Κρίσιμη τηλεδιάσκεψη για το Brexit πραγματοποιείται σήμερα μεταξύ του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον και των επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών.

Σύμφωνα με τη Mail on Sunday, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας θα πιέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να κλείσει η συμφωνία μέχρι το τέλος του καλοκαιριού και να μη χρησιμοποιηθεί η πανδημία του κοροναϊού ως δικαιολογία για περαιτέρω καθυστερήσεις.

Ωστόσο, στις Βρυξέλλες αναμένεται ότι η συζήτηση του Τζόνσον με τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα έχει περισσότερο χαρακτήρα ανασκόπησης και αξιολόγησης, παρά διαπραγμάτευσης.

«Κανείς δεν περιμένει καμία πρόοδο εκτός και αν ο Μπόρις Τζόνσον αποφασίσει να μας εκπλήξει», είπε στο Reuters ανώτερη πηγή των Βρυξελλών.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός εκτιμάται ότι θα επαναλάβει πως στόχος της κυβέρνησής του είναι η επίτευξη μίας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου υψηλού επιπέδου, παρόμοια με αυτήν έχει συμφωνήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση με άλλες χώρες.

Δεν θέλει επέκταση της μεταβατικής περιόδου η Βρετανία

Ο Τζόνσον αναμένεται να επαναλάβει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι διατεθειμένο να βγει από τη μεταβατική περίοδο του Brexit στις 31 Δεκεμβρίου «ό,τι κι αν συμβεί» τελικά, ακόμα δηλαδή και χωρίς σύμφωνα για τη μελλοντική εμπορική σχέση.

Ήδη από την περασμένη εβδομάδα η βρετανική κυβέρνηση έχει ενημερώσει επισήμως τις Βρυξέλλες ότι δε θα ζητήσει μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα παράταση της μεταβατικής περιόδου, όπως είχε το δικαίωμα να κάνει.

Πάντως, αν η Βρετανία θελήσει να επεκτείνει τη μεταβατική περίοδο, αυτό πρέπει να συμφωνηθεί και από τις δυο πλευρές πριν την 1η Ιουλίου.

Γαλλία: Είμαστε έτοιμοι και για no-deal

Αιχμές για τη στρατηγική της Βρετανίας κατά τις διαπραγματεύσεις άφησε η Γαλλίδα βουλευτής και πρώην υπουργός για ευρωπαϊκά θέματα, Ναταλί Λουαζό, σε συνέντευξή της στο BBC4.

«Είμαστε έτοιμοι για παν ενδεχόμενο. Και ετοιμαζόμαστε πιο ενεργά για ένα no-deal δεδομένων των συνθηκών», είπε η συνεργάτιδα του Εμανουέλ Μακρόν.

Η Λουαζό κάλεσε τον Μπόρις Τζόνσον να προσέλθει με θέληση για «πραγματικές διαπραγματεύσεις», αλλά και υποχωρήσεις – αλλιώς δύσκολα θα υπάρξει συμφωνία.

Οι μέχρι τώρα συνομιλίες έχουν αναδείξει σημαντικές διάφορες μεταξύ των δύο πλευρών, κυρίως στα θέματα του λεγόμενου ισότιμου πεδίου ανταγωνισμού και των αλιευτικών δικαιωμάτων των Ευρωπαίων στα βρετανικά ύδατα.

Μια ενδεχόμενη συμφωνία θα έπρεπε να είναι έτοιμοι μέχρι τον Οκτώβριο, ώστε να περάσει από τα κοινοβούλια της Βρετανίας και της ΕΕ.