«Νιώθω υπερήφανος αφού αντιμετωπίσαμε επιτυχώς την πρόκληση της πανδημίας του κορωνοϊού σε όλες τις αγορές, διασφαλίσαμε την επιχειρηματική συνέχεια και προσαρμοστήκαμε στις μεταβαλλόμενες ανάγκες των πελατών μας, των συναδέλφων μας και των επιχειρηματικών μας εταίρων». Αυτό υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΝΝ David Knibbe, ο οποίος προτού ακόμη συμπληρωθεί ένας χρόνος στο τιμόνι του ολλανδικού ασφαλιστικού κολοσσού, αντιμετώπισε επιτυχώς την κρίση του κορωνοϊού. Οπως τονίζει, «ως Ομιλος δεσμευόμαστε να δημιουργούμε μακροχρόνια αξία για όλους τους επιχειρηματικούς μας εταίρους».

Αναλάβατε διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΝΝ μόλις πριν από 11 μήνες. Πώς θα χαρακτηρίζατε την εμπειρία σας μέχρι σήμερα και ποιο το όραμά σας για το μέλλον;

«Ανέλαβα τη διοίκηση του Ομίλου ΝΝ την 1η Οκτωβρίου 2019. Τους τελευταίους 11 μήνες είχα το προνόμιο να συνεργαστώ με τους 15.000 συναδέλφους μας για την επίτευξη του εταιρικού μας σκοπού. Σκοπός μας είναι να είμαστε δίπλα στους ανθρώπους για να φροντίζουν όσα έχουν πραγματικά σημασία για εκείνους, με ξεκάθαρη φιλοδοξία να ηγούμαστε στην αγορά μας, ξεχωρίζοντας για την εμπιστοσύνη των πελατών μας, τους ταλαντούχους ανθρώπους μας και τη συμβολή μας στην κοινωνία. Ως Ομιλος δεσμευόμαστε να δημιουργούμε μακροχρόνια αξία για όλους τους επιχειρηματικούς μας εταίρους και για τον λόγο αυτόν έχουμε θέσει οικονομικούς στόχους, αλλά και στόχους που αφορούν τις βιώσιμες επενδύσεις, τις ίσες ευκαιρίες και την ικανοποίηση των πελατών μας. Συνεχίζουμε να στηριζόμαστε στα γερά θεμέλια της εταιρείας μας, ενώ εξελισσόμαστε σε μία ακόμα πιο πελατοκεντρική εταιρεία και λειτουργούμε αξιοποιώντας την ανάλυση δεδομένων».

Ποιος o αντίκτυπος του COVID-19 στον Ομιλο ΝΝ;

«To πρώτο εξάμηνο του έτους σημαδεύτηκε από την πανδημία του COVID-19, η οποία επηρέασε τις ζωές μας με τρόπο που δεν είχαμε ποτέ φανταστεί. Ο τρόπος που εργαζόμαστε, ταξιδεύουμε, ψωνίζουμε, επικοινωνούμε, ουσιαστικά όλες οι καθημερινές μας δραστηριότητες, άλλαξαν μέσα σε λίγες μέρες και χρειάστηκε να προσαρμοστούμε γρήγορα σε μια νέα κανονικότητα.

Οσον αφορά την ανταπόκριση του Ομίλου ΝΝ στην πανδημία του κορωνοϊού, νιώθω υπερήφανος αφού αντιμετωπίσαμε επιτυχώς την πρόκληση σε όλες τις αγορές μας: διασφαλίσαμε την επιχειρηματική συνέχεια και προσαρμοστήκαμε στις μεταβαλλόμενες ανάγκες των πελατών μας, των συναδέλφων μας και των υπόλοιπων επιχειρηματικών μας εταίρων. Δώσαμε στους συνεργάτες του δικτύου μας τη δυνατότητα να μεταφέρουν τις διαδικασίες διαδικτυακά σε όλες τις αγορές, ώστε να εξυπηρετούνται οι πελάτες μας εξ αποστάσεως. Και φυσικά υπήρξαν και πολλές πρωτοβουλίες και ενέργειες στις τοπικές κοινωνίες όπου δραστηριοποιούμαστε, όπως δωρεές σε τράπεζες τροφίμων και παροχή φορητών υπολογιστών σε παιδιά για τη στήριξη της κατ’ οίκον εκπαίδευσης. Στην Ελλάδα, επιπλέον, η NN Hellas ακύρωσε τις προγραμματισμένες εορταστικές εκδηλώσεις για τα 40 χρόνια παρουσίας μας, και το ανάλογο χρηματικό ποσό διατέθηκε στη στήριξη της εθνικής προσπάθειας κατά του COVID-19. Μέχρι στιγμής, ο οικονομικός αντίκτυπος στις δραστηριότητές μας είναι αρκετά περιορισμένος».

Τα χαμηλά επιτόκια πώς επηρεάζουν τις ασφαλιστικές εταιρείες και, ιδίως, τον Ομιλο ΝΝ;

«Σε γενικές γραμμές, τα χαμηλά επιτόκια αποτελούν πρόκληση για τις ασφαλιστικές εταιρείες. Ωστόσο, χάρη στην αντισταθμιστική στρατηγική της ΝΝ, ο αντίκτυπος των επιτοκίων στον δείκτη Φερεγγυότητάς μας (Solvency II) δεν αποτέλεσε πρόβλημα.

Θέλουμε να βοηθήσουμε τους πελάτες μας να αντιμετωπίσουν το περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων και εξετάζουμε πιθανές λύσεις, όπως τη μεταστροφή σε προϊόντα προστασίας κινδύνων γενικότερα. Διεθνώς, προσβλέπουμε στη διαμόρφωση του χαρτοφυλακίου μας με καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες. Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, δημιουργήσαμε το “Smart Move”, ένα ασφαλιστικό προϊόν συνδεδεμένο με επένδυση που παρέχει καθημερινή εγγύηση και δίνει τη δυνατότητα στους πελάτες να δημιουργήσουν ένα κεφάλαιο μακροπρόθεσμα μέσω τακτικών καταβολών».

Τα ελλείμματα των κρατικών συνταξιοδοτικών συστημάτων πώς επηρεάζουν τα συνταξιοδοτικά προγράμματα των ασφαλιστικών εταιρειών; Ποιος
ο ρόλος της ιδιωτικής ασφάλισης στο μέλλον των συντάξεων στην Ευρώπη;

«Σε γενικές γραμμές, ως αποτέλεσμα των μεγάλων ελλειμμάτων που αντιμετωπίζουν τα δημόσια συνταξιοδοτικά συστήματα, πολλές κυβερνήσεις θα γίνουν διστακτικές ως προς την προσφορά υψηλών συνταξιοδοτικών παροχών. Αυτό θα δημιουργήσει χώρο για τον ιδιωτικό τομέα. Οι ασφαλιστικές εταιρείες/ διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων του βεληνεκούς της ΝΝ έχουν τα εχέγγυα και την αποδεδειγμένη εμπειρία για τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων συνταξιοδοτικών προγραμμάτων κατά τρόπο βιώσιμο και ελκυστικό για τους πελάτες, αξιοποιώντας την υπάρχουσα εμπειρία και τεχνογνωσία.

Επιπλέον, στις περισσότερες χώρες, τα συνταξιοδοτικά ταμεία και οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων συμβάλλουν σημαντικά στην τοπική οικονομία. Οι αποταμιεύσεις “δεύτερου πυλώνα” συντελούν στην τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης μέσω των επενδύσεων, παραδείγματος χάριν, σε τοπικά χρηματιστήρια και σε ομόλογα.

Κατά την προσαρμογή των συνταξιοδοτικών συστημάτων, οι κυβερνήσεις θα πρέπει ιδανικά να εστιάζουν σε μακροχρόνια βιώσιμα συστήματα και να αποφεύγουν λύσεις που δίνουν βραχυπρόθεσμη ανακούφιση στη δημόσια οικονομία. Συνιστάται να προάγουν τη συνεισφορά του συστήματος στην αύξηση της αποταμίευσης, με συνέπεια την οικονομική ανάπτυξη και την παροχή της προοπτικής επαρκούς εισοδήματος στους πολίτες όταν συνταξιοδοτηθούν».

Υπήρξατε Managing Director της κοινοπραξίας ING Πειραιώς στην Ελλάδα μεταξύ 2002 και 2004. Πώς θα χαρακτηρίζατε την εμπειρία σας στην Ελλάδα;

«Τα χρόνια που πέρασα στην Ελλάδα αποτέλεσαν αναμφισβήτητα από τα καλύτερα της μέχρι σήμερα επαγγελματικής μου πορείας. Μέσω της στενής συνεργασίας της Τράπεζας Πειραιώς και της ΝΝ Hellas δημιουργήσαμε μια ισχυρή τραπεζοασφαλιστική εταιρεία. Εχω ακόμα πολύ ευχάριστες αναμνήσεις από όλους τους τότε συνεργάτες μου. Διατηρώ μάλιστα ακόμα επαφές με πολλούς παλιούς συναδέλφους. Και πέρα από μια θαυμάσια επαγγελματική εμπειρία, ήταν και μια εξαιρετική προσωπική εμπειρία. Απολαύσαμε πραγματικά τον ελληνικό τρόπο ζωής, την κουλτούρα, τη γλώσσα και τη μουσική. Συνεχίζουμε μάλιστα να ακούμε ελληνική μουσική και ελληνικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς. Αλλωστε, η μεγαλύτερη κόρη μας γεννήθηκε στην Ελλάδα κι έτσι θα αισθανόμαστε πάντοτε έναν δεσμό με τη χώρα και τους Ελληνες, ενώ δεν χάνουμε την ευκαιρία να την επισκεπτόμαστε όποτε μπορούμε».

Ο τομέας της ασφάλισης υγείας είναι στρατηγικής σημασίας για την ΝΝ στην Ελλάδα. Θα μείνετε προσηλωμένοι στον ίδιο στόχο;
«Η εστίαση της NN Hellas στις ασφαλίσεις υγείας είναι προτεραιότητα της εταιρείας, που επί σειρά ετών βρίσκεται στις πρώτες δύο θέσεις του κλάδου. Αποτελεί έκφραση της πελατοκεντρικής προσέγγισής μας, καθώς η υγεία ιεραρχείται πολύ υψηλά στις ανάγκες της κοινωνίας. Η μεγάλη συμμετοχή των νοικοκυριών στις συνολικές δαπάνες για την υγεία καθιστά την Ελλάδα αγορά με μεγάλες προοπτικές και δυναμική, εξαιτίας του χαμηλού βαθμού διείσδυσης των εταιρειών ιδιωτικής ασφάλισης. Οδεύοντας προς το μέλλον, προσβλέπουμε σε ρυθμιστικές εξελίξεις τα επόμενα χρόνια που θα επιτρέψουν τις συνέργειες εντός του “οικοσυστήματος” των υπηρεσιών υγείας».

Φέτος η ΝΝ Hellas γιορτάζει 40 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα. Ποιες ευκαιρίες διακρίνετε στην ελληνική αγορά και πώς ετοιμάζεται για αυτές η NN Hellas;

«Η Ελλάδα αποτελεί σημαντική αγορά και η ΝΝ Hellas μία από τις βασικές επιχειρηματικές μονάδες του Ομίλου. Εδώ και 40 χρόνια στόχος της ΝΝ Hellas είναι να παρέχει συνεχώς αξία στους πελάτες της, προσφέροντας καινοτόμες λύσεις ασφάλισης ζωής, υγείας και επενδύσεων. Θεωρούμε ότι τα περιθώρια ανάπτυξης της ελληνικής αγοράς είναι μεγάλα, τόσο στην υγεία όσο και στην παροχή συνταξιοδοτικών επιλογών. Η NN Hellas παρακολουθεί τις εξελίξεις και προσαρμόζεται με ταχύτητα στο νέο περιβάλλον. Το 2019 ολοκληρώθηκε με επιτυχία η εφαρμογή του νέου λειτουργικού μοντέλου, ώστε η NN Hellas να υλοποιήσει το όραμά της να γίνει πρότυπη εταιρεία. Το 2020 εντείνεται ο ψηφιακός μετασχηματισμός που, συνδυαζόμενος αρμονικά με τα ισχυρά δίκτυα διανομής, εξασφαλίζει την περαιτέρω αναβάθμιση του επιπέδου εξυπηρέτησης των πελατών και συνεργατών της ΝΝ Hellas. Βασικός όμως παράγοντας της επιτυχίας της εταιρείας παραμένει η δέσμευσή μας να είμαστε δίπλα στους ανθρώπους για να φροντίζουν όσα έχουν πραγματικά σημασία για εκείνους».