Κομμάτι από την πίτα των 5 με 7,5 δισ. ευρώ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης ζήτησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης, κατά τη χθεσινή Σύνοδο των Υπουργών Περιβάλλοντος στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τα όσα επεσήμανε στην παρέμβασή του ο υπουργός, η Ελλάδα θα επιτύχει την πλήρη απολιγνιτοποίηση το 2028 και η προσήλωσή της στην επίτευξη των κλιματικών στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να ανταμειφθεί με εύλογο ύψος κεφαλαίων από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης της ΕΕ για τις λιγνιτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης.

Η παρέμβαση του Έλληνα υπουργού για την ανάγκη συνεισφοράς της ΕΕ στην χρηματοδότηση της ενεργειακής μετάβασης σε ένα καθαρό ενεργειακό μείγμα έγινε σε συνέχεια της επίσημης παρουσίασης του business plan της ΔΕΗ, το οποίο επισφράγισε ότι έως το 2023 θα σβήσουν και οι 14 λιγνιτικές μονάδες της χώρας, ενώ από το 2022 και έως το 2028 θα λειτουργεί μόνο η – υπό κατασκευή σήμερα – «Πτολεμαΐδα V». Άλλωστε, η Ελλάδα έχει ευθυγραμμιστεί με το περίφημο Green Deal της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, γεγονός που αποτυπώνεται στους στόχους του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕK), το οποίο εγκρίθηκε χθες από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ). Η απολιγνιτοποίηση θα είναι ένα από τα βασικά θέματα της τελευταίας συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου για φέτος, στις 23 Δεκεμβρίου.

Πάντως, ακόμη οι διαδικασίες χρηματοδότησης των ενεργειακών δήμων για τη μετάβασή τους στη μεταλιγντική εποχή κινούνται ακόμη σε μια …γκρίζα ζώνη. Όπως ανέφερε πρόσφατα η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων κυρία Ελίζα Φερέιρα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της ευρωβουλευτή κυρίας Μαρίας Σπυράκη, δεν έχει αποφασιστεί ακόμη ο καταμερισμός των χρημάτων, αλλά ούτε και τα κριτήρια βάσει των οποίων θα δίδονται τα κονδύλια. Μέχρι στιγμής, από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό υπολογίζεται ότι θα δοθούν 5 με 7.5 δισ. ευρώ για τους σκοπούς του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης. Όπως εκτιμά η κυρία Φερέιρα, εάν συνυπολογιστούν τα εθνικά κονδύλια κάθε κράτους μέλους και εκείνα που θα προέλθουν από μόχλευση μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), το EU Invest και ιδιώτες επενδυτές, αναμένεται να συγκεντρωθούν περί τα 100 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την Επίτροπο, στα μέσα Ιανουαρίου πιθανώς να υπάρχουν πιο συγκεκριμένα στοιχεία.

Ο κ. Χατζηδάκης συμμετείχε επίσης – μαζί με την υπουργό της Φινλανδίας κυρία Krista Mikkonen και τον υπουργό της Πολωνίας κ. Michal Kurtyka – σε συνάντηση που οργάνωσε η φινλανδική προεδρία, παρουσία περιβαλλοντικών οργανώσεων (των «Green 10″, μιας σύμπραξης περιβαλλοντικών οργανώσεων με 54 εκατ. υποστηρικτές) για θέματα κλιματικής αλλαγής και βιοποικιλότητας.

Ο υπουργός ανέφερε ότι η προσπάθεια της Ελλάδας να βγει από τη κρίση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την προστασία του περιβάλλοντος. «Αν δεν προστατέψουμε το περιβάλλον, δεν μπορούμε να έχουμε βιώσιμη ανάπτυξη και επομένως δεν θα μπορεί να έχει μέλλον η οικονομία μας», σημείωσε.

Ωστόσο, η φετινή παραπομπή της Ελλάδας στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ελλιπή εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τη φύση καταδεικνύει ότι απαιτείται θεσμοθέτηση ενός λειτουργικού νομικού πλαισίου για την προστασία και διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών της χώρας.