Τα σπίτια κατέχουν περίοπτη θέση στην πολιτική ζωή της χώρας. Εχουν κατά καιρούς τροφοδοτήσει μεγάλες εντάσεις και οξύτατες αντιπαραθέσεις. Στη δεκαετία του ’60 η συντηρητική «Εστία» αποκαλούσε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή «φιλοξενούμενο της οδού Καρνεάδου», επειδή διέμενε σε ένα διαμέρισμα του φίλου του τότε μεγαλοεπιχειρηματία, τραπεζίτη και εφοπλιστή Στρατή Ανδρεάδη. Στα χρόνια της Δικτατορίας και ενόσω ο «εθνάρχης» ζούσε στο Παρίσι, ο δικτάτωρ Γιώργος Παπαδόπουλος που έκανε παρέα με τον Ανδρεάδη – τους συνέδεε η σχέση που διατηρούσαν μεταξύ τους η Δέσποινα Παπαδοπούλου με τη φίλη του τραπεζίτη Ντορέτ Χατζηιωσηφόγλου – απαίτησε από τον Ανδρεάδη να αδειάσει το διαμέρισμα και να πετάξει τα πράγματα του Καραμανλή στον δρόμο. Θρυλείται ότι εκείνος υπέκυψε και όντως άδειασε το επίμαχο διαμέρισμα. Η συνέχεια είναι γνωστή σε όλους. Επιστρέφοντας πανίσχυρος ο Καραμανλής από το Παρίσι, προχώρησε τον Δεκέμβριο του 1975 σε επιθετική κρατικοποίηση της πλειονότητας των επιχειρήσεων Ανδρεάδη. Τις σχετικές πράξεις προώθησαν ο τότε υπουργός Συντονισμού Παναγής Παπαληγούρας και ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Νικόλαος Κυραζίδης. Αργότερα οι γιοι του Ανδρεάδη ήγειραν απαιτήσεις από το Ελληνικό Δημόσιο και έλαβαν σημαντικές αποζημιώσεις.

 

Στον καιρό του σκανδάλου Κοσκωτά, σε εποχή που ο Ανδρέας Παπανδρέου πιεζόταν αφόρητα, ο τότε υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Τσοβόλας ήγειρε ζήτημα φόρων για την περιουσία που κατείχε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στο Παρίσι, όπου είχε κι αυτός βρεθεί εκεί αυτοεξόριστος στα χρόνια της Δικτατορίας των συνταγματαρχών. Λίγο νωρίτερα πριν ανέλθει το ΠαΣοΚ στην εξουσία, η αναπτυσσόμενη το 1979 αντιπολίτευση επέκρινε με δριμύτητα τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη για το σπίτι που έχτιζε τότε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, στα Χανιά.

 

Λίγα χρόνια μετά, το καλοκαίρι του 1994, ηγέρθησαν αμφισβητήσεις για τη μονοκατοικία περίπου 500 τ.μ. που είχε χτίσει ο Ανδρέας Παπανδρέου στην Εκάλη επί της οδού Αγράμπελης, αριθμός 6. Τα δημοσιεύματα της εποχής ανέβαζαν το κόστος κατασκευής σε 800 εκατ. δραχμές. Ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν μπορούσε να δικαιολογήσει την προέλευση των χρημάτων και χρειάστηκε να επιστρατεύσει έξι φίλους του (Τζορτζ Χάλακ, Αντώνη Λιβάνη, Γιώργο Κατσιφάρα, Κάρολο Παπούλια, Θέμη Λαμπρινόπουλο και Γιάννη Αλεξίου) οι οποίοι δήλωσαν ότι του δάνεισαν συνολικά 155 εκατ. δραχμές. προκειμένου να καλύψει τις απαιτήσεις της δήλωσης «πόθεν έσχες». Τότε ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος είχε ξεστομίσει την περιβόητη φράση: «Σιγά μη μας ρίξουν για ένα κωλόσπιτο». Δυο χρόνια μετά ο Ανδρέας Παπανδρέου πέθανε και το σπίτι έμεινε στη σύζυγό του, Δήμητρα Λιάννη, η οποία στην επόμενη δεκαετία δήλωνε ότι δεν μπορούσε να το συντηρήσει και αναγκάστηκε να το πουλήσει.

 

Το 2004 σάλος προκλήθηκε με τον προκλητικό, πνιγμένο στα πλούτη και τη χλιδή, γάμο του Ακη Τσοχατζόπουλου στο Παρίσι. Από τότε ο άλλοτε πανίσχυρος υπουργός του Παπανδρέου και διεκδικητής της ηγεσίας του ΠαΣοΚ το 1996 ελεγχόταν για παράνομο πλουτισμό και για τα σπίτια που διέθετε. Τον Μάιο του 2010 αποκαλύφθηκε ότι η σύζυγός του αγόρασε έναντι ενός εκατομμυρίου ευρώ από μια υπεράκτια εταιρεία προνομιακή κατοικία επί της Διονυσίου Αρεοπαγίτου με θέα την Ακρόπολη. Αρχικά ο Ακης Τσοχατζόπουλος αρνήθηκε τις όποιες κατηγορίες, αλλά η δικαστική έρευνα απέδειξε πλήθος παραβάσεων της νομοθεσίας περί νομιμοποίησης παράνομων εσόδων, πέρασε από δίκη, καταδικάστηκε και φυλακίστηκε. Το προνομιούχο σπίτι απεδείχθη μοιραίο για τον ίδιο και τη σύζυγό του.

Η Ιστορία είναι γεμάτη σκάνδαλα ακινήτων και ιδιοκτησιών. Η ιδιοκτησία είναι συνυφασμένη με την εξουσία. Για τους περισσότερους φαντάζει με σκήπτρο επιβεβαίωσης και ισχύος. Οπότε ας μη διαμαρτύρεται ο κ. Αλ. Τσίπρας για τον έλεγχο που υφίσταται. Τα σπίτια αποδεδειγμένα είναι γεμάτα καλά κρυμμένα μυστικά.

Εξωστρέφειας ρήγματα

Κάτι μυστήριο συμβαίνει στη ζώνη της οικονομικής διπλωματίας και στον ευρύτερο κύκλο της εξωστρέφειας. Πρόσφατα αποχώρησε αθόρυβα και σιωπηλά ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών κ. Γρ. Δημητριάδης.

Τις προηγούμενες ημέρες ανακοινώθηκε επίσης ότι επιστρέφει στον ιδιωτικό τομέα από όπου προερχόταν ο κ. Στηβ Βρανάκης, επιλεγμένος από τον Πρωθυπουργό και επιφορτισμένος με την κατάρτιση του σχεδίου δράσης για το επαναλανσάρισμα της διεθνούς εικόνας της χώρας, για το περίφημο rempranding της Ελλάδας. Το ενδιαφέρον είναι ότι η σχετική αρμοδιότητα για το σχέδιο επαναλανσαρίσματος της χώρας πέρασε έπειτα από σχετική τροπολογία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού από το υπουργείο Εξωτερικών στη Γενική Γραμματεία Συντονισμού της Προεδρίας της Κυβέρνησης, δηλαδή στο Μέγαρο Μαξίμου. Περιττό να σημειώσω ότι τα 800.000 ευρώ που είχε υποσχεθεί ότι θα προσφέρει γι’ αυτόν τον σκοπό το Ιδρυμα Ωνάση δεν έχουν κατατεθεί, δεν τα έχει δει κανείς ακόμη. Κοινώς, κάτι δεν πάει καλά σε όλον αυτόν τον κύκλο…

Οδηγίες του υπουργείου για το Μητρώο Ασθενών

Την περασμένη Πέμπτη 10/12/2020 και στις 5.50 το απόγευμα, το γραφείο της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας απέστειλε μέιλ με θέμα «Λειτουργία του Εθνικού Μητρώου Ασθενών COVID-19» σε όλα τα εργαστήρια τα οποία διενεργούν διαγνωστικούς ελέγχους για τον κορωνοϊό.

Στο τέλος της σελίδας 2 και στη σελίδα 3 του αρχείου pdf το οποίο είχε επισυναφθεί και το οποίο φέρει την υπογραφή του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Παναγιώτη Πρεζεράκου διαβάζουμε ότι οι παραλήπτες καλούνται να υποβάλουν στοιχεία για εξετάσεις που διενήργησαν «από την έναρξη της πανδημίας COVID-19 έως και 10/12/20, υπό την προϋπόθεση ότι από την 11η Δεκεμβρίου 2020 δεν θα υφίσταται καμία εκκρεμότητα στην τήρηση των δεδομένων». Στη συνέχεια επισημαίνεται ότι: «Η ενημέρωση του Μητρώου Ασθενών COVID-19 είναι υποχρεωτική και περιλαμβάνει: Ι. Αμελλητί ηλεκτρονική καταγραφή των δειγμάτων προς εξέταση, με επιλογή της μεθόδου διάγνωσης από τους διαπιστευμένους χρήστες, κατά την ημέρα παραλαβής τους. ΙΙ. Αμελλητί ηλεκτρονική καταγραφή του συνόλου των αποτελεσμάτων (όχι μόνο των θετικών) από τους διαπιστευμένους χρήστες, σε πραγματικό χρόνο». Η επιστολή κλείνει θυμίζοντας ότι η παράλειψη ενημέρωσης του Μητρώου επιφέρει κυρώσεις και ενώ προηγουμένως αφενός έχει γίνει σύσταση για πέρασμα των αποτελεσμάτων στην ιστοσελίδα του ΗΔΙΚΑ και αφετέρου έχει σημειωθεί ότι: «Από τη λήψη του παρόντος, δεν απαιτείται η αποστολή της ημερήσιας αναφοράς διασταύρωσης στοιχείων στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας». Εν ολίγοις: μπορεί το υπουργείο Υγείας να αρνείται τα περί διπλής καταγραφής κρουσμάτων και πλημμελούς συμπλήρωσης των στοιχείων στο Μητρώο COVID-19, αλλά η παραπάνω επιστολή καταδεικνύει ότι έστω και αργά προσπαθεί να διορθώσει την προβληματική κατάσταση.

***

Η Αννα Διαμαντοπούλου, που διεκδικεί τη θέση της γενικής γραμματέως του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), πέρασε την περασμένη εβδομάδα από τη διαδικασία της συνέντευξης. Πηγές από την έδρα του διεθνούς οργανισμού βεβαιώνουν ότι ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις της εξέτασης και της αξιολόγησης. Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι και εκρίθη η υποψηφιότητά της. Δεν αρκεί μόνο η καλή παρουσία της. Εξαρτάται από το πώς συγκροτούνται οι υποψηφιότητες, από ποιες χώρες, ακόμη και από ποια ήπειρο προέρχονται. Κατά τις ακολουθίες είναι σειρά της Ευρώπης να πάρει τη θέση, αλλά τίποτε δεν βεβαιώνει ότι ο νέος επικεφαλής θα είναι Ευρωπαίος. Αλλά και σε αυτή την περίπτωση ακόμη η κυρία Διαμαντοπούλου πρέπει να ξεπεράσει άλλους εννέα ευρωπαίους υποψηφίους. Με σημαντικότερους τον υποψήφιο από την Πολωνία που είναι μεγάλη χώρα και την κυρία Βάλτστρομ από τη Σουηδία, η οποία ανήκει στις πιο εξελιγμένες ευρωπαϊκές χώρες. Οπότε η υποψηφιότητά της έχει να διανύσει πολύ δρόμο και να υπερπηδήσει πάμπολλα εμπόδια.