Η αντιπολιτευτική διάθεση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ φαίνεται ότι εξαντλείται στα fake news και στην εκμετάλλευση της παγκόσμιας πανδημίας με μόνο στόχο να αποκομίσει πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη. Είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι σε μία δημοκρατία χρειάζεται μία δυνατή αντιπολίτευση, η οποία όμως να διακρίνεται από σύνεση, σοβαρότητα και διάθεση για γόνιμη συζήτηση.

Η αδυναμία, όμως, της αντιπολίτευσης να διαβάσει τους αριθμούς την εκθέτει και την οδηγεί σε λάθος μονοπάτια. Μόνο αποτέλεσμα να έρχονται στην επιφάνεια οι εσωτερικές τριβές και η αδυναμία των στελεχών της να συνυπάρξουν. Δεν μπορώ αλλιώς να δικαιολογήσω από που προκύπτει ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη άργησε να αντιδράσει στο δεύτερο κύμα της πανδημίας. Είναι γεγονός ότι στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή μετράμε περί τα 7.000 κρούσματα όταν χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο κ.α. καταγράφουν 25.000 κρούσματα ανά εκατομμύριο κατοίκων.

Λένε ψέματα οι αριθμοί;

Είναι γεγονός ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα η αύξηση της ανεργίας κυμαίνεται περίπου στο 2% όταν στην Ισπανία το ποσοστό αγγίζει το 6% και στην Ιταλία το 5%; Γιατί τότε μιλούν για εκτόξευση της ανεργίας;

Αδυνατώ επίσης να καταλάβω και να βρω πώς γίνεται στην Ελλάδα να έχουμε περίπου 1.200 θύματα από τον ιό όταν κράτη όπως το Βέλγιο, η Ολλανδία και η Σουηδία καταγράφουν 13.700, 8.500, 6.100 αντίστοιχα και η αντιπολίτευση μιλά για τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση θανάτων στην Ε.Ε.

Και εδώ λένε ψέματα οι αριθμοί;

Ακούω τακτικά την αντιπολίτευση να μιλά για τα μέτρα στήριξης και να τα χαρακτηρίζει ανεπαρκή. Είναι αλήθεια, όμως, όπως φαίνεται και από τα τελευταία στοιχεία του Eurogroup ότι η χώρα μας έχει κάνει δαπάνες ύψους 6% του ΑΕΠ όταν οι αντίστοιχες δαπάνες χωρών της Ε.Ε. κυμαίνονται στο 4% του δικού τους ΑΕΠ και φυσικά να μην ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έδωσε επιδόματα ύψους 800€ στους πληττόμενους εργαζόμενους όταν άλλες χώρες της Ε.Ε. έδωσαν ποσά αντίστοιχα με το επίδομα ανεργίας (π.χ. Βέλγιο).

Και εδώ δεν τα λένε καλά οι αριθμοί;

Ήταν οριζόντιες οι ενισχύσεις της Ελληνικής κυβέρνησης στις πληττόμενες οικογένειες σε αντίθεση με χώρες της Ε.Ε. όπως η Ολλανδία και η

Φινλανδία όπου προωθήθηκαν συγκεκριμένες προϋποθέσεις και ανώτατα όρια; Από που λοιπόν προκύπτει ότι τα μέτρα ήταν ανεπαρκή;
Αξίζει επιπλέον να θυμίσω ότι οι αγορές επιβράβευσαν τη χώρα με το ιστορικά χαμηλό επιτόκιο του 0,75% στο 10ετές ομόλογο, ενώ η πιστοληπτική ικανότητά της αναβαθμίστηκε από το οίκο «Mooody’s».

Είναι αυτή η εξέλιξη αποτέλεσμα της σωστής και άμεσης εφαρμογής των μέτρων στήριξης της ελληνικής οικονομίας ή δεν «καταλαβαίνουμε» τους αριθμούς;

Οι αριθμοί λένε την αλήθεια, η ερμηνεία πολλές φορές αλλάζει, αλλά σίγουρα δεν είναι άποψη να έχει ο καθένας τη δική του.

Ο Ιάσονας Φωτήλας είναι βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας