Η πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης μεταξύ Ελλάδας, Ιορδανίας και Κύπρου στην Αθήνα το πρώτο τρίμηνο του 2020, συμφωνήθηκε μεταξύ του Νίκου Δένδια και του Ιορδανού ομολόγου του.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είχε νωρίτερα συνάντηση με τον Ιορδανό ομόλογό του στο Αμμάν, τελευταία στάση της περιοδείας του σε Μέση Ανατολή με αξιωματούχους χωρών του Αραβικού κόσμου.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών του κ. Δένδια με τον Αϊχμάν Σαφάντι βρέθηκε η τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους, ο υπουργός Εξωτερικών μίλησε ξανά για τις προσπάθειες της Ελλάδας να ακυρώσει τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης. «Νομίζω ότι πάντα έχεις το αβαντάζ στη ζωή αν έχεις δίκιο και είσαι με το μέρος της κοινής λογικής. Νομίζω ότι η Τουρκία εδώ έχει εμπλακεί σε έναν αγώνα τον οποίον δεν μπορεί να κερδίσει. Παρά ταύτα, εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας, θα συνεχίσουμε με σοβαρότητα και μετριοπάθεια να εξηγούμε τη θέση μας και νομίζω στο τέλος θα τα καταφέρουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.

Προσπάθεια οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας στο Ιόνιο με την Ιταλία

Η αυριανή προγραμματισμένη συνάντησή του κ. Δένδια με τον Ιταλό ομόλογό του αναβάλλεται καθώς όπως επιβεβαίωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα προηγηθεί συνάντηση κλιμακίων εμπειρογνωμόνων με στόχο την επικαιροποίηση της ελληνοιταλικής συμφωνίας του 1977 για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Ιόνιο, όπως είχε γράψει από το πρωί το «Βήμα».

«Με την Ιταλία προφανώς θα υπάρξει συνέχεια, αναβάλαμε τη συνάντησή μας για να υπάρξει πρώτα η συνάντηση των εμπειρογνωμόνων, να δούμε τα σημεία συγκλίσεων, ίσως κάποιων αποκλίσεων, ώστε να μπορέσουμε σε υπουργικό επίπεδο να τα γεφυρώσουμε και να οδηγήσουμε τις διαπραγματεύσεις σε ένα γρήγορο αποτέλεσμα» τόνισε ο Νίκος Δένδιας.