Πλησιάζει η ώρα εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και στη Βουλή οι περισσότεροι των βουλευτών σεναριολογούν ασυστόλως. Πέφτουν στο τραπέζι ονόματα και οι πάντες προσπαθούν να προσεγγίσουν την επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη (φωτογραφία). Ανάμεσα στα πολλά που άκουσα, έχω να σας μεταφέρω τα παρακάτω:

***

Μια ομάδα βουλευτών η οποία υποτίθεται ότι είναι «κύκλος του Μαξίμου» προωθεί τον συνταγματολόγο Νίκο Αλιβιζάτο. Ενας άλλος… κύκλος τάσσεται υπέρ της υποψηφιότητας του Λουκά Παπαδήμου ή του Τάσου Γιαννίτση. Ετερος «κύκλος» επιμένει στην επιλογή γυναίκας υποψήφιας για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα και προτείνει τη Μαρία Δαμανάκη. Κάτι που κανείς δεν μπορεί να προσεγγίσει από πού προέρχεται και από πόσο μακριά.

***

Υπάρχει βεβαίως και η σταθερή ομάδα βουλευτών που τάσσεται υπέρ της υποψηφιότητας του Αντώνη Σαμαρά, ενώ μια άλλη (επίσης σταθερή) ομάδα, αυτή των καραμανλικών, προωθεί την επανεκλογή του Πρ. Παυλόπουλου. Είναι και η Φώφη Γεννηματά (να μην ξεχνιόμαστε) που προτείνει για Πρόεδρο τρεις πρώην προέδρους του ΠαΣοΚ, ήτοι τους Κώστα Σημίτη, Ευ. Βενιζέλο και Γ. Παπανδρέου. Βασικά η Φώφη θέλει να εκλεγεί κεντροαριστερός Πρόεδρος ώστε να επιβεβαιωθούν η παρουσία και η επιρροή της συνολικά, κάτι που πιθανώς να σκέπτεται και ο κ. Μητσοτάκης με σκοπό να διατηρήσει επαφή με τον χώρο της Κεντροαριστεράς τον οποίο διεκδικεί ο Αλέξης Τσίπρας.

***

Ο κ. Τσίπρας από την πλευρά του προτείνει τον Πρ. Παυλόπουλο, αλλά εάν θα υπάρξει άλλη πρόταση από τον Πρωθυπουργό θα επιχειρήσει πιθανώς και αυτός να μπλοκάρει τη Φώφη προτείνοντας πρόσωπο από τον συγγενικό χώρο του ΚΙΝΑΛ.

***

Κανείς, έτσι όπως είναι σήμερα στημένο το πολιτικό προεδρικό παιχνίδι, δεν μπορεί να προδικάσει ποιον θα επιλέξει ο Πρωθυπουργός. Εκτός εάν ο κ. Μητσοτάκης κάνει την έκπληξη και προτείνει πρόσωπο εκτός του πολιτικού κύκλου, όπως για παράδειγμα τον πρόεδρο του Ιδρύματος Νιάρχος Ανδρέα Δρακόπουλο. Να συμπληρώσω, τέλος, ότι, όπως έμαθα, εάν η ΝΔ δεν προτείνει τον κ. Παυλόπουλο για δεύτερη θητεία, τότε ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα έχει καμία διάθεση να δεχθεί να είναι υποψήφιος με οποιοδήποτε άλλο κόμμα. Ετσι κι αλλιώς δεν θα έχει καμία τύχη.

***

Η καλή «μαθήτρια» Νίκη Κεραμέως

Εάν ήταν στο σχολείο σίγουρα θα ήταν η μαθήτρια που θα ήθελε κάθε δάσκαλος. Τώρα που έγινε υπουργός, η Νίκης Κεραμέως θέλει να δείξει ότι είναι η πιο επιμελής, η πιο εργατική, η πιο αφοσιωμένη στην εργασία της. Ηταν η πρώτη που έστειλε στο Μέγαρο Μαξίμου και στον Ακη Σκέρτσο ένα ολόκληρο… σεντόνι με τα πεπραγμένα της στο υπουργείο στο πρόγραμμα «Μαζί». Τώρα, πόσες ώρες θα χρειαστεί ο κ. Σκέρτσος να διαβάσει τα πεπραγμένα της υπουργού Παιδείας είναι μια άλλη ιστορία. Σημασία έχει ότι η κυρία Κεραμέως δεν σταματά να εκπλήσσει. Για παράδειγμα, ανακοινώνει ότι τον προσεχή Σεπτέμβριο αρχίζουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα τα ξενόγλωσσα τμήματα στα πανεπιστήμια, όπου θα διδάσκονται στα αγγλικά, Ελληνική Ιστορία, Αρχαία Ελληνική Γραμματεία και Πολιτισμός. Μόλις προχθές έδωσε 7 εκατ. ευρώ σε 24 πανεπιστήμια ως επιχορήγηση. Πώς έκανε την κατανομή; Οχι, όπως γινόταν έως τώρα, όπως δηλαδή ήθελε ο υπουργός Παιδείας, αλλά έβαλε κριτήρια. Τα περισσότερα χρήματα πήγαν σε πανεπιστημιακά ιδρύματα που είχαν τους περισσότερους φοιτητές.

***

Οταν πας πρωί στη Βουλή

Τώρα λέω να σας περιγράψω πώς περνά μια τυπική ημέρα στη Βουλή, όπως ήταν η Πέμπτη, όταν (αμφότεροι) Πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απουσίαζαν στις Βρυξέλλες: Πρώτα απ’ όλα, θέλω να σημειώσω την έκπληξη της επιμελούς βουλευτού Ιωαννίνων της ΝΔ Μαρίας Κεφαλά που έκανε το… λάθος να έρθει στη Βουλή πρωί (όχι πολύ πρωί για τους συνηθισμένους ανθρώπους – γύρω στις 9) και μπαίνοντας μέσα στην αίθουσα της Ολομέλειας δεν αντίκρισε σχεδόν κανέναν. Ηταν απελπιστικά άδεια…

***

Ο Πρόεδρος, η θέρμανση και ο απίστευτος στόχος

Δεύτερον υπήρξε θέμα με τη… θέρμανση. Ο βουλευτής Ευρυτανίας Κώστας Κοντογεώργος, που ήρθε από τα χιόνια της εκλογικής του περιφέρειας, ζεσταινόταν. Εβγαλε σακάκι, έβγαλε γραβάτα, αλλά πάλι για αυτόν η ζέστη ήταν ανυπόφορη. Και έκανε το «λάθος» να απευθυνθεί με… SMS στον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα: «Κύριε Πρόεδρε. Δώστε εντολή να κλείσουν τη θέρμανση, θα σκάσουμε!!!» έγραψε. Αλλά δεν ήξερε, δεν ρώταγε ότι κάτι τέτοια ο Πρόεδρος της Βουλής με το αστείρευτο χιούμορ του τα τρολάρει; Και του απάντησε αμέσως: «Αυτός είναι ο στόχος!».

***

Ο Ηρακλής, το καράβι και οι πλειστηριασμοί

Στο καφενείο της Βουλής, εκεί στη στενή λωρίδα όπου επιτρέπεται το κάπνισμα, γίνονται επικές συναντήσεις και συζητήσεις μέσα σε σύννεφα καπνού. Ετσι, βρέθηκαν να συνομιλούν οι Χρ. Μπουκώρος, αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, και ο (πολύς) Παύλος Πολάκης του ΣΥΡΙΖΑ. Θέμα της συζήτησης, το σχέδιο «Ηρακλής». Αυτόπτης μάρτυρας μου μετέφερε ότι ο κ. Πολάκης επέμενε ότι με το σχέδιο «Ηρακλής» θα βγουν πολλά σπίτια σε πλειστηριασμό και ότι το σχέδιο αυτό γίνεται για τις τράπεζες. Μάλιστα σε κάποια στιγμή είπε στον κ. Μπουκώρο ότι τα πράγματα θα έχουν φθάσει σε τέτοιο σημείο ώστε «δεν θα βρίσκετε ούτε καράβι να φύγετε». Ο βουλευτής της ΝΔ τού απάντησε κατάλληλα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που πήρε το καράβι της γραμμής και αποχώρησε και ότι δεν έκανε καμία ρύθμιση για το επόμενο διάστημα που αφορά τα «κόκκινα» δάνεια.

***

«Μένουμε Ελλάδα» και στη Βουλή

Μου έκανε εντύπωση πώς προσφωνούσε τους βουλευτές ο προεδρεύων της επιτροπής Οικονομικών (που ήταν του κόμματος του Γιάνη Βαρουφάκη): «Από την κυρία Καλλιόπη Βέττα και από την όμορφη Κοζάνη πάμε στην κυρία Θεοπίστη (Πέτη) Πέρκα της υπέροχης Φλώρινας» έλεγε, κάνοντας τον γαλάζιο βουλευτή Γιώργο Αμυρά να φωνάξει: «“Μένουμε Ελλάδα” το έκανες εδώ μέσα, Πρόεδρε».

***

Ξέχασε τα χαρτιά του

Ο (τεχνοκράτης) υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός δεν έχει μεγάλη εμπειρία από ομιλίες στο βήμα της Βουλής και για τον λόγο αυτόν μόλις τελείωσε την ομιλία του, κατέβηκε από το βήμα ξεχνώντας όμως τα χαρτιά του. Τον διαδέχεται ο Δ. Τζανακόπουλος, ο οποίος βλέποντας τα χαρτιά του υφυπουργού ξεχασμένα πάνω στο βήμα τού λέει: «Ξεχάσατε τα χαρτιά σας». Από κάτω ακούστηκαν φωνές του τύπου «δεν πειράζει, ξαναδιάβασέ τα εσύ, να τα εμπεδώσεις», ενώ ο κ. Αμυράς πάλι φώναξε: «Στα χαρτιά βρίσκεται και το password του σχεδίου “Ηρακλής”». Και έπεσε χειροκρότημα.

***

Δυο-δυο την «Αυγή»

Μοιάζει απίστευτο, και όμως συμβαίνει. Τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε την εξουσία, οι βουλευτές του αγοράζουν την «Αυγή» εις διπλούν. Οπως κάνει με καμάρι ο βουλευτής Πρέβεζας Κώστας Μπάρκας (από τους πλέον πιστούς του Τσίπρα και κλακαδόρος του ΣΥΡΙΖΑ).