Εντός του επόμενου έτους αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση στη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης. Ερωτηματικό αποτελεί ακόμη ποια εισοδήματα θα αφορά. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο – εφόσον και τα οικονομικά το επιτρέψουν – η μείωση να αφορά τα εισοδήματα του 2019, ώστε η εκκαθάριση των δηλώσεων που θα υποβληθούν το 2020 να γίνει με τα νέα δεδομένα.

Ωστόσο, σε ό,τι αφορά τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, εάν το «ψαλίδι» στην εισφορά αλληλεγγύης ψηφιστεί τον Μάιο, θα φανεί από τον Ιούνιο στο μισθό ή τη σύνταξη λόγω μειωμένης παρακράτησης φόρου. Προϋπόθεση βέβαια ο μισθωτός ή ο συνταξιούχος να έχει ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, καθώς έως το ύψος αυτό δεν επιβάλλεται η εν λόγω εισφορά.

■■■

Ερωτηματικό αποτελεί εάν τελικά θα υλοποιηθεί η περαιτέρω φορολογική ελάφρυνση των επιχειρήσεων κατεβάζοντας τον φορολογικό συντελεστή από το 24% στο 20% για τα εισοδήματα του επόμενου έτους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο αντί για μείωση της φορολογίας να δοθεί προτεραιότητα στην ελάφρυνση των ασφαλιστικών εισφορών που θα δώσει ανάσα και στις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους.

Ετοιμοι για ΔΡΑΣΗ…

Οι 1.500 αστυνομικοί που θα στελεχώσουν την ομάδα ΔΙΑΣ και την πρώην ομάδα ΔΕΛΤΑ, η οποία έχει μετονομαστεί σε ΔΡΑΣΗ, στους οποίους απηύθυνε χαιρετισμό χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο κέντρο εκπαίδευσης της ΕΛΑΣ στο Μαρκόπουλο βρίσκονται μόλις έναν μήνα στην Αθήνα. Αμέσως μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, υλοποιώντας την προεκλογική δέσμευση του Πρωθυπουργού, ξεκίνησε τη διαδικασία πρόσληψής τους με διαδικασία ΑΣΕΠ. Οσοι επελέγησαν, εκπαιδεύτηκαν επί σχεδόν έξι μήνες σε κέντρα εκπαίδευσης της αστυνομίας στη Θράκη, τις τελευταίες ημέρες εκπαιδεύονται στην Αθήνα στις γειτονιές της οποίας θα περιπολούν από τις 17 Ιανουαρίου. Για τα δεδομένα της δημόσιας διοίκησης η διαδικασία ολοκληρώθηκε σε χρόνο εξπρές, και έτσι η ομάδα ΔΙΑΣ θα ενισχυθεί με 1.200 άτομα, η ΔΡΑΣΗ με 200 άτομα, ενώ 100 θα πάνε στο τμήμα μεταγωγών το οποίο υπολειτουργεί λόγω έλλειψης προσωπικού. Παράλληλα, η ΕΛΑΣ απέκτησε 450 νέα περιπολικά και μοτοσικλέτες, 3.000 αλεξίσφαιρα γιλέκα, 500 ασυρμάτους και 3.000 νέες εξαρτήσεις, αρκετά εκ των οποίων αγοράστηκαν με χρήματα από ιδιωτικές δωρεές.

■■■

Ο κ. Μητσοτάκης έβαλε και μια «αριστερή» πινελιά στην ομιλία του. «Οι λίγοι εύποροι μπορούν πάντα να «αγοράσουν» ιδιωτική ασφάλεια αν το θελήσουν. Οι περισσότεροι όμως έχουν την απαίτηση να είναι η Πολιτεία εκείνη που θα προφυλάξει το δικαίωμα τους στη ζωή και την περιουσία τους», δήλωσε.

Με τους δημοσιογράφους στη Σχεδία

Οι πρώτοι επισκέπτες του Μεγάρου Μαξίμου όταν εγκαταστάθηκε εκεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν οι άνθρωποι του γνωστού περιοδικού δρόμου Σχεδία. Ο Πρωθυπουργός τους υποσχέθηκε στήριξη και έτσι παρέθεσε το καθιερωμένο τραπέζι στους δημοσιογράφους στον πολυχώρο Σχεδία Home ο οποίος άνοιξε πρόσφατα. Ο χώρος περιλαμβάνει εκθετήριο, πωλητήριο του περιοδικού, εστιατόριο και καφέ και στεγάζεται στο ιστορικό κτίριο, στη γωνία Κολοκοτρώνη 56 και Νικίου 2, το οποίο χτίστηκε το 1870 και ήταν το σπίτι της διάσημης ζωγράφου Ελένης Σταθοπούλου. Το μενού του εστιατορίου έχει επιμεληθεί ο Λευτέρης Λαζάρου ο οποίος ηταν παρών και φωτογραφήθηκε με τον Πρωθυπουργό.

■■■

Η συζήτηση με τους δημοσιογράφους είχε πολλές ερωτήσεις για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά το μόνο που είπε ο κ. Μητσοτάκης είναι ότι βρίσκεται πιο κοντά στην απόφαση την οποία δεν έχει οριστικοποιήσει γιατί υπάρχει χρόνος, και για τον εκλογικό νόμο.

Γι’ αυτό το θέμα ο Πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι δεν θα συναντηθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς. «Η πρόταση που ετοιμάζω είναι πολύ κοντά σε αυτή που έχω ακούσει από το ΚΙΝΑΛ. Δεν θεωρώ ότι είναι εύκολες οι 200 ψήφοι και αν χρειαστεί, θα ψηφιστεί από 158 βουλευτές», πρόσθεσε, επιμένοντας ότι «εκλογές θα γίνουν το 2023».

Οι ευχές στον Πρόεδρο

Ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, στις 12 το μεσημέρι, θα ανταλλάξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, τις καθιερωμένες ευχές για το νέο έτος στο Προεδρικό Μέγαρο με εκπροσώπους της πολιτικής, στρατιωτικής, θρησκευτικής και πνευματικής ηγεσίας. Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται, όπως πάντα, οι σχετικοί διάλογοι. Στη συνέχεια ο κ. Παυλόπουλος θα κόψει την πίτα στην Προεδρική Φρουρά.

■■■

Ο «Μαραθώνιος» της βασιλόπιτας, αναμένεται να διαρκέσει για τους πολιτικούς, ούτε λίγο, ούτε πολύ μέχρι… το Πάσχα σε εκλογικές περιφέρειες, σωματεία, ιδρύματα κλπ…

■■■

Το κάπνισμα έγινε «καπνός»

«Μαχαίρι» κόπηκε το κάπνισμα σε εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, όπως προκύπτει τουλάχιστον από τα αποτελέσματα των ελέγχων. Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, από τις 20 Νοεμβρίου έως και τις 29 Δεκεμβρίου διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 568 καταστήματα. Στο 75% των περιπτώσεων δεν διαπιστώθηκε καμία παράβαση, ενώ πρόστιμα επιβλήθηκαν μόνο σε 21 άτομα που κάπνιζαν σε χώρο που δεν επιτρεπόταν.