Ενα ιδιαίτερο εξαγωνικό κουτί βρισκόταν στο γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη την παραμονή των Χριστουγέννων. Οχι εμφανώς εορταστικό, αλλά προφανώς συμβολικό, καθώς στο περιτύλιγμα ήταν τυπωμένη η σημαία της Γαλλίας. Στο εσωτερικό του βρισκόταν μια μεγάλη πλάκα σοκολάτας, ιδίου σχήματος με το κουτί, περίτεχνα διακοσμημένη λόγω των ημερών. Δημιουργός της ο περίφημος Αλέν Ντικάς, γαλλικής καταγωγής, αλλά πλέον πολίτης του Μονακό, ο πρώτος σεφ που έλαβε τρία αστέρια Μισελέν για τα εστιατόριά του σε τρεις διαφορετικές πόλεις. Αυτό ήταν το δώρο του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν προς τον Πρωθυπουργό, το οποίο έφτασε στο Μέγαρο Μαξίμου μέσω ειδικής αποστολής και όχι μέσω της γαλλικής πρεσβείας στην Αθήνα.

***

Από βουνό σε… βουνό

 

Πολύ βουνό φέτος… Στο Μέτσοβο τώρα, στο χιονισμένο Νταβός στις 22-24 Ιανουαρίου. Ο Πρωθυπουργός, αφού ταξιδέψει προηγουμένως στην Αμερική για τη συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ, θα συμμετάσχει στο World Economic Forum και θα έχει συναντήσεις με διεθνείς επενδυτές. Και επειδή εκεί μαζεύεται και σημαντικό τμήμα της διεθνούς πολιτικής ελίτ, όλο και κάποια διμερής συνάντηση μπορεί να προκύψει.

 

Ο Τσίπρας σε αναστοχασμό

 

Αν όμως ο Πρωθυπουργός πήρε εφέτος τα βουνά, ο προκάτοχός του Αλέξης Τσίπρας έμεινε στην Αθήνα, απέφυγε την όποια έξοδο από την πρωτεύουσα. Προτίμησε το γραφείο του στην Κουμουνδούρου και απόλαυσε του σπιτιού του τη θαλπωρή. Αλλοι καιροί, βλέπετε, άλλες οι ανάγκες και άλλες οι απαιτήσεις του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Εκκρεμεί και η ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε, όπως και ο αναστοχασμός για όσα προηγήθηκαν και όσα θα ακολουθήσουν. Θέλει χρόνο και ηρεμία ο αναπροσανατολισμός ρόλου και καθηκόντων.

****

Οι καθυστερήσεις του Ελληνικού

 

Και επειδή μιλάμε για επενδύσεις, έχω νέα να σας μεταφέρω από την εμβληματική, όπως έχει χαρακτηριστεί, επένδυση του Ελληνικού. Μια καθυστέρηση, κατά τα φαινόμενα, θα την έχει, καθώς οι εμπλεκόμενες στον διαγωνισμό του καζίνου εταιρείες ετοιμάζονται για δικαστικούς αγώνες. Ιδιαιτέρως όσον αφορά τη Hard Rock, ο φάκελος της οποίας έχει τυπικά προβλήματα,  δεν είναι απίθανο να αποκλειστεί εξ αρχής, να μη ληφθεί καν υπόψη η προσφορά της. Οι όποιες ενστάσεις εγείρει επ’ αυτών το πιθανότερο είναι να καθυστερήσουν την όλη διαδικασία. Ωστόσο, ανώτερα στελέχη της Lamda ευελπιστούν ότι δεν θα είναι μεγάλη και επιμένουν ότι η κυβέρνηση έχει λάβει σχετικές πρόνοιες. Εκτιμούν δε ότι μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου θα έχει προκριθεί η μία και έτσι βαθμιαία να κλείσει ο διαγωνισμός και να ανοίξει δρόμος για τη διανομή των μετοχών, ώστε να ξεκινήσει το όλο έργο.

 

Και οι κατεδαφίσεις

 

Το οποίο μόνο απλό δεν θα είναι. Η πολυπλοκότητά του ξεπερνά κάθε φαντασία. Εσχάτως διαπιστώθηκε ότι για να ξεκινήσει η διαμόρφωση των χώρων και να εκκινήσουν τα χωματουργικά είναι απαραίτητο να προηγηθούν κατεδαφίσεις πλήθους βοηθητικών και άλλων κτιρίων του πρώην αεροδρομίου, τα οποία προσεγγίζουν τα χίλια. Για την ακρίβεια, έχουν καταμετρηθεί 953! Τα περισσότερα μάλιστα δεν έχουν άδεια, κοινώς είναι αυθαίρετα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εκδοθεί για αυτά από την Πολεοδομία άδεια κατεδάφισης. Για να ξεπεραστεί ο σκόπελος οι ιθύνοντες πρότειναν την εκ των υστέρων νομιμοποίησή τους, ώστε να μπορέσει η Πολεοδομία να εκδώσει πρωτόκολλα κατεδάφισης.

***************

Βάσει των ανωτέρω, θα πρέπει να αναμένουμε σχετική νομοθετική πρωτοβουλία από την πλευρά της κυβέρνησης. Κατόπιν αυτών και στον βαθμό που εγκαίρως ρυθμιστεί το νομοθετικό κενό, οι εκσκαφές και η διαμόρφωση των χώρων του παλαιού αεροδρομίου θα ξεκινήσουν προς τις αρχές της άνοιξης και όχι νωρίτερα. Γιατί πέραν των όποιων εμποδίων, θα πρέπει να προηγηθούν και χωριστοί διαγωνισμοί για την επιλογή των εργοληπτικών εταιρειών που θα αναλάβουν το έργο της διαμόρφωσης. Παρά τα πολλά εμπόδια πάντως, το ενδιαφέρον των επενδυτών εγχώριων και ξένων διατηρείται έντονο. Και ως απόδειξη του ενδιαφέροντος θεωρούν τη συμμετοχή της EBRD, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης, με 20 εκατ. ευρώ στην πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

 

Από τον Σκαλκέα στον Παπαδήμο

Η ΕBRD πάντως θα χρηματοδοτήσει και την επένδυση επέκτασης και αναβάθμισης του Ιατροβιολογικού Ιδρύματος της Ακαδημίας Αθηνών, ύψους 72 εκατ. ευρώ. Το έργο που είχε εμπνευστεί ο Γρηγόρης Σκαλκέας αλλά δεν πρόλαβε να υλοποιήσει. Οι επίγονοί του στο Ιατροβιολογικό εξαντλήθηκαν σε εσωτερικούς ανταγωνισμούς και το έργο κινδύνευσε με αναστολή. Η λύση δόθηκε από τον Λουκά Παπαδήμο, ο οποίος εκλήθη από το ίδρυμα, λόγω και της σχέσης του με την Ακαδημία Αθηνών, να ξεδιαλύνει τα οργανωτικά και άλλα εμπόδια.

***************

Προς μηνός τού ανετέθη προσωρινά η προεδρία – με εκτελεστικές αρμοδιότητες – του Ιδρύματος και πλέον είναι σε θέση να αναγγείλει την προώθηση της όλης επένδυσης. Ολοκλήρωσε τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης που καλύπτει χρηματοδοτικά την επέκταση και την αγορά νέων ερευνητικών μηχανημάτων και σύντομα θα αναγγελθούν οι σχετικές διαδικασίες που θα επιτρέψουν την έναρξη των εργασιών κατασκευής. Ο ίδιος παραμένει ως συνήθως αφανής, αποφεύγει τη δημοσιότητα, αλλά δεν κρύβει από τους συνομιλητές του την κρισιμότητα και χρησιμότητα της επένδυσης. Οπως ο ίδιος επισημαίνει, το Ιατροβιολογικό Ινστιτούτο, που σήμερα απασχολεί 100 ερευνητές και 300 φοιτητές, θα αποτελέσει τον πρώτο φορέα σύνδεσης της βιοϊατρικής έρευνας με τον ιδιωτικό τομέα.

Κάμερες και διακριτικά
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης φέρει βαρέως τις πολλές κατηγορίες που πολλοί εκτόξευσαν εναντίον για τα κρούσματα αστυνομικής βίας. Γι’ αυτό σπεύδει να λάβει μέτρα που θα επιβεβαιώνουν την πίστη στις δημοκρατικές αρχές. Οπως πληροφορούμαι, προτίθεται να επιβάλει την τοποθέτηση καμερών στις εξαρτύσεις των επικεφαλής μονάδων αποκατάστασης τάξης, οι οποίες θα είναι συνδεδεμένες με το Κέντρο Επιχειρήσεων της Αστυνομίας και έτσι θα μπορούν οι αρχές να ανατρέχουν στα σχετικά αρχεία προς επιβεβαίωση ή διάψευση των όποιων καταγγελιών. Ακόμη προτίθεται να επαναφέρει τα διακριτικά στις στολές των αστυνομικών και επιπροσθέτως με νομοθετική ρύθμιση θα δοθεί η δυνατότητα στον Συνήγορο του Πολίτη να διενεργεί έρευνες αυτεπαγγέλτως όταν θεωρεί ότι έχουν σημειωθεί κρούσματα αστυνομικής βίας.

H τιμητική πολιτογράφηση του Τομ Χανκς μπορεί να ανακοινώθηκε από την Προεδρία της Δημοκρατίας, αλλά η αρχική ιδέα ήταν του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος την είχε συζητήσει σε παλαιότερη συνάντηση που είχε με τον διάσημο ηθοποιό, ο οποίος ενθουσιάστηκε με την πρόταση. Για να υλοποιηθεί κινητοποιήθηκαν οι δήμαρχοι Αντιπάρου, όπου η οικογένεια περνά τις θερινές διακοπές της, και Ραφήνας, καθώς ο Τομ Χανκς και η ελληνικής καταγωγής σύζυγός του Ρίτα Γουίλσον έχουν προσφέρει μεγάλη βοήθεια στους πυρόπληκτους στο Μάτι και έστειλαν στον υπουργό Εσωτερικών τις απαιτούμενες επιστολές. Ο Τάκης Θεοδωρικάκος ετοίμασε τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα, στην αρχή μόνο για το ζεύγος Χανκς – Γουίλσον, αλλά στη συνέχεια προστέθηκαν και οι δύο γιοι τους έπειτα από αίτημα της μητέρας τους. Τα Προεδρικά Διατάγματα υπογράφηκαν από τον Προκόπη Παυλόπουλο και έτσι όλη η οικογένεια του ηθοποιού έλαβε την ελληνική υπηκοότητα. Σύμφωνα με τον νόμο, μετά τη δημοσίευση της απόφασης στο ΦΕΚ, η οικογένεια έχει περιθώριο ενός έτους για να αποδεχθεί και τυπικά την πολιτογράφηση και να ορκιστεί ενώπιον του υπουργού Εσωτερικών.