Η γραβάτα, όπως σας έχω ξαναγράψει, αποτελεί για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, σε αντίθεση με τον Αλέξη Τσίπρα (φωτογραφία), μια «αυτονόητη συμμόρφωση με τους άτυπους κανόνες οι οποίοι προσδιορίζουν τη συμπεριφορά στο αξίωμα του πρωθυπουργού». Γι’ αυτό, όπως είπε στη συνέντευξη που έδωσε στον Νίκο Χατζηνικολάου, δεν θα εμφανιστεί ποτέ στη Βουλή ή σε συνομιλίες με ξένους αξιωματούχους χωρίς γραβάτα. Τι γίνεται όμως όταν πάει με φίλους για μια μπιρίτσα ύστερα από έναν αγώνα ποδοσφαίρου;

***

«Οταν θα πάω να πιω μια μπίρα με τους φίλους μου μετά την μπάλα, θα πάω με το ιδρωμένο Τ-shirt. Δεν έχω πρόβλημα. Αλλά εκεί δεν εκπροσωπώ τη χώρα. Οταν εκπροσωπώ τη χώρα, οφείλω να είμαι όπως περιμένουν, όχι οι έλληνες πολίτες, αλλά οι ξένοι συνομιλητές μου τον έλληνα Πρωθυπουργό. Και αυτό για μένα είναι κάτι παντελώς αδιαπραγμάτευτο» είπε και έκανε κουβέντα και για το φράκο, όχι γιατί του αρέσει αλλά επειδή ήθελε να δείξει τη διαφορά του από τον κ. Τσίπρα, που δεν φορούσε γραβάτα και εκπροσωπούσε τη χώρα μας αγραβάτωτος, ακόμα και σε συναντήσεις με βασιλείς, πλανητάρχες και με τον Πάπα.

***

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην ενθρόνιση του νέου ιάπωνα αυτοκράτορα, η οποία επιβάλλει στους καλεσμένους φράκο. Ιδού τι είπε: «Δέχτηκα μια πολύ ωραία πρόσκληση, στην οποία δυστυχώς δεν μπορώ να ανταποκριθώ, αν και θα ήθελα πάρα πολύ να πάω, να παρευρεθώ στην ενθρόνιση του νέου ιάπωνα αυτοκράτορα. Μάλιστα έχει και πολύ ενδιαφέρον ότι είχε παρευρεθεί ο πατέρας μου πριν από τριάντα χρόνια, αλλά σκέφτηκα ότι είναι αδύνατον γιατί δεν έχω τα χρονικά περιθώρια να πάω, οπότε θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση ο κ. αντιπρόεδρος. Το πρωτόκολλο στην ενθρόνιση επιβάλει φράκο. Ούτε καν σμόκιν! Φράκο! Θα μπορούσατε να φανταστείτε να εμφανιζόταν κάποιος στην ενθρόνιση του γιαπωνέζου αυτοκράτορα χωρίς να είναι συνεπής στο πρωτόκολλο;». Πάντως εάν καλούσε ο αυτοκράτορας τον κ. Τσίπρα, μάλλον θα έστελνε τον κ. Δραγασάκη να τον εκπροσωπήσει, που φοράει και γραβάτα.

***

Κάν’ το όπως και ο Καραμανλής

Φαίνεται ότι τον Αλέξη Τσίπρα πολύ τον ενόχλησαν, όπως φάνηκε από τα λεγόμενά του, οι αποκαλύψεις και του Γιάννη Στουρνάρα (ότι ήθελε να τυπώσει δραχμές στη Μόσχα) αλλά και οι αποκαλύψεις του Βαρουφάκη (για τους πέτρινους μήνες του 2015), και τι νομίζετε ότι μας λέει τώρα: ότι υπήρξαν «πραγματικά γεγονότα» υπονοώντας ότι η αλήθεια έχει παραποιηθεί. Αλλά αρνείται να μας τα αποκαλύψει! Μπορεί να θυμίζει όλο αυτό κάτι από Κώστα Καραμανλή (που αρνείται και αυτός πεισματικά να μιλήσει), ο οποίος απέδρασε από την εξουσία αφήνοντας θηριώδη ελλείμματα και οδηγώντας τη χώρα στη χρεοκοπία. Τουλάχιστον ο Καραμανλής παραιτήθηκε από πρόεδρος της ΝΔ και αρκέστηκε στη σιωπή. Ο κ. Τσίπρας απειλεί (γιατί ως απειλή εκλαμβάνεται αυτό από κύκλους της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ) να επιστρέψει στην εξουσία και το κυριότερο να γράψει και αυτός βιβλίο για τα γεγονότα του 2015. Αλήθεια, έτσι εύκολα γράφει κανείς βιβλίο;

***

Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας στο Ζάππειο

Κρατήστε στο μυαλό σας δύο σκηνές:

Σκηνή πρώτη: Ο Ξέρξης από τον χρυσό θρόνο που έστησε στο όρος Αιγάλεω παρακολουθεί την ήττα του περσικού στόλου στη Ναυμαχία της Σαλαμίνας το 480 π.Χ.

Σκηνή δεύτερη: Ο συγκυβερνήτης του Αλέξη Τσίπρα Πάνος Καμμένος περπατά σε μια κόκκινη μοκέτα στρωμένη σε… παλέτες και φτάνοντας στην παραλία της Σαλαμίνας υποκλίνεται στη θάλασσα!

Γιατί σας τα υπενθυμίζω όλα αυτά; Επειδή η κυβέρνηση αποφάσισε να τιμήσει την επέτειο των 2.500 χρόνων από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας πολύ πιο σοβαρά. Ούτε παλέτες, ούτε καφάσια, ούτε κόκκινα χαλιά, ούτε υποκλίσεις στη θάλασσα. Απλώς μια σεμνή τελετή στο Ζάππειο παρουσία του Πρωθυπουργού και της Μαριάννας Βαρδινογιάννη.

***

Από νωρίς το βράδυ…

Πού άλλες εποχές; Με τα ξενύχτια, όλο συζητήσεις ή ακόμα και χορούς στις περιοδείες Τσίπρα στην περιφέρεια. Πρώτη μέρα της περιοδείας του στην Αχαΐα (πατρίδα του Ανδρέα Παπανδρέου) και μαθαίνω ότι ο πρώην πρωθυπουργός αποσύρθηκε για ξεκούραση από τις δέκα το βράδυ (ίσως να πήγε να παρακολουθήσει τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον ΑΝΤ1). Και κάτι ακόμα. Ολοι πρόσεξαν (κάτι που φάνηκε και στη φωτογραφία στο Μαξίμου όταν κάθισε στον καναπέ, δίπλα στον Μητσοτάκη) ότι πήρε από τότε που έχασε την εξουσία αρκετά κιλά.

***

Νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι

Μαθαίνω ότι η κυβέρνηση πήρε το πράσινο φως για την κατασκευή του αεροδρομίου στο Καστέλι Κρήτης. Ενα έργο που καθυστερούσε για ενάμιση χρόνο. Αλλά τι σημαίνει πήρε το «πράσινο φως»; Το έργο είναι συγχρηματοδούμενο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η εντολή που δόθηκε από το Μαξίμου είναι ότι σε δύο μήνες αρχίζουν οι πρόδρομες εργασίες. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 650 εκατ. ευρώ.

***

Ο φάκελος που έδωσε το ΚΚΕ στον Μητσοτάκη

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, λίγο πριν από τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό για την ψήφο των αποδήμων, παρακολουθούσε στο κανάλι της Βουλής τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση να επιτίθεται στον βουλευτή του ΚΚΕ Χρήστο Κατσώτη λέγοντας ότι το ΚΚΕ δεν θέλει τη διαφάνεια στα σωματεία και ότι ο νέος νόμος θα λύσει αυτά τα ζητήματα… Ο γραμματέας του ΚΚΕ άρπαξε, λοιπόν, την ευκαιρία και έδωσε στον Πρωθυπουργό έναν ογκωδέστατο φάκελο με στοιχεία από τις νοθείες που έχουν γίνει στα σωματεία, στοιχεία βέβαια που τα σωματεία του ΠΑΜΕ κατέθεσαν και στη Δικαιοσύνη, η οποία, με βάση αυτά, αποφάσισε να οριστεί προσωρινή διοίκηση στη ΓΣΕΕ, τονίζοντάς του βέβαια ότι «οι δικοί του από τη ΔΑΚΕ όσο και η ΠΑΣΚΕ και οι του ΣΥΡΙΖΑ δεν λένε την αλήθεια και ότι όλα τα στοιχεία είναι σ’ αυτόν τον φάκελο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεφυλλίζοντας τον φάκελό του σχολίασε ότι «όντως έχετε κάνει τεράστια δουλειά» και πρόσθεσε ότι θα αξιοποιήσει για τη μελέτη του το Σαββατοκύριακο.

***

Απίστευτο: Ο Κουτσούμπας πάει Τουρκία

Την ίδια ώρα που είναι σε εξέλιξη η τρίτη κατά σειρά στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, επικεφαλής αντιπροσωπείας του κόμματος, θα βρεθεί τις επόμενες μέρες στην Τουρκία και πιο συγκεκριμένα στη Σμύρνη με την ευκαιρία των εργασιών της 21ης Διεθνούς Συνάντησης των Κομμουνιστικών Κομμάτων, την οποία διοργανώνουν από κοινού το ΚΚΕ με το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας. Στη συνάντηση έχουν δηλώσει συμμετοχή 70 Κομμουνιστικά Κόμματα από 60 χώρες του κόσμου. Εξαιτίας όμως των εξελίξεων στην περιοχή, το ΚΚ Τουρκίας ακύρωσε την ανοιχτή εκδήλωση που είχε προγραμματίσει στο ανοιχτό θέατρο «Ασίκ Βεϊσέλ» της Σμύρνης, όπου θα μιλούσε και ο γραμματέας του ΚΚΕ.