Για το Κυπριακό, την τουρκική προκλητικότητα αλλά και τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις μίλησε στην εκπομπή One Direct ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, Πέτρος Λιάκουρας.

«Οι Τούρκοι, προκειμένου να ξεκινήσουν και πάλι οι συνομιλίες για το Κυπριακό, ενδέχεται να σταματήσουν τις γεωτρήσεις, να αποχωρήσουν από την κυπριακή ΑΟΖ ή να αναβάλλουν κάπως την όλη διαδικασία. Θέλουν την επίλυση του Κυπριακού. Και το γεγονός ότι βάζουν τις γεωτρήσεις μπροστά είναι σα να λένε ότι ‘’εμείς έχουμε σχέδιο την επόμενη μέρα, ακόμα και εάν εσείς δεν θέλετε λύση’’» εξήγησε ο καθηγητής.

«Tο Κυπριακό είναι περισσότερο διαδικασία και λιγότερο ουσία, δηλαδή τι και πως θα ξεκινήσει» τόνισε σχετικά με το θέμα και συμπλήρωσε πως «το Κυπριακό θέλει καλή προετοιμασία και από πλευράς Ηνωμένων Εθνών».

Σχετικά με την πρόθεση της Τουρκίας να κάνει σεισμογραφικές έρευνες στην περιοχή μεταξύ Καστελόριζου και Ρόδου, υποστήριξε πως «με αυτό τον τρόπο η Τουρκία θέλει να απαγορεύσει στην Ελλάδα να οριοθετήσει ΑΟΖ με άλλα κράτη ή να την αναγκάσει να οριοθετήσει με την Τουρκία» είπε και πρόσθεσε πως «οι συγκεκριμένες περιοχές είναι μεγάλης σημασίας για την Ελλάδα».

Τέλος, μίλησε και για τις σχέσεις Τραμπ – Ερντογάν. «Υπάρχει χημεία μεταξύ Τραμπ και Ερντογάν. Είναι αρκετά αυστηρός ο Ερντογάν. Αυτό αρέσει στον Τραμπ. Και μέσω της καλής χημείας προσπαθούν να λύσουν τα θεσμικά προβλήματα, όπως πχ τις αντιδράσεις της αμερικανικής γερουσίας και το αίτημά της για επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα» ανέφερε.

«Ο Τραμπ κάνει προσωπική πολιτική σε όλα τα ζητήματα. Αδιαφορεί για τους θεσμούς. Όμως στις ΗΠΑ, οι θεσμοί είναι τα αντίβαρα στην εκάστοτε διοίκηση» κατέληξε.