Η κίνηση της Τουρκικής Κρατικής Εταιρείας Πετρελαίου (ΤΡΑΟ) να ζητήσει την προκήρυξη αδειών για έρευνες υδρογονανθράκων σε περιοχές νοτιοανατολικά και νότια των νήσων Ρόδου, Καρπάθου και Κάσου, αλλά και νοτιοανατολικά της Κρήτης αποτελεί άλλη μία προσπάθεια να δοκιμάσει τις «κόκκινες γραμμές» της Αθήνας, οι οποίες πλέον έχουν αρχίσει σταδιακά να σβήνουν. Η δημοσίευση των αιτήσεων αυτών στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, όπως απεκάλυψε πρώτος, χθες Κυριακή, ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ ήρθε να επιβεβαιώσει την αποφασιστικότητα της Άγκυρας να υλοποιήσει τον σχεδιασμό της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στο υπουργείο Εξωτερικών σήμανε συναγερμός και σύμφωνα με τον, αναμενόμενο, σχεδιασμό θα πραγματοποιηθεί διάβημα προς τον τούρκο πρεσβευτή στην Αθήνα – και ενδεχομένως σε υψηλότατο επίπεδο. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι όσοι έχουν αρχίσει να αμφιβάλλουν για τη χρησιμότητα αυτών των διαβημάτων, από τη στιγμή που η Άγκυρα «χτυπά» ταυτοχρόνως σε πολλά μέτωπα, υποχρεώνοντας την Αθήνα σε μόνιμη αμυντική στάση.

Η αρχική αίτηση για τις άδειες πραγματοποιήθηκε εντός του τελευταίου 10ημέρου του Απριλίου και δημοσιεύθηκε στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το περασμένο  Σάββατο, 30 Μαϊου. Πρόκειται ουσιαστικά για επτά αιτήσεις που εμπίπτουν τόσο εντός των ορίων της τουρκικής υφαλοκρηπίδας όπως αυτά κατατέθηκαν επί τη βάση συντεταγμένων από τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη Φεριντούν Σινιρλίογλου με επιστολή του στις 18 Μαρτίου 2020 όσο και εντός ενός κομματιού της περιοχής του Μνημονίου Οριοθέτησης Θαλασσίων Ζωνών Άγκυρας – Τρίπολης του Νοεμβρίου 2019.

Συγκεκριμένα η ΤΡΑΟ ζητά άδεια για επιπλέον έρευνες για πετρέλαιο σε 7 περιοχές της Μεσογείου με κωδικούς R18, R19, S18, S19 (ανατολικά της Καρπάθου),  S16, S17 (μεταξύ Καρπάθου και Κρήτης), Τ18, Τ19, U18, U19 (σε απόσταση 6 ναυτικά μίλια από τα ελληνικά χωρικά ύδατα), Τ16, Τ17, U16, U17 (ανατολικά της Κρήτης) και V18, V19. Οι νέες αιτήσεις για αδειοδότηση δεν αφορούν σε περιοχές πέριξ του Καστελορίζου, καθώς για αυτές έχουν εκδοθεί άδειες ήδη από το 2012

Το χειρότερο με τις συγκεκριμένες αιτήσεις έγκειται στο γεγονός ότι αφορούν σε περιοχές που βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση από την ελληνική αιγιαλίτιδα ζώνη των 6 ναυτικών μιλίων. Αυτό σημαίνει ότι η Άγκυρα είναι συνεπέστατη στη θέση που εμφατικά διατύπωσε με το τουρκολιβυκό Μνημόνιο, ότι δηλαδή τα ελληνικά νησιά δεν δικαιούνται θαλασσίων ζωνών πέραν των χωρικών υδάτων που σήμερα έχουν