Αναβαθμίζεται ο ρόλος του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς αναλαμβάνει  καθήκοντα Προέδρου της Επιτροπής Επιθεώρησης (Audit Committee) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, διαδεχόμενος στη θέση αυτή τον Ewald Nowotny, πρώην Διοικητή της Oesterreichische Nationalbank.

Υπενθυμίζεται ότι ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος είχε εκλεγεί μέλος της Επιτροπής Επιθεώρησης το Σεπτέμβριο του 2018.

Στις αρμοδιότητες της Επιτροπής Επιθεώρησης περιλαμβάνεται η ακεραιότητα των χρηματοοικονομικών στοιχείων, η συμμόρφωση με τους εφαρμοστέους νόμους, κανονισμούς και κώδικες συμπεριφοράς του Ευρωσυστήματος, η επίβλεψη των εσωτερικών ελέγχων και η άσκηση των λειτουργιών επιθεώρησης.

Πέραν της προσωπικής διάκρισης για τον Γιάννη Στουρνάρα, αλλά και της σημασίας που έχει για την Ελλάδα και την Κεντρική Τράπεζα η ανάληψη αυτής της θέσης από έναν έλληνα τραπεζίτη, υπάρχει σίγουρα και μια άλλη «ανάγνωση» της είδησης.

Ανανέωση;

Η θητεία του προέδρου του Audit Committee είναι τετραετής και δεν θα μπορούσε να την αναλάβει κάποιος που δεν θα ήταν κεντρικός τραπεζίτης στη χώρα του. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ανανεωθεί η θητεία του κ. Στουρνάρα στην ΤτΕ η οποία λήγει τον ερχόμενο Μάιο.

Η συνεργασία του με τον πρωθυπουργό, Κ. Μητσοτάκη, και το οικονομικό επιτελείο είναι άψογη και η ΤτΕ επιτελεί το σκοπό για τον οποίο υπάρχει, δηλαδή να συμβουλεύει τις εκάστοτε κυβερνήσεις για τραπεζικά και οικονομικά θέματα. Φήμες, μάλιστα, έλεγαν το προηγούμενο διάστημα ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε αναφέρει σε ξένους παράγοντες ότι θα ανανεωθεί η θητεία του κ. Στουρνάρα.

Η νέα, εξαετής θητεία, του κεντρικού τραπεζίτη, εφόσον βεβαίως επιβεβαιωθούν τα σενάρια περί ανανέωσης που θα προτείνει ο Κ. Μητσοτάκης μέχρι τον Μάιο, θα έχει πολλές προκλήσεις να αντιμετωπίσει.

Κυρίως την ανόρθωση του τραπεζικού συστήματος και την επιστροφή των τραπεζών στην κανονικότητα, ως φορείς χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας κι επιχειρηματικότητας.