Ικανοποίηση επικρατεί στην κυβέρνηση για τη συνάντηση που είχε χθες, στο Παρίσι ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και κυρίως για τη στήριξη που παρείχε σε Ελλάδα και Κύπρο με φόντο τις τουρκικές προκλήσεις και τις παράνομες ενέργειες της γειτονικής χώρας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Το ηχηρό μήνυμα του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ότι η Γαλλία και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρόκειται να δείξουν αδυναμία στο θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα στην κυπριακή ΑΟΖ ήταν εξαιρετικά σημαντικό για την ελληνική κυβέρνηση η οποία βλέπει την Ευρώπη ή τουλάχιστον ένα κομμάτι της να υψώνει «ασπίδα» κατά των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας.

«Δεν θα δείξουμε την παραμικρή αδυναμία στον τομέα αυτό» είπε χαρακτηριστικά ο γάλλος πρόεδρος στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στην Αγκυρα για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο κ. Μακρόν μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Μητσοτάκη μίλησε ακόμη για το βαρύ φορτίο που κουβάλησαν οι Έλληνες τα τελευταία χρόνια λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης. «Όταν η Ελλάδα βρέθηκε σε κρίση, η στήριξη της Γαλλίας ήταν σημαντική. Αυτό δεν αφαιρεί το μεγάλο θάρρος του ελληνικού λαού και τη βούλησή του να μείνει στο ευρώ», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αλληλεγγύη απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις

«Θέλουμε να ενισχύσουμε την Ευρώπη της άμυνας. Θέλω να εκφράσω την αλληλεγγύη μας όσον αφορά τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Περισσότερη συνεργασία στον τομέα αυτόν, αλλά και σε άλλους όπως το κλίμα. Η Ελλάδα γνώρισε το καλοκαίρι πολλές πυρκαγιές. Το θέμα του κλίματος θα είναι στο επίκεντρο», δήλωσε ο Εμ. Μακρόν. Και πρόσθεσε: «Θέλω για άλλη μια φορά να εκφράσω τη χαρά μου που σας υποδέχομαι στο Παρίσι. Να εκφράσω τη φιλία μου προς τη χώρα σας και τον ελληνικό λαό. Είναι σημαντική για την Ευρώπη και το μέλλον όλων μας».

Σταθερή φίλη της Ελλάδας η Γαλλία

Από την πλευρά του ο έλληνας πρωθυπουργός εξήρε τη στήριξη που παρείχε η Γαλλία όλα τα προηγούμενα χρόνια. «Η Γαλλία είναι σταθερή φίλη της Ελλάδας, όχι μόνο στα πρόσφατα χρόνια αλλά και στα βάθη των αιώνων και την επανάσταση του 1821», ανέφερε  ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις του με τον γάλλο Πρόεδρο.

Ταυτόχρονα θέλησε να στείλει μήνυμα αισιοδοξίας για την επόμενη μέρα. «Η χώρα μας ξαναμπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης, και διεκδικεί τη θέση της σε μια Ευρώπη που παραμένει φυσικός μας χώρος» σημείωσε.