Η ελληνική κλωστοϋφαντουργία για πολλές δεκαετίες υπήρξε εκ των βασικών μοχλών ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας.

Tην τελευταία εικοσαετία, οι αλλεπάλληλες δυσμενείς, διεθνώς, συγκυρίες αλλά και η απουσία στρατηγικού σχεδιασμού, για τον κλάδο, είχαν σαν αποτέλεσμα την σοβαρή συρρίκνωσή του.

Παρόλα ταύτα, σήμερα ακόμα, εξακολουθεί να παραμένει από τους σημαντικότερους μεταποιητικούς κλάδους της χώρας, ο οποίος συνδέεται και με την γεωργία, λόγω χρησιμοποίησης ως πρώτη ύλης του βαμβακιού. Απασχολεί δε περίπου 75.000 εργαζόμενους και εξάγει το 70% της παραγωγής του.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών (ΣΕΒΚ) κ. Ελευθέριο Κούρταλη, «δυστυχώς στην παρούσα φάση, επαληθεύεται, με το χειρότερο τρόπο, για τη χώρα μας, η πρόταση των μεγάλων κρατών, η οποία και υιοθετήθηκε, πριν από πολλές δεκαετίες, να χαρακτηριστούν τα ευρωπαϊκά κράτη «σε ζώνες επιλεξιμότητας», για την οικονομική τους ανάπτυξη. Ως εκ τούτου, η Ελλάδα επιλέχθηκε, ως χώρα με προσανατολισμό στον Τουρισμό και στην παροχή υπηρεσιών, με αποτέλεσμα η βιομηχανία μας από το 20% συμμετοχής της στο ΑΕΠ, πριν 25 χρόνια, να έχει πέσει στο 8% του ΑΕΠ, σήμερα, και να θεωρείται πλέον, ο τουρισμός, ως η βαριά ‘βιομηχανία’ της χώρας, με άδηλο μέλλον».

Οπως επισημαίνει ο ίδιος, «οι αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας του covid-19, με την επιβολή lockdown όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη όπου κατευθύνονται οι εξαγωγές ενός ιδιαίτερα εξωστρεφούς κλάδου, έχει σαν αποτέλεσμα, σημαντικός αριθμός μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων, να προχωρήσουν σε αναστολή των εργασιών τους, τουλάχιστον για ενάμιση μήνα, λόγω παγώματος της ζήτησης από το εξωτερικό και το εσωτερικό, με την παραγωγική τους δραστηριότητα να υποχωρεί κατά 90%».

Ως εκ τούτου, ο ΣΕΒΚ προτείνει τη λήψη των κάτωθι μέτρων, προκειμένου να επαναλειτουργήσουν άμεσα τα εργοστάσια της κλωστοϋφαντουργίας:

1) Βασικός παράγοντας είναι η τόνωση της ρευστότητας, με διάφορες κρατικές ενισχύσεις και τραπεζικές χρηματοδοτήσεις με χαμηλά επιτόκια.

2) Το μέτρο της στήριξης επιχειρήσεων με το καθεστώς της επιστρεπτέας προκαταβολής, δεν βοηθάει καθόλου το 85% των μΜΕ του κλάδου, αφού προβλέπεται να είναι της τάξης 2.000-15.000 ευρώ. Ενώ αρχικά είχε ανακοινωθεί, ότι το ποσό της ενίσχυσης θα ήταν βάσει του 25% του τζίρου των, με κριτήριο την πτώση των πωλήσεων μεταξύ μηνός Μαρτίου 2019 & Μαρτίου 2020, τελικά ανακοινώθηκε ότι θα γίνει βάσει αριθμού των εργαζομένων τους, με αποτέλεσμα να ενισχυθούν οι λίγες μεγάλες επιχειρήσεις, που απασχολούν πάνω από 250 άτομα.

3) Λήψη απόφασης από το ΥΠ.ΟΙΚ. για χρηματοδότηση των επιχειρήσεων από τις Τράπεζες, βάσει του 25% του τζίρου τους, κατά 85% με κρατική εγγύηση και χαμηλό επιτόκιο έως 5 χρόνια.
Ανάλογη απόφαση, είχε ληφθεί πριν πολλά χρόνια, σε αντίστοιχη κρίση πολύ μικρότερης έντασης από τη σημερινή, με μεγάλη επιτυχία.

4) Οι δανειακές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων προς τις τράπεζες, να παγώσουν για 1 χρόνο, προκειμένου να διευκολυνθεί η ρευστότητά τους.

5) Να χρηματοδοτήσουν οι τράπεζες, σύμφωνα με τις ανάγκες των επιχ/σεων, για αγορά πρώτων υλών, υπό τη μορφή κεφαλαίου κίνησης με χαμηλά επιτόκια.

6) Τη ρύθμιση φορολογικών και άλλων υποχρεώσεων προς το δημόσιο σε 36 δόσεις, καθώς και εργοδοτικών εισφορών

7) Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 20-30%, με τροποποίηση του ν. 4621/19 παρ. 1 και για τις επιχ/σεις, όπως ισχύει σήμερα για τα φυσικά πρόσωπα.

8) Εξίσωση της τιμολογιακής πολιτικής για τους καταναλωτές Μέσης Τάσης, με τους πελάτες της Υψηλής Τάσης, λόγω της υψηλής κατανάλωσης ρεύματος στην κλωστοϋφαντουργία. Το ενεργειακό κόστος, για έναν κατ’ εξοχήν ενεργοβόρο κλάδο, όπως είναι η κλωστοϋφαντουργία, αποτελεί το 40% της προστιθέμενης αξίας του προϊόντος, και συνιστά σημαντικό ανταγωνιστικό μειονέκτημα για τις βιομηχανίες του κλάδου, έναντι των αντίστοιχων βιομηχανιών της ΕΕ.