«Κόκκινος συναγερμός» στην Ελληνική Αστυνομία

Οι δραματικές εξελίξεις και το σκηνικό μεγάλης αντιπαράθεσης που διαμορφώθηκε στην ευρύτερη ζώνη της Μέσης Ανατολής μετά τον φόνο του ιρανού υποστρατήγου Κασέμ Σουλεϊμανί στη Βαγδάτη προβληματίζουν εντόνως τις ελληνικές αρχές ασφαλείας.

Η ανησυχία πηγάζει από το γεγονός ότι η χώρα μας βρίσκεται σχεδόν στο κέντρο της σύγκρουσης και γειτνιάζει με ευθέως εμπλεκόμενες στην κρίση χώρες.

Επιπροσθέτως, μόνο αδιάφορο δεν είναι το γεγονός ότι τούτο τον καιρό η γειτονική Τουρκία βρίσκεται σε διαδικασία εθνικής έξαρσης και διέγερσης με αφορμή και τις παράλογες απαιτήσεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Η επιδιωκόμενη εμπλοκή της στα εσωτερικά της Λιβύης με σκοπό την εξυπηρέτηση των διεκδικήσεών της στη Μεσόγειο, αλλά και η αμφισημία της σε σχέση με το Ιράν και τις ΗΠΑ, περιπλέκουν έτι περαιτέρω την κατάσταση. Πολύ δε περισσότερο όταν εκκρεμεί το ζήτημα των μεταναστευτικών ροών, οι οποίες ως γνωστόν αυξάνονται ή μειώνονται ανάλογα με τις τουρκικές επιδιώξεις κάθε φορά.

Η εξίσωση της περιοχής έτσι κι αλλιώς είναι πολυπαραγοντική και μόνο εξ αυτού του λόγου ο κίνδυνος παραμονεύει.

***

Υπό αυτή την έννοια οι ελληνικές αρχές ασφαλείας έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν και σπεύδουν, σύμφωνα με σχετικές αναφορές ανώτερων στελεχών του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, να λάβουν προληπτικά μέτρα αποτροπής της όποιας απειλής.

Ιδιαιτέρως απασχολεί το – έστω απίθανο – ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί το ελληνικό έδαφος προκειμένου να πληγούν αμερικανικοί στόχοι. Υπό αυτή την έννοια αξιολογούνται τα πάντα που σχετίζονται με μεταφορά προσώπων από τις ανατολικές ακτές του Αιγαίου.

Με απλά λόγια, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τελεί σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού» θέλοντας να αποκλείσει το όποιο  ενδεχόμενο εκδήλωσης αντιποίνων ή τρομοκρατικής επιχείρησης εναντίον αμερικανικών στόχων στην Ελλάδα.

 

***

Σε αγώνα ΝΒΑ Kυριάκος και Μαρέβα

Γούρι στους Ουάσιγκτον Γουίζαρντς έφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Πρωθυπουργός ξέκλεψε λίγο χρόνο από το βαρύ πρόγραμμα της επίσκεψής του στις ΗΠΑ και παρακολούθησε μαζί με τη σύζυγό του Μαρέβα την αναμέτρηση των γηπεδούχων Γουίζαρντς με τους Μπόστον Σέλτικς. Οι πρώτοι επικράτησαν με 99-94 κάνοντας την έκπληξη.

 

***

«Ναι» από 50 πανεπιστημιακούς στις αλλαγές στα ΑΕΙ

Πενήντα πανεπιστημιακοί είπαν «ναι», με κείμενό τους που συντάχθηκε την περίοδο των εορτών, στην πολιτική που σχεδιάζει το υπουργείο Παιδείας στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας.
Μάλιστα, με επιστολή που υπέγραψαν ζητούν και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ψηφίσουν τους σχετικούς νόμους που θα συνταχθούν στηρίζοντάς τους με πολιτική συναίνεση. Βέβαια, οι ίδιοι πανεπιστημιακοί ζητούν την ενίσχυση των ΑΕΙ με νέο προσωπικό –μέλη ΔΕΠ και διοικητικό προσωπικό – έπειτα από μία δεκαετία αποψίλωσής τους, λόγω των μηδενικών διορισμών και του μεγάλου αριθμού συνταξιοδοτήσεων.

***

Στην επιστολή τους αναφέρουν ότι «οι σχεδιαζόμενες από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση είναι επιβεβλημένες και προς τη σωστή κατεύθυνση. Η μείωση της γραφειοκρατίας, ειδικά όσον αφορά τα κονδύλια που σχετίζονται με την έρευνα, αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την ανάπτυξη της τελευταίας, σε ένα ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον. Παράλληλα, η αξιολόγηση των ΑΕΙ θα τα θέσει σε τροχιά εξωστρέφειας και ανάπτυξης. Στην ίδια λογική, αλλαγές όπως η ίδρυση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, η έγκριση των προγραμμάτων σπουδών πριν από την έναρξη λειτουργίας τους, οι θεματικές και συγκριτικές αξιολογήσεις των Ιδρυμάτων σε κρίσιμα πεδία (πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία, ηλεκτρονική μάθηση, εξωστρέφεια κ.λπ.), η ίδρυση αγγλόφωνων προπτυχιακών τμημάτων, η ανάπτυξη και αξιολόγηση των μεταπτυχιακών προγραμμάτων, φέρουν θετικό πρόσημο και θα ενισχύσουν τη διεθνή θέση των ελληνικών ΑΕΙ».

***

Οσον αφορά την εξαγγελία του υπουργείου Παιδείας για σύνδεση του 20% της χρηματοδότησης των ΑΕΙ με την αξιολόγησή τους, οι πανεπιστημιακοί θεωρούν ότι «εμπεριέχει στοιχεία δικαιοσύνης και αποτελεί κίνητρο για ανάπτυξη, πλην όμως θα πρέπει να ληφθούν υπόψη παράμετροι λειτουργίας των ΑΕΙ, όπως το υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό και η υλικοτεχνική υποδομή, ώστε σχολές και τμήματα που αντιμετωπίζουν αντικειμενικές ελλείψεις στα παραπάνω, να μην αδικηθούν από την εφαρμογή ενός μέτρου που έχει την ακριβώς αντίθετη φιλοσοφία».

Και καταλήγουν: «Ολη αυτή η προσπάθεια έχει σημαντική ανταπόκριση και στήριξη από τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, ελπίζουμε δε ότι θα τύχει και ευρείας κοινοβουλευτικής, αλλά και διαχρονικής στήριξης από τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, ώστε το ελληνικό πανεπιστήμιο να επιτελέσει τον σκοπό του προς την κοινωνία και τους νέους και να αποκτήσει το σύγχρονο πλαίσιο λειτουργίας που του αξίζει».

 

***

«Πλανητάρχης» στο Facebook

Τα εύσημα στον Ντόναλντ Τραμπ για τη δημοφιλία του στα social media απένειμε ο ιδρυτής του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ στον ίδιο τον αμερικανό πρόεδρο, με τον οποίο δείπνησε προσφάτως. «Θέλω να σας συγχαρώ… είστε νούμερο 1 στο Facebook» φέρεται να είπε ο Ζάκερμπεργκ.

O Tραμπ από την πλευρά του εξύμνησε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γιατί χωρίς αυτά, όπως είπε, δεν θα μπορούσε να λάμψει η αλήθεια. Εστρεψε παράλληλα εκ νέου τα πυρά του κατά των «διεφθαρμένων», όπως τα αποκάλεσε, παραδοσιακών μέσων ενημέρωσης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk