Στιγμές αγωνίας έζησαν τα ξημερώματα της Τετάρτης κατασκηνωτές στην περιοχή «Ποτάμι» ανατολικά της Καρύστου, κοντά στο χωριό Πλατανιστός όταν ένας χείμαρρος υπερχείλισε λόγω της κακοκαιρίας «Αντίνοος» με αποτέλεσμα να παρασυρθεί μια σκηνή και ένα αυτοκίνητο.

Η αστυνομία ενημερώθηκε για την περιπέτεια των κατασκηνωτών λίγο μετά τις 3:00 τα ξημερώματα μέσω του ευρωπαϊκού κωδικού κλήσης εκτάκτων αναγκών «112», όπως αναφέρει το lamiareport.

Αμέσως σήμανε συναγερμός και στην περιοχή έσπευσαν αστυνομικοί και πυροσβέστες ενώ ξεκίνησε και 8μελης ομάδα της 7ης ΕΜΑΚ από τη Λαμία.

Όταν οι διασώστες έφτασαν στην περιοχή διαπίστωσαν ότι λόγω της υπερχείλισης του χειμάρρου η κυκλοφορία έχει διακοπεί και δεν υπάρχει πρόσβαση στο απέναντι σημείο, προς την περιοχή «Κάβο Ντόρο», όπου βρίσκονταν οι κατασκηνωτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι κατασκηνωτές είναι δέκα άτομα, έξι ενήλικες και τέσσερα παιδιά, οι οποίοι ευτυχώς είναι καλά στην υγεία τους και δεν διατρέχουν κίνδυνο.

Στην περιοχή, όπως και σε όλη σχεδόν τη Στερεά, είχαμε από την Τρίτη το μεσημέρι ισχυρές βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα την υπερχείλιση του χειμάρρου, που διέκοψε την κυκλοφορία στον μοναδικό δρόμο που οδηγεί στο συγκεκριμένο σημείο.

Δεκάδες κλήσεις για άντληση υδάτων

Ισχυρή βροχόπτωση έπληξε τη νύχτα την περιοχή της Κορινθίας και την πόλη της Κορίνθου με την Πυροσβεστική Υπηρεσία να δέχεται δεκάδες κλήσεις για άντληση υδάτων από οικίες, καταστήματα και αποθήκες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετά ήταν τα άτομα που εγκλωβίστηκαν σε αυτοκίνητα και χρειάστηκε η συνδρομή των ειδικών μονάδων, προκειμένου να απομακρυνθούν από τα επικίνδυνα σημεία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της πυροσβεστικής «λόγω ισχυρών βροχοπτώσεων στην ευρύτερη περιοχή του νομού Κορινθίας, με εντολή του Αρχηγού Π.Σ. κινητοποιήθηκε ο μηχανισμός της Υπηρεσίας, με 37 οχήματα και 83 πυροσβέστες για παροχές βοήθειας.

Συγκεκριμένα κινητοποιήθηκαν:

• 12 οχήματα από ΔΙ.Π.Υ.Ν. Κορινθίας, 5 οχήματα από ΠΕ.ΠΥ.Δ Πελοποννήσου και 5 οχήματα από το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (Μ.Ε.Τ.Π.Ε.) με έναν αξιωματικό της 1ης ΕΜΑΚ

• 1 πεζοπόρο τμήμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου και 1 πεζοπόρο τμήμα από την 1η ΕΜΑΚ καθώς και

• 12 επιχειρησιακοί αξιωματικοί

Πραγματοποιήθηκε διάσωση 9 ατόμων από 5 ΕΙΧ οχήματα, τα οποία μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο.

Το τηλεφωνικό κέντρο της Π.Υ. Κορίνθου δέχτηκε 46 κλήσεις για άντληση υδάτων και μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 20 από αυτές».

KORINTHOS1
korinthos2

Ισχυρή καταιγίδα στην Κόρινθο.Πηγή: ΙDAFK

Δημοσιεύτηκε από Forecast Weather Greece στις Τρίτη, 16 Ιουλίου 2019

Πλημμύρες και στη Σκόπελο

Μετά την Κορινθία και τις πλημμύρες που προκάλεσε εκεί, το μέτωπο της καταιγίδας «Αντίνοος» κινήθηκε προς την κεντρική Ελλάδα, την οποία σάρωσε με την ίδια δυναμική.

Ιδιαίτερο ήταν το ξέσπασμα της φύσης στα νησιά των Βορείων Σποράδων, οι δρόμοι των οποίων μετατράπηκαν σε ποτάμια.

SOS ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣΠλημμυρικά φαινόμενα πριν λίγες ώρες στην Σκόπελο.Βίντεο: SkiathosLife. Πηγή Βίντεο: Mama mia Boutique Νικολέτα Στάθη.

Δημοσιεύτηκε από Forecast Weather Greece στις Τρίτη, 16 Ιουλίου 2019

14.000 κεραυνοί στο Ιόνιο

Παράλληλα, ισχυρή κεραυνική δραστηριότητα καταγράφηκε στο Ιόνιο και στη Δυτική Ελλάδα, καθώς έως τις 20:00 της Τρίτης το σύστημα εντοπισμού κεραυνών «ΖΕΥΣ» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψε περισσότερους από 14.000 κεραυνούς πάνω από το Ιόνιο, και πάνω από 1.500 στη Δυτική Ελλάδα.

Προβλήματα ηλεκτροδότησης

Στη Στυλίδα αλλά και στην Αγία Μαρίνα προέκυψαν τα σοβαρότερα προβλήματα με διακοπή μάλιστα της ηλεκτροδότησης για μία περίπου ώρα έως και τις 7 το απόγευμα της Τρίτης.

Καταρρακτώδης βροχή σημιεώθηκε στη Λοκρίδα, αλλά και στη Λαμία χωρίς ωστόσο σημαντικά προβλήματα. Προληπτικά πάντως έχει διακοπεί η κυκλοφορία στο πέρασμα για Ροδίτσα από τον ποταμό Ξηριά.

201907162000_ZEUS_masked_GR_result

Τα σημαντικότερα προβλήματα παρουσιάστηκαν, πάντως, στο δρόμο Λαμίας – Δομοκού, όπου αρκετές πέτρες έπεσαν στο οδόστρωμα και ειδικά πλησίον της Αγίας Αικατερίνης όπου χρειάστηκε να επέμβει το περιπολούν περιπολικό.

Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζεται ο ολικός υετός (βροχή/χαλάζι) που αναμένεται έως και το βράδυ της Τετάρτης 17/07.

Αίθριος ο καιρός την Πέμπτη

Στην Κρήτη αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές τις πρωινές ώρες και σταδιακή βελτίωση.

Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός, αλλά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες στα κεντρικά και βόρεια ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και τοπικά στο Αιγαίο 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.