Σημειώστε μια νομική έκφραση, η οποία θα είναι χρήσιμη στην προανακριτική επιτροπή που αποφασίζει η κυβέρνηση για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης (Διαφάνειας) Δ. Παπαγγελόπουλο (φωτογραφία) σχετικά με το σκάνδαλο Novartis. Η νομική αυτή φράση είναι η «in rem», που σημαίνει, σε ελεύθερη νομική έκφραση,  «κατά παντός υπευθύνου σε ό,τι τυχόν προκύψει». Δηλαδή παραπέμπεται ο κ. Παπαγγελόπουλος στην προανακριτική, αλλά και όποιος άλλος πολιτικός για τον οποίο θα προκύψουν ευθύνες. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο και προκύψουν ευθύνες, τότε θα μπει και αυτός στο κάδρο της προκαταρκτικής εξέτασης αναγκαστικά.

***

Και ο Αλέξης Τσίπρας; θα πείτε. Η κυβέρνηση δεν θέλει, όπως με πληροφόρησαν, να βάλει έναν πρώην πρωθυπουργό στο κάδρο της διερεύνησης του σκανδάλου της Novartis. Δεν θέλει να τον βάλει στο κάδρο, γιατί δύσκολα νομικά αποδεικνύεται ότι κατηύθυνε αυτός τη σκευωρία. Δεν θέλει, με δυο λόγια, να τον κάνει ήρωα. Ωστόσο μοιραίως εάν εμπλακεί το όνομά του στη διαδικασία της προανακριτικής τότε η προανακριτική θα πάει και σε αυτόν.

***

Η σύσταση προανακριτικής μόνο για τον κ. Παπαγγελόπουλο, τον οποίο σύμφωνα με πληροφορίες τον εμπλέκει ευθέως στην κατάθεσή του ο αντεισαγγελέας Αγγελής ως τον «Ρασπούτιν» – ή αλλιώς (όπως τον ονομάζει) τον… «Θεό ο οποίος ήταν πανταχού παρών και έλυνε και έδενε στην ανάκριση» –, λύνει ένα εσωκομματικό θέμα στη ΝΔ και αφήνει όλες τις πλευρές ικανοποιημένες. Και τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος θέλει η υπόθεση να πάει μέχρι τέλους και να αποκαλυφθούν οι ένοχοι της σκευωρίας, και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος δεν θέλει να κατηγορηθεί για ρεβανσισμό και δεν θέλει να δώσει την ευκαιρία στον Αλέξη Τσίπρα να εμφανιστεί ως διωκόμενος.

***

Μαθαίνω επίσης ότι μαζί με τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον Δ. Παπαγγελόπουλο θα ζητηθεί από τους άμεσα ενδιαφερομένους πολιτικούς και άρση της ιδιότητας του προστατευόμενου μάρτυρα «για να βγάλουν επιτέλους τις κουκούλες για να αποκαλύψουν πως έδωσαν τέτοιες καταθέσεις», όπως λένε οι ίδιοι οι εμπλεκόμενοι πολιτικοί. Να σημειωθεί ότι παρόμοιο αίτημα είχε καταθέσει προ μηνών ο δικηγόρος του Δ. Αβραμόπουλου, Σπ. Σαγιάς (ο πρώτος γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Τσίπρα), αλλά η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν έδωσε καμία απάντηση.

 ***

 Τα… guts της υπουργού

Προ δεκαημέρου σάς ενημέρωνα πως ο Νίκος Φίλης βρήκε 367 λέξεις για να θριαμβολογήσει για την απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων επί του ζητήματος της μη αναγραφής του θρησκεύματος και της ιθαγένειας στους τίτλους σπουδών – μία από τις πολλές που έχουν εκδοθεί από το 2002 –, αλλά ο ίδιος ως υπουργός Παιδείας δεν βρήκε ούτε μία ημέρα από τις 380 που κάθισε στην καρέκλα του υπουργού για να υπογράψει τη μία και μοναδική υπουργική απόφαση που έπρεπε να εκδοθεί για να εφαρμοστούν οι προαναφερόμενες αποφάσεις της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

***

Ωστόσο, αυτό που δεν έκανε ο φίλτατος κ. Φίλης στις 380 ημέρες της θητείας του το έκανε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως κλείνοντας 70 ημέρες στην καρέκλα της υπουργού. Με τον τρόπο αυτόν επιβεβαίωσε πως έχει τα «guts» (όπως μου είπε… θριαμβολογώντας) να λάβει μη δημοφιλείς αποφάσεις, προκειμένου να εναρμονιστεί με τις υποδείξεις Ανεξάρτητων Αρχών και δικαστηρίων και κυρίως πιστοποίησε πως ανήκει στη γενιά των φιλελεύθερων πολιτικών που δεν έχουν τις αγκυλώσεις και τις ιδεοληψίες της λεγόμενης Λαϊκής Δεξιάς.

***

Η αποκαθήλωση των εικόνων

Και η κυρία Κεραμέως θα έχει στο μέλλον και άλλες ευκαιρίες να το αποδείξει αυτό. Γιατί το λέω; Διότι εκκρεμούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας ακόμα πιο περίπλοκες υποθέσεις που σχετίζονται με την παρακολούθηση του μαθήματος των Θρησκευτικών στα σχολεία, αλλά και με την ύπαρξη ή μη των θρησκευτικών εικόνων στα σχολεία και στις σχολικές αίθουσες. Εφόσον εναρμονιζόμενη με ενδεχόμενες δικαστικές αποφάσεις προχωρήσει στην αποκαθήλωση των εικόνων από τις σχολικές αίθουσες η υπουργός Κεραμέως θα μπει σε ένα πολιτικό «πάνθεον» στο οποίο ελάχιστοι έχουν ενταχθεί τα τελευταία χρόνια. Και όσοι προτρέξουν να προειδοποιήσουν για ανίερες διχαστικές αποφάσεις και πράξεις προεξοφλώντας πως η κοινωνία θα χωριστεί σε εικονομάχους και εικονοκλάστες, απλώς να υπενθυμίσω πως δεν βρισκόμαστε στον 8ο μ.Χ. αιώνα.

***

Η επιστροφή της Αμαζόνας

Ηταν Μάιος του 2013 όταν «Το Βήμα» είχε δημοσιεύσει ένα ρεπορτάζ υπό τον τίτλο «Οι “αμαζόνες” του κ. Στουρνάρα», στο οποίο γινόταν εκτενής αναφορά στις ομολογουμένως όμορφες συνεργάτιδες του τότε υπουργού Οικονομικών. Το θέμα εκείνο, που είχε γίνει viral, απλώς παρουσίαζε τις έως τότε άγνωστες συνεργάτιδες του κ. Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών, οι οποίες είχαν σηκώσει για πολλούς μήνες το τεράστιο φορτίο των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα αλλά και το βάρος των μνημονιακών προαπαιτουμένων και της νομοθέτησής τους.

***

Και όλα αυτά μάλιστα με μια εξαιρετικά επιθετική αντιπολίτευση – του ΣΥΡΙΖΑ – που δεν δίσταζε να επιτίθεται στους υπουργούς και να στοχοποιεί ακόμα και τους συνεργάτες τους. Εκείνο λοιπόν το ρεπορτάζ του Μαΐου 2013 ανέφερε μεταξύ άλλων πως ανάμεσα στις τότε συνεργάτιδες του κ. Στουρνάρα αρμόδια για τον νευραλγικό τομέα του νομοπαρασκευαστικού έργου του υπουργείου Οικονομικών ήταν η Γεωργία Μπέη, την οποία μάλιστα είχε βραβεύσει για την αποτελεσματικότητά της ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

***

Η… αμαζόνα του Σταϊκούρα

Ως γνωστόν, οι άριστοι δεν έχουν τη συμπάθεια των Συριζαίων. Ετσι μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ η κυρία Μπέη επέστρεψε στη Διεύθυνση Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, όπου και ήταν η οργανική της θέση. Και τα τελευταία πέντε χρόνια «έτρεχε» αποκλειστικά ζητήματα της ΑΑΔΕ. Ωστόσο, η δημόσια υπάλληλος με τις εξαιρετικές περγαμηνές απόδοσης φαίνεται πως δεν θα μείνει αναξιοποίητη από τη νέα κυβέρνηση. Μαθαίνω πως προ ημερών αποσπάστηκε στο ιδιαίτερο γραφείο του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, προκειμένου να αναλάβει πιθανότατα ξανά τον νευραλγικό τομέα του νομοπαρασκευαστικού έργου. Για την ιστορία του πράγματος, να σας αναφέρω πως μόνο μία βουλευτίνα στο παρελθόν είχε καταφερθεί σε βάρος της κυρίας Μπέη. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Και οι επιθέσεις αυτές έγιναν τα σκληρά χρόνια της αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ο κ. Στουρνάρας με τις «αμαζόνες» του προσπαθούσαν να γλιτώσουν τη χώρα από τη χρεοκοπία.

***

Η καταγγελία Στουρνάρα για  δολοφονία χαρακτήρος

Αφού έγινε αναφορά στον Γιάννη Στουρνάρα, έχω να σας πω και τούτα. Πρώτα απ’ όλα την άλλη εβδομάδα πρόκειται να καταθέσει στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για τη σκευωρία της κυβέρνησης στο σκάνδαλο Novartis. Τώρα θα πείτε: «Γιατί την άλλη εβδομάδα;». Επειδή αυτή την εβδομάδα, και συγκεκριμένα στις 20 Σεπτεμβρίου, θα βρίσκεται στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ για να μιλήσει για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Δηλαδή 10 χρόνια μετά την κρίση και την πρόσφατη έξοδο από τα μνημονιακά προγράμματα ο κεντρικός τραπεζίτης θα αναφερθεί στις ευκαιρίες που έχει η ελληνική οικονομία για ανάπτυξη. Και όσον αφορά την κατάθεσή του, δεν πρόκειται να περιοριστεί μόνο στην υπόθεση Novartis. Μαθαίνω πως θα κάνει λόγο ότι υπήρξε από το προηγούμενο καθεστώς «συντονισμένη προσπάθεια από κρατικούς και παρακρατικούς παράγοντες ηθικής εξόντωσης και “δολοφονίας χαρακτήρα” εμού, της συζύγου μου και των θυγατέρων μας, προκειμένου να εμποδιστώ να εκτελέσω τα καθήκοντά μου».

***

Το «ευχαριστώ» του Σημίτη

Παλιό αλλά καλό. Στο Κορακοχώρι όπου υπήρξε η μάζωξη των εκσυγχρονιστών, ένας 30άρης πλησιάζει τον Κ. Σημίτη που εκείνη την ώρα συνομιλούσε με τον Β. Κοντογιαννόπουλο και του λέει: «Κύριε πρόεδρε, θέλω να σας ζητήσω συγγνώμη επειδή δεν σας ψήφισα ποτέ. Και να σας ευχαριστήσω για όσα κάνατε για τη χώρα». Εάν ήταν άλλος πολιτικός που άκουγε αυτά θα πανηγύριζε, θα φρόντιζε να μεταδοθούν παντού, πλην όμως ο κ. Σημίτης, σεμνός όπως είναι, έσκυψε το κεφάλι και είπε στον νεαρό ένα σκέτο «ευχαριστώ».

***

Στέρεψε και ο Πηνειός

Το νερό του Πηνειού λιγοστεύει. Ο Πηνειός σιγά-σιγά στερεύει. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής. Η γη ξεραίνεται. Το έργο του Αχελώου, μου λέει ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός, είναι αναγκαιότητα και κάθε καθυστέρηση πια μεταφοράς νερού αποτελεί ανθρώπινο και εθνικό έγκλημα. Χρειάζεται βιολογική αφύπνιση του ανθρώπινου γένους για να υπάρξει μέλλον. Ο Πηνειός που ήταν εγκαταλελειμμένος για δεκαετίες είναι πηγή ζωής στην περιοχή και η Περιφέρεια Θεσσαλίας επιτελεί μεγάλο έργο καθαρισμού της κοίτης του σε μεγάλο μήκος.