«Έφυγε» σήμερα σε ηλικία 84 ετών η σπουδαία ηθοποιός Εύα Κοταμανίδου.

Τη δυσάρεστη είδηση θανάτου της ηθοποιού Εύας Κοταμανίδου έκανε γνωστή μέσα από το Facebook το πρωί της Πέμπτης, ο Σπύρος Μπιμπίλας.

«Ακόμα ένα δυσάρεστο νέο και μια μεγάλη απώλεια για το θέατρο και τον πολιτισμό μας. Η σπουδαία κυρία του θεάτρου μας και πρωταγωνίστρια των μεγάλων ταινιών του Θόδωρου Αγγελόπουλου, Εύα Κοταμανίδου και δασκάλα τόσων ηθοποιών έφυγε τα ξημερώματα… Καλό ταξίδι αγαπημένη μας και ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ για όσα προσέφερες και κυρίως για το ήθος με το οποίο υπηρέτησες την τέχνη και τον πολιτισμό μας», έγραψε ο Σπύρος Μπιμπίλας.

Η είδηση του θανάτου της μεγάλης ηθοποιού προκάλεσε θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο.

Ακόμα ενα δυσάρεστο νέο και μια μεγάλη απώλεια για το θέατρο και τον πολιτισμό μας.. Η σπουδαία κυρία του θεάτρου μας και…

Δημοσιεύτηκε από Σπύρος Μπιμπίλας στις Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2020

Από το ΥΠΠΟΑ

«Στους αμέτρητους ρόλους που ερμήνευσε στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στην τηλεόραση, η Εύα Κοταμανίδου μετέφερε με κάθε της εμφάνιση, δύναμη, επιβλητικότητα, συναίσθημα. Υπηρέτησε την τέχνη της υποκριτικής με ήθος και συνέπεια» ανέφερε σε συλλυπητήριο μήνυμα της η Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη για την απώλεια της Κοταμανίδου.

«Ήταν ενεργός πολίτης, με συμμετοχή στα κοινά και άποψη, την οποία πάντοτε εξέφραζε με ευπρέπεια. Η απουσία της θα είναι αισθητή. Όμως τα πλάνα από τις ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου που αποτυπώνουν το έντονο βλέμμα της, θα συνεχίσουν να κρατούν την παρουσία της ζωντανή από την οθόνη».

Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου

Συλλυπητήριο μήνυμα για την απώλεια της Εύας Κοταμανίδου όμως, έστειλε και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου επισημαίνοντας ότι η απώλεια της Κοταμανίδου βυθίζει σε θλίψη τον καλλιτεχνικό κόσμο.

«Το ανήσυχο πνεύμα της, το υποκριτικό ταλέντο της, η ευαισθησία και η έμφυτη ευγένειά της την χαρακτήρισαν ως ηθοποιό αλλά και ως ενεργό πολίτη.

Η Εύα Κοταμανίδου ξεκίνησε από το Θέατρο Τέχνης για να ζήσει μια συναρπαστική περιπέτεια στον ελληνικό κινηματογράφο στις δεκαετίες του ’70 και του ’80. Το πρόσωπό της είναι το πιο αναγνωρίσιμο γυναικείο πρόσωπο στο μοντέρνο κινηματογραφικό σύμπαν του Θόδωρου Αγγελόπουλου, σε μια εικόνα της Ελλάδας και της σύγχρονης τραγωδίας της που είναι σύνθεση μύθων και θραυσμάτων της Ιστορίας. Ήταν η Ηλέκτρα του «Θιάσου» και η κόρη του «Μεγαλέξανδρου», αλλά και σταθερή πρωταγωνίστρια του κορυφαίου Έλληνα δημιουργού στο πέρασμα του χρόνου.

Ζωντανό παραμένει το πρόσωπό της και σε άλλες ταινίες εκείνης της εποχής όπως η «Καγκελόπορτα» του Δημήτρη Μακρή, η «Ρόζα» του Χριστόφορου Χριστοφή, το «Ζωή χαρισάμενη» του Πατρίς Βιβανκός.

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους της.»