Ο καλύτερος διαφημιστής της ανάγκης για υψηλότερες ταχύτητες σύνδεσης στο διαδίκτυο ήταν η καραντίνα. Μέσα στους δύο μήνες των περιοριστικών μέτρων, η επικράτηση της Τηλεργασίας και της ψυχαγωγίας στο σπίτι, αύξησαν κατά 2.000 τα κουπόνια του Superfast Broadband, όταν σε όλη την προηγούμενη διετία είχαν εκδοθεί μόλις 5.600 κουπόνια. Τα παραπάνω αποκάλυψε ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Αντώνης Τζωρτζακάκης, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής ενημέρωσης δημοσιογράφων. «Θα δούμε αύξηση της ζήτησης για υψηλής ταχύτητας συνδέσεις και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ενθαρρύνουμε τη ζήτηση» είπε χαρακτηριστικά.

Αποκρυπτογραφώντας τα στοιχεία των δεικτών DESI σχετικά με τις ψηφιακές υποδομές, επισήμανε ότι η πορεία για το Fiber-To-The-Home έχει ξεκινήσει, αλλά βρισκόμαστε στην αρχή. Όπως ανέφερε, ως το τέλος του 2020, σε όρους κάλυψης, το FTTH θα φτάσει σε 450.000 – 500.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Επισημαίνετια ότι ο Δείκτης Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI) 2020, αν και κατατάσσει την Ελλάδα στην προτελευταία θέση πάνω μόνο από τη Βουλγαρία στην ΕΕ, εντοπίζει πρόοδο όσον αφορά τη συνδεσιμότητα. «Η Ελλάδα προχωρεί με πολύ ταχείς ρυθμούς στον τομέα της ευρυζωνικών επικοινωνιών υψηλής ταχύτητας (NGA), έχοντας σημειώσει σημαντική πρόοδο κατά 15 εκατοστιαίες μονάδες κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, παραμένοντας όμως κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ. Εντούτοις, αναμένεται βελτίωση, καθώς η Επιτροπή έχει εγκρίνει το φιλόδοξο έργο για υποδομές ευρυζωνικών επικοινωνιών υπερυψηλής ταχύτητας, το οποίο θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της Ελλάδας στον ψηφιακό τομέα» επισημαίνει η Έκθεση.

Ο «χάρτης» των ταχυτήτων

Ειδικότερα, στη χώρα μας το 98% όσων καλύπτονται από σταθερά δίκτυα υψηλής χωρητικότητας (VHCN) έχει τη δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο με ταχύτητα 1 Gbps, τη στιγμή που στην ΕΕ το αντίστοιχο ποσοστό είναι 73,5%. Η κάλυψη βεβαίως περιορίζεται στο 7,1% όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 44% των νοικοκυριών κι επιχειρήσεων.

Η «καθολική» ευρυζωνική κάλυψη κινείται άνω του μέσου όρου της ΕΕ. Παρά την καθυστέρηση πολλών ετών, η κάλυψη δικτύων FTTH (οπτική ίνα μέχρι το σπίτι) επιταχύνεται. Στον πρώτο ουσιαστικά χρόνο ανάπτυξης η Ελλάδα ανέβηκε ήδη στην 21η θέση. Ειδικότερα δε για τις ταχύτητες άνω των 100 Mbps, όπου η χώρα μας κατατάσσεται προτελευταία, ο κ. Τζωρτζακάκης εκτίμησε ότι πιθανώς η χώρα υποεκπροσωπείται, δεδομένου ότι δεν έχουν υποβληθεί οι ονομασιτκές τιμές.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα εθνικά στοιχεία, εκ των 4.135.118 ενεργών γραμμών, η μεγάλη πλειοψηφία, δηλαδή το 71,08%, που αντιστοιχεί σε 2.939.251 γραμμές, «πιάνουν» ταχύτητες κάτω των 30 Mbps. Ακολουθούν με 1.080.289 (26,12%) οι γραμμές από 30 ως 100 Mbps και οι λιγότερες, μόλις το 2,8%, δηλαδή 115.578 ενεργές γραμμές, είναι σε ταχύτητες άνω των 100 Mbps.

Στοίχημα η τόνωση της ζήτησης

«Όσο κι αν βελτιωθούν οι υποδομές, αν δεν αναπτύσσονται παράλληλα οι υπηρεσίες δεν θα επιτυγχάνεται το πολλαπλασιαστικό όφελος για την κοινωνία» ανέφερε ο κ. Τζωρτζακάκης. Όπως επισήμανε μάλιστα, σήμερα στο FTTH προσφορά υπάρχει, αλλά η ζήτηση παραμένει χαμηλή. Προκειμένου η ζήτηση να αυξηθεί, εξασφαλίσθηκε από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης η επέκταση του έργου SFBB για δύο χρόνια, δηλαδή ως το 2022, καθώς και το «άνοιγμά» του σε επιχειρήσεις. Μπορούν να καλυφθούν περίπου 135.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Μέχρι και τον Μάιο, οι ενεργές παραγγελίες SFBB ήταν 7.830, αυξημένες κατά 2.000 σε σχέση με τον Μάρτιο που ήταν 5.826.

Όσον αφορά το έργο UltraFast Broadband, που εισήλθε στη φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου, όπως ενημέρωσε ο γενικός γραμματέας, γίνεται αγώνας δρόμου προκειμένου να προχωρήσει στη φάση των δεσμευτικών προσφορών και να συμβασιοποιηθεί εντός του 2020. Το έργο θα καλύψει με υπερυψηλές ταχύτητες περίπου 750.000 νοικοκυριά ανά την Ελλάδα και στις πλέον απομακρυσμένες περιοχές.