός των νοσούντων μειώθηκε αισθητά, περίπου 2.500. Τα κρούσματα παραμένουν σε τριψήφιο αριθμό (937), οι νεκροί σε διψήφιο (62) και οι διασωληνωμένοι έσπασαν το φράγμα των 500 (495). Αλλά δεν είναι μονάχα αυτό. Διατίθενται σήμερα περισσότερα άδεια κρεβάτια στις ΜΕΘ, πολύ περισσότερα από τότε που άρχισε η καραντίνα. Θέλετε μερικά παραδείγματα;

***

Στον Ευαγγελισμό, όπως μου λέει η καθηγήτρια Εντατικολογίας Αναστασία Κοτανίδου υπάρχουν πολλά κρεβάτια κενά στις ΜΕΘ. Οι αποσωληνώσεις είναι συχνότερες, τα εξιτήρια επίσης συχνότερα. Στο Σωτηρία, όπως μου λέει η καθηγήτρια Αντωνία Κουτσούκου, στη δική της κλινική από τα 17 κρεβάτια ΜΕΘ, τα 4 είναι κενά (μέχρι πρότινος ήταν όλες οι ΜΕΘ γεμάτες) και από τα 50 κρεβάτια ΜΕΘ που δώρισε η Βουλή των Ελλήνων τα 13 είναι κενά. Το ίδια συμβαίνει και στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, αλλά και της Λάρισας, όπως με βεβαίωσε ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός.

***

Αγριογούρουνα και ψάρεμα

Μέσα στα καλά νέα είναι και οι προσλήψεις υγειονομικών που άρχισαν ώστε να αντιμετωπίσουν (εάν απαιτηθεί) τυχόν τρίτο κύμα (αφού βεβαίως τελειώσουμε με το δεύτερο). Και κάτι ακόμα. Αποφασίστηκε, μαθαίνω, να επιτραπεί και το κυνήγι του αγριογούρουνου (αλλά κατά μόνας) καθώς και το ψάρεμα (πάλι κατά μόνας). Αυτό αποφάσισε η Επιτροπή των Ειδικών που συνεδρίαζε χθες. Δεν σημαίνει όμως σε καμιά περίπτωση χαλάρωση των μέτρων. Ο ιός εξακολουθεί να είναι εδώ και να καραδοκεί. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, ίσως πολύ πιο προσεκτικοί από το πρώτο κύμα.

***

Οι πρώτοι του εμβολιασμού

Θα πρέπει να ξέρετε ότι όλα είναι έτοιμα για να αρχίσουν οι εμβολιασμοί την επομένη κιόλας που θα φθάσουν τα εμβόλια στην Ελλάδα. Ήδη, όπως έμαθα, βρέθηκε η νοσηλεύτρια που θα κάνει πρώτη, συμβολικά το εμβόλιο και ίσως σήμερα θα βρεθεί και ο ηλικιωμένος, ο οποίος θα πρέπει να είναι γύρω στα 85 ετών, να μην έχει υποκείμενα νοσήματα και βεβαίως να θέλει να κάνει το εμβόλιο.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός, ο Πρόεδρος της Βουλής και οι περισσότεροι πολιτικοί αρχηγοί θα κάνουν το εμβόλιο από τους πρώτους, την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου. Όπως βεβαίως και οι Μιχ. Χρυσοχοΐδης, Βασίλης Κικίλιας, Νίκος Χαρδαλιάς και άλλοι.

***

Δύο φορές την ημέρα οι εμβολιασμοί

Από τις πρώτες πληροφορίες προκύπτει ότι οι εμβολιασμοί, σε κάθε κέντρο εμβολιασμού θα γίνονται δύο φορές την ημέρα, μια πρωί και μία νωρίς το απόγευμα. Προϋπόθεση να έχει κλειστεί προηγουμένως ηλεκτρονικά το ραντεβού. Ας δούμε τώρα τη διαδικασία…

***

Πρώτα σε εξετάζει παθολόγος

Φθάνει λοιπόν ο ενδιαφερόμενος σε ένα κέντρο εμβολιασμού έτοιμος να κάνει το εμβόλιο. Πρώτα όμως θα εξετασθεί από ιατρό παθολόγο. Ο γιατρός θα κρίνει εάν ο ενδιαφερόμενος μπορεί να κάνει το εμβόλιο. Εάν λάβει το «οκ» από τον γιατρό τότε μία νοσηλεύτρια θα του κάνει το εμβόλιο. Έγιναν και μετρήσεις πόσος χρόνος θα χρειαστεί ώστε να τελειώσει η διαδικασία. Θα απαιτηθούν, λένε οι ειδικοί, 10 έως 15 λεπτά, αλλά η διαδικασία δεν τελειώνει εδώ. Θα πρέπει, όπως με πληροφορούν, αμέσως μετά να γίνει η ηλεκτρονική διαδικασία καταγραφής της πράξης, με τον πολίτη να οδηγείται σε ένα άλλο χώρο όπου θα συμπληρώνει ένα ειδικό ερωτηματολόγιο και θα παρακολουθείται για 15-20 λεπτά μήπως και υπάρξουν παρενέργειες από το εμβόλιο. Με τον τρόπο αυτό ενισχύεται η διαδικασία της ιχνηλασιμότητας και της φαρμακοεπαγρύπνησης. Εν συνεχεία πάει σπίτι του και περιμένει περίπου τρεις εβδομάδες έως ότου κάνει τη δεύτερη δόση.

***

Ο νέος αριθμός που μπαίνει στη ζωή μας

Πέρα από τη ειδική σελίδα emvolio.gov.gr, η οποία είναι στον «αέρα» από χτες, ένας νέος πενταψήφιος αριθμός μπαίνει στη ζωή μας. Πρόκειται για τον αριθμό 13034, στον οποίο θα στέλνουμε μήνυμα προκειμένου να μάθουμε αν πληρούμε τα κριτήρια προτεραιότητας και πότε θα ορισθεί το ραντεβού σε ένα από εμβολιαστικά κέντρα.

***

Το μήνυμα του Πρωθυπουργού στους υγειονομικούς

Είπε ο Πρωθυπουργός στους υγειονομικούς: «Πρώτα απ΄όλα να εμβολιαστείτε εσείς και να περάσετε το μήνυμα ότι οι υγειονομικοί, ειδικά οι υγειονομικοί της πρώτης γραμμής, έχουν μια ευθύνη απέναντι στον εαυτό τους και απέναντι σε αυτούς που φροντίζουν να είναι οι πρώτοι οι οποίοι θα δώσουν το καλό παράδειγμα και θα εμβολιαστούν. Δεν εκτιμώ -θέλω να το τονίσω, γιατί ακούω διάφορα- ότι θα υπάρξει ουσιαστική αντίδραση στον εμβολιασμό. Εμείς έχουμε πει από την πρώτη στιγμή ότι ο εμβολιασμός θα είναι προαιρετικός για όλες τις κατηγορίες των εργαζόμενων. Αλλά εσείς πρέπει να δώσετε πρώτες και πρώτοι το καλό παράδειγμα, οι γιατροί, οι νοσηλευτές, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία. Δεν αμφιβάλλω γι’ αυτό, οπότε και πάλι ένα μεγάλο ευχαριστώ», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

***

Το κουβανέζικο 8 στις αναχαιτίσεις

Εκεί όπου η ανδρελανίνη κτυπά κόκκινο, τα 15.000 πόδια πάνω από τα σύννεφα, στους ουρανούς του Αιγαίου, όπου εδώ και χρόνια οι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας αντιμετωπίζουν τους εναέριους εισβολείς. Πάντοτε με επιτυχία και με επικίνδυνους ελιγμούς ώστε να πάρουν το πλεονέκτημα στις εικονικές αερομαχίες. Τέτοιους ελιγμούς, συνήθως τους βλέπουμε σε… αεροπορικές επιδείξεις (air shows), τόσο δύσκολοι και επικίνδυνοι είναι. Αλλά για τους χειριστές των μαχητικών F-16, Mirage και Phantom (F-4) είναι τις περισσότερες φορές καθημερινώς τρόπος επιβολής των δικών τους όρων στον ουρανό του Αιγαίου. Όπως συνέβη την Τετάρτη, όταν κυνήγησαν τέσσερα τουρκικά F-16 που έκαναν υπέρπτηση πάνω από την νησίδα Ανθρωποφάγοι σε ύψος 10.000 ποδών.

Ίσως στους περισσότεροι από εμάς να είναι άγνωστοι οι όροι «barrel roll» ή «κουβανέζικο 8 (vertical cuban eight)», ή «τετράφυλλο», ή ακόμα «σπειροειδής βύθιση» και «στροφή του γερακιού», αλλά πρόκειται για τους κωδικούς επικίνδυνων ελιγμών που χρησιμοποιούν οι καλά εκπαιδευμένοι πιλότοι μας είτε σε ασκήσεις, είτε σε επιδείξεις (όπως αυτές που γίνονται από τον ομάδα «Ζευς»), είτε το συνηθέστερο στις αναχαιτίσεις τουρκικών αεροπλάνων και στις εικονικές αερομαχίες. Πολλές φορές στο κυνήγι των τούρκων εισβολέων η ταχύτητα των F-16 φτάνει τα 0,94 Mach (ή τα ξεπερνά) ενώ τα G κυμαίνονται από +9,5 έως -3.

***

Και όμως υπάρχει και… μαγική καραντίνα

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέμεινε στην Κίναρο δυο ώρες, στη διάρκεια των οποίων συζήτησε με την μοναδική κάτοικο του νησιού την Ρηνιώ (Ρήνη) Κατσοτούρχη για την καθημερινότητά της. Προτού την αποχαιρετήσει είπε τα εξής:

«Παραμονές Χριστουγέννων, βρισκόμαστε, πολύ λίγοι από εμάς στην Κίναρο, συντροφιά με την κυρά Ρήνη. Σκεφτήκαμε ότι τα φετινά, ειδικά, Χριστούγεννα, είναι ο κατάλληλος προορισμός, γιατί η κυρά Ρήνη συμβολίζει τα φετινά Χριστούγεννα με έναν τρόπο. Είναι μοναχική και γενναία η ίδια. Κάπως έτσι καλούμαστε να είμαστε όλοι εμείς, με τις ιδιαίτερες συνθήκες που ζούμε. Πριν λίγο μας είπε «εγώ είμαι σε καραντίνα τόσα χρόνια. Βέβαια η δική της καραντίνα είναι μαγική. Χαίρομαι πάρα πολύ που είμαστε σήμερα εδώ και της κρατήσαμε λίγο συντροφιά. Και ακριβώς αυτό το μήνυμα θα θέλαμε να δώσουμε σε όλους. Καλά Χριστούγεννα, από μια άκρη της Ελλάδας, στο Αιγαίο. Να είμαστε καλά όλοι κι εσείς κυρίως κυρά Ρήνη να είστε καλά, να φυλάτε το νησί μας».

***

Το στολισμένο καραβάκι στον Περισσό

Εφέτος λόγω των ειδικών συνθηκών οι πολιτικοί αρχηγοί δεν θα ακούσουν τα κάλαντα των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανίων, όπως συνηθίζεται κάθε χρόνο. Βέβαια τα γραφεία των κομμάτων έχουν στολιστεί κατάλληλα. Στο Μέγαρο Μαξίμου πέραν από το δένδρο που στόλισαν στο εσωτερικό του Μεγάρου, στόλισαν (και φώτισαν με εκατοντάδες λαμπιόνια) και τον κήπο του πρωθυπουργικού γραφείου.

Στο ΚΚΕ, στην είσοδο των γραφείων του στον Περισσό όπου εδώ και λίγες μέρες φιλοξενείται η νέα ανανεωμένη έκθεση με στιγμές από τη μεγάλη δραστηριότητα για τον εορτασμό της συμπλήρωσης των 100 χρόνων του Κόμματος, έχουν στολιστεί δύο χειροποίητα καράβια τα οποία έχουν δωρίσει στο κόμμα οι τεχνίτες που τα έχουν κατασκευάσει. Το ένα μάλιστα αναφέρεται στη δράση του ΕΛΑΝ (Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Ναυτικού) το οποίο ήταν το ναυτικό σκέλος του ΕΑΜ στην κατοχή.

***

Παραμονή Χριστουγέννων ο Κουτσούμπας στη ΛΑΡΚΟ

Επιπλέον εφέτος δεν θα ακούσουν οι πολιτικοί αρχηγοί και κάλαντα διαμαρτυρίας ή κάλαντα απεργιακά. Δεν νομίζω πως θα υπάρχουν τέτοια κάλαντα, αλλά αν υπάρχουν θα τα ακούσει ο γραμματέας του ΚΚΕ που σήμερα θα βρεθεί στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα. Εκεί οι εργαζόμενοι έχουν απεργιακή συγκέντρωση. Για τους ιδιαίτερους δεσμούς του Δημήτρη Κουτσούμπα με τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ από τότε που ήταν γραμματέας στην περιοχή της Στερεάς σας έχω γράψει. Το ζήτημα της ΛΑΡΚΟ είναι απ΄ αυτά που ιεραρχεί το ΚΚΕ. Άλλωστε δεν είναι λίγες οι φορές που ο ίδιος ο γραμματέας του ΚΚΕ έχει μιλήσει για τη ΛΑΡΚΟ στη Βουλή αναδεικνύοντας τις παραγωγικές δυνατότητες της επιχείρησης.