Εκτός ελέγχου βρίσκεται πλέον η Τουρκία, η οποία όχι μόνο δεν δείχνει να πτοείται από τις προειδοποιήσεις της Ουάσινγκτον και της ΕΕ, αλλά κλιμακώνει τις κινήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο και σαν να μην έφτανε αυτό, το διαφημίζει…

Όπως έγινε γνωστό εχθές, Τρίτη, το τουκρικό σεισμογραφικό σκάφος Oruc Reis ξεκίνησε το ταξίδι του από την Κωνσταντινούπολη προς το λιμάνι της Σελεύκειας ανατολικά του Καστελόριζου.

Μάλιστα, τα τουρκικά ΜΜΕ δίνουν ιδιαίτερη προβολή στο θέμα με δείχνοντας βίντεο με το… ταξίδι του τουρκικού πλοίου.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Marine Traffic το απόγευμα της Τετάρτης το τουρκικό πλοίο βρίσκεται Δωδεκάνησα και συνεχίζει το ταξίδι του.


Με αυτόν τον τρόπο οι Τούρκοι υλοποιούν την απόφαση Ερντογάν αλλά και προηγούμενες δηλώσεις  που έχει κάνει ο υπουργός Ενέργειας της χώρας, Φατίχ Ντονμέζ, στις αρχές του μήνα πως περί τα τέλη Αυγούστου η Τουρκία θα στείλει στην Ανατολική Μεσόγειο και το έτερο ερευνητικό της σκάφος για έρευνες.

«Η Τουρκία συνεχίζει με ταχύτητα τις έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ανατ. Μεσόγειο. Το πλωτό γεωτρύπανο Γιαβούζ ξεκίνησε ήδη τις εργασίες του στα ανοιχτά της Καρπασίας. Το πλοίο θα παραμείνει στην περιοχή 3 εβδομάδες. Αντίστοιχα το πλωτό γεωτρύπανο Πορθητής έχει προχωρήσει αρκετά στα τεμάχια δυτικά της Κύπρου. Ο Πορθητής θα συνεχίσει για λίγες εβδομάδες ακόμη στο υπάρχον σημείο, ενώ αυτή τη στιγμή έχει φτάσει σε βάθος περίπου 5 χιλιάδων μέτρων. Τις επόμενες ημέρες κατέρχεται και το ερευνητικό πλοίο Oruç Reis στην ανατ. Μεσόγειο για να συνδράμει στις έρευνες του Barbaros» είχε αναφέρει.

Φωτογραφίες του Fatih από drone

Την ίδια ώρα τα τουρκικά UAV πετούν ασταμάτητα τόσο στην κυπριακή ΑΟΖ όσο και στο Ν.Α. Αιγαίο.

Τα τουρκικά ΜΜΕ έδωσαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες του τουρκικού σκάφους Fatih το οποίο επιτηρεί UAV Anka διαφημίζοντας ότι παρακολουθούν συνεχώς τις κινήσεις των τουρκικών ερευνητικών σκαφών.

Με αυτόν τον τρόπο οι στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα ότι τα UAV επιθεωρούν την περιοχή.