Δεν αποτελεί καθόλου υπερβολή εάν σας έλεγα ότι το δημοφιλέστερο θέμα συζήτησης τούτες τις ημέρες στη Βουλή (ανάμεσα σε βουλευτές όλων των κομμάτων) δεν είναι ούτε η συζήτηση για τον προϋπολογισμό (που διεξάγεται σε επιτροπές) ούτε η κατάθεση πρώην προστατευόμενου μάρτυρα για την υπόθεση Δημ. Παπαγγελόπουλου και το σκάνδαλο Νovartis, αλλά τα βουλευτικά και ευρωβουλευτικά αυτοκίνητα, τα βουλευτικά laptops, οι βουλευτικοί εκτυπωτές και τα βουλευτικά iPads. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά.

***

Μια επιστολή του Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα (φωτογραφία) με ημερομηνία 21 Νοεμβρίου και αριθμό πρωτοκόλλου 5036 έγινε το πιο δημοφιλές έγγραφο ανάμεσα στους εθνοπατέρες. Και τούτο γιατί ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου αποδεικνύεται ότι είναι ένας οικολογικός Πρόεδρος που συμβάλλει στον περιορισμό των ρύπων στην ατμόσφαιρα. «Πώς;» θα πείτε. Με την εισαγωγή στη Βουλή ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων, τα οποία θα προμηθευθούν οι βουλευτές αλλά και οι ευρωβουλευτές (εν όψει της νέας μακροχρόνιας μίσθωσης – leasing). Ιδού λοιπόν τι λέει ο οικολογικός Πρόεδρος στους βουλευτές:

***

«Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση της Ολομέλειας και δεδομένου ότι η χώρα μας, υιοθετώντας πρακτικές ενεργειακής μετάβασης σε καθαρές μορφές ενέργειας, έχει ως στόχο την “πράσινη” ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος, σας επισημαίνω τη δυνατότητα μίσθωσης ηλεκτροκίνητων οχημάτων για όσους βουλευτές και έλληνες βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το επιθυμούν, πέραν της δυνατότητας μίσθωσης συμβατικών αυτοκινήτων…». Και η επιστολή του Προέδρου της Βουλής συνεχίζει…

***

«Η ηλεκτροκίνηση αναπτύσσεται ολοένα και περισσότερο στις οικονομικά αναπτυγμένες και περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένες χώρες, καλυτερεύοντας τις συνθήκες διαβίωσης εκατομμυρίων πολιτών ανά τον κόσμο. Με την επιλογή ηλεκτροκίνητου μέσου μεταφοράς, προάγεται μια νέα αντίληψη στην κάλυψη των αναγκών μετακίνησής σας, με οχήματα που δεν εκπέμπουν ρύπους, είναι τεχνολογικά καινοτόμα και λειτουργούν με ηλεκτρική ενέργεια. Ως μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου, χρησιμοποιώντας ηλεκτροκίνητο όχημα, θα μεταφέρετε ένα ισχυρό μήνυμα ευαισθητοποίησης στους έλληνες πολίτες για την ανάγκη “καθαρών” μετακινήσεων και την προστασία του περιβάλλοντος». Αν νομίζετε ότι με τις παραινέσεις αυτές τελείωσε το ζήτημα με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, κάνετε λάθος. Ο Πρόεδρος δίνει και άλλες διευκρινίσεις και παρέχει και άλλες διευκολύνσεις σε όσους προτιμήσουν ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο:

***

Τους λέει λοιπόν ότι για τη φόρτιση των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων πρόκειται να δημιουργηθούν στη Βουλή (στον υπόγειο χώρο στάθμευσης) πέντε σταθμοί ταχείας φόρτισης, με δυνατότητα πλήρους φόρτισης σε διάστημα 30 λεπτών για κάλυψη 300 χιλιομέτρων. Η δαπάνη φόρτισης θα επιβαρύνει αποκλειστικά τον προϋπολογισμό της Βουλής.

***

Εξυπακούεται ότι όποιος βουλευτής ή ευρωβουλευτής θέλει συμβατικό αυτοκίνητο ή υβριδικό μπορεί να το προμηθευθεί. Μαθαίνω λοιπόν ότι εισαγωγείς και έμποροι ηλεκτρικών αυτοκινήτων πρόκειται να εμφανιστούν στη Βουλή (μαζί με τα αυτοκίνητά τους) πρόθυμοι να κάνουν επίδειξη στους βουλευτές.

***

Η Βουλή των Ελλήνων χορηγεί επίσης σε βουλευτές (αλλά και σε δημοσιογράφους – κοινοβουλευτικούς συντάκτες) ένα κονδύλι (1.500-1.800 ευρώ) για την αγορά ηλεκτρονικού υπολογιστή ή laptop ή ταμπλέτας ή εκτυπωτή ή όλων μαζί. Ηδη υπήρξαν αντιδράσεις για την απόφαση αυτή (η οποία να σημειώσω ότι δεν είναι πρώτη φορά που λαμβάνεται, και μάλιστα ομόφωνα) και έτσι ορισμένοι βουλευτές της ΝΔ θα αρνηθούν τους υπολογιστές. Οχι όμως και τα αυτοκίνητα.

***

Η ενημέρωση των κομμάτων για τα ελληνοτουρκικά

 Ανοιχτή έχει αφήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την ατζέντα του για το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με το πρόγραμμα που παρουσίασε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και περιλαμβάνει ομιλίες του κ. Μητσοτάκη και συμμετοχή του σε διάφορες εκδηλώσεις έως την επόμενη Τρίτη 10 Δεκεμβρίου. Το εάν θα ενημερωθούν και σε ποιο επίπεδο τα κόμματα για τα Ελληνοτουρκικά θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα της σημερινής συνάντησης με τον Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι προσώρας «αρκεί η ενημέρωση που παρέχει στα κόμματα ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας». Αν τελικώς αποφασιστεί η… αναβάθμιση αυτή, θα γίνει από τον κ. Μητσοτάκη στο Μαξίμου, σε ξεχωριστά ραντεβού με τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Σε κάθε περίπτωση «δεν πάμε και για πόλεμο… ώστε να χρειαστεί έκτακτο συμβούλιο υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας». Να θυμίσω εδώ ότι τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ η Φώφη Γεννηματά ζήτησε Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. Και κάτι ακόμα.

***

Το χαμένο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας

Ισως οι περισσότεροι να το έχουν ξεχάσει, αλλά η προηγούμενη κυβέρνηση ανάμεσα στις πολλές υποσχέσεις που έδωσε (και δεν εκπλήρωσε) ήταν και η σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. Το εξήγγειλε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, αλλά τότε υπήρχε και μια σκοπιμότητα. Ηθελε την πολιτική στήριξη του Σταύρου Θεοδωράκη (που το πρότεινε), και τον κάλεσε μάλιστα στο Μαξίμου για να καθορίσουν τις λεπτομέρειες. Αποτέλεσμα; Ο κ. Θεοδωράκης δεν τσίμπησε, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας δεν συστάθηκε ποτέ και η επίσκεψη του κ. Θεοδωράκη στο Μαξίμου (και η φωτογράφισή του με τον κ. Τσίπρα) έκανε άνω κάτω το ΚΙΝΑΛ.

***

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο από το… Καρπενήσι και η Τάμτα

Αλλαγή πλεύσης στο εορταστικό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων για την Πρωτοχρονιά. Πέραν των πολλών και πρωτότυπων εκδηλώσεων που ανακοίνωσε χθες ο Κώστας Μπακογιάννης, οι Αθηναίοι, οι χιλιάδες επισκέπτες της πόλης και οι μετανάστες θα υποδεχθούν τον νέο χρόνο στην πλατεία Συντάγματος και όχι στην πλατεία Κοτζιά όπως είχε σχεδόν καθιερωθεί από τον Γ. Καμίνη. Στο Σύνταγμα λοιπόν θα στολιστεί και το δέντρο ύψους 7 μέτρων, «το οποίο φυσικά θα φέρουμε από το Καρπενήσι», είπε χαμογελώντας ο κ. Μπακογιάννης. Εφέτος θα γίνει πιο νεανικό και το μουσικό δρώμενο, με τη συμμετοχή της Τάμτα, της Ηβης Αδάμου, του συγκροτήματος Μέλισσες κ.τ.λ., ώστε να κατέβουν στο κέντρο την τελευταία ημέρα του χρόνου εκείνοι που δεν κατέβαιναν ποτέ έως τώρα: πιτσιρικάδες, έφηβοι και το target group 18-30. Και όσον αφορά την γκρίνια ορισμένων ότι είναι… χάλια η φωτεινή χριστουγεννιάτικη εναέρια διακόσμηση (αυτή που αντικατέστησε τα αστεράκια), ας μη βιάζονται, λέει ο δήμαρχος: «Οταν ολοκληρωθεί το εναέριο ντεκόρ, θα αρέσει και στους πιο δύσπιστους» (ή γκρινιάρηδες, θα πρόσθετα).

***

Το βιογραφικό των κυπρίων πολιτικών

Μου κάνoυν εντύπωση οι λεπτομέρειες που γράφουν στο βιογραφικό τους οι κύπριοι πολιτικοί. Ισως για να μην υπάρξουν ασάφειες του τύπου «σπούδασα σε πανεπιστήμιο» αλλά δεν πήρα δίπλωμα, ή ότι με το να σπουδάσω δεν είμαι και απόφοιτος, ή διαθέτω μεταπτυχιακό. Εις εξ αυτών, ο νέος υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, έβαλε κάτι στο βιογραφικό του που κάνει τον γύρο του Διαδικτύου. Συγκεκριμένα, αιτία του «τρολαρίσματος» στο Διαδίκτυο αποτέλεσε η λεπτομέρεια στο βιογραφικό του ότι «Στην Εκτη Δημοτικού εκπροσώπησε το σχολείο του στο μαθητικό τηλεπαιχνίδι “Απαντήστε παιδιά” με τον αείμνηστο Φρίξο Πετρίδη (τότε γυμνασιάρχη στο Παγκύπριο Γυμνάσιο), στο οποίο και βραβεύτηκε για την επίδοσή του στα μαθηματικά». Τώρα, μεταξύ μας, εάν δεν γίνει υπουργός Εσωτερικών κάποιος που στα δώδεκά του είναι ξεφτέρι στα μαθηματικά, τότε ποιος θα γίνει;