Σήμερα θα σας μεταφέρω καταγγελίες (που δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί) του Μεγάρου Μαξίμου εναντίον των προηγούμενων ενοίκων του, δηλαδή των συνεργατών τού Αλέξη Τσίπρα.

***

Συνεργάτες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη (φωτογραφία) καταγγέλλουν ότι φεύγοντας οι προηγούμενοι ένοικοι του Μεγάρου Μαξίμου πήραν μαζί τους και τους… κωδικούς ενεργοποίησης των τριψήφιων απόρρητων τηλεφώνων, τα οποία είναι γνωστά και ως «κόκκινα τηλέφωνα». Δηλαδή δεν παρέδωσαν τους καταλόγους με τα τριψήφια νούμερα που έχουν οι υπουργοί, οι γενικοί γραμματείς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ,  οι αρχηγοί των Σωμάτων Ασφαλείας, ο αρχηγός ΕΥΠ και ο Αρχιεπίσκοπος.

***

Τη διαπίστωση αυτή έκανε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης όταν ζήτησε να επικοινωνήσει από το Μέγαρο Μαξίμου στις 12.30 με υπουργούς το βράδυ της θεομηνίας που έπληξε τη Χαλκιδική. Πολύ γρήγορα κατάλαβε πως τα «κόκκινα τηλέφωνα» λειτουργούσαν μεν, πλην όμως δεν γνώριζε τον αριθμό τηλεφώνου των υπουργών του για να συνομιλήσει μαζί τους και να τους δώσει οδηγίες. Εψαξαν οι γραμματείς να βρουν τους καταλόγους, αλλά αυτοί πουθενά. Ετσι αναγκάστηκε να επικοινωνήσει με τους υπουργούς με το… κινητό του. Δηλαδή με τους υπουργούς Χρυσοχοΐδη, Πέτσα, Θεοδωρικάκο, Κικίλια και Καραμανλή.

***

Εδωσε οδηγίες, ενώ μία ομάδα συνεργατών του παρέμεινε στο Μέγαρο Μαξίμου και ενημέρωνε με απανωτές ανακοινώσεις τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους έως τις 2.30 το πρωί για όσα τραγικά συνέβαιναν στη Χαλκιδική.

***

Στις πληγείσες περιοχές βρέθηκαν από τα ξημερώματα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης (σκίτσο), ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος και ο υπουργός Υποδομών, Κώστας Αχ. Καραμανλής. Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι ο κ. Χρυσοχοΐδης θέλησε να βρίσκεται στον τόπο του τραγικού συμβάντος που άφησε η κακοκαιρία εάν είναι δυνατόν «εδώ και τώρα». Πλην όμως ήταν αδύνατον να βρεθεί από την Αθήνα στη Χαλκιδική αμέσως, αφού δεν υπήρχαν εκείνο το βράδυ πτήσεις αεροσκαφών. Ετσι, με την επιμονή του και με τη συναίσθηση του καθήκοντος τη στιγμή που γινόταν γνωστό ότι χάθηκαν επτά ψυχές ταξίδεψε όλη τη νύχτα με το αυτοκίνητό του και κατάφερε να βρίσκεται νωρίς στη Χαλκιδική πραγματοποιώντας και την πρώτη σύσκεψη στις 6 το πρωί της Πέμπτης.

***

Αλλά ας επανέλθω στο θέμα των τριψήφιων απόρρητων τηλεφώνων. Το ότι κανείς από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν άφησε τους απόρρητους τηλεφωνικούς καταλόγους με τα νούμερα των υπουργών κρίνεται ως θέμα σοβαρό, που αντίκειται στον πολιτικό πολιτισμό. Ετσι το θεωρούν στο Μαξίμου.

***

Να θυμίσω εδώ ότι, όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, το πρώτο τηλεφώνημα που δέχτηκε ως Πρωθυπουργός από το τριψήφιο ήταν του αρχηγού ΓΕΕΘΑ που τον ενημέρωνε ότι έχασαν τη ζωή τους δύο έλληνες πιλότοι σε αεροπορικό δυστύχημα στην Ισπανία. Συνεπώς ο Αντώνης Σαμαράς, μπορεί να μην παρέδωσε το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά τουλάχιστον το άφησε λειτουργικό, παραδίδοντας τους κωδικούς των «κόκκινων τηλεφώνων».

***

Ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Κώστας Καραμανλής επικοινωνούσε με τον Πρωθυπουργό, αλλά και με τους άλλους συναδέλφους του υπουργούς με… WhatsApp, αφού τα τριψήφια τηλέφωνα λόγω ελλείψεως κωδικών ήταν απενεργοποιημένα.

Ο τηλεφωνικός αριθμός 112

Μπορεί ο τριψήφιος τηλεφωνικός αριθμός 112 που χρηματοδοτείται ως δράση από την ΕΕ να μην έχει τεθεί ακόμη σε λειτουργία, όμως στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και σε κάποια από τις διασυνδεόμενες υπηρεσίες υπάρχει προσωπικό και προϊσταμένη αρχή επιφορτισμένη με την ενημέρωση για τις έκτακτες ανάγκες. Δεν είναι σαφές πόσοι απασχολούνται σε αυτήν, ποιον ή ποιους ενημερώνουν και πώς συνδράμουν στο έργο τής εν λόγω γραμματείας. Μόλις ξέσπασε το φονικό φαινόμενο στη Χαλκιδική, αναζητήθηκε από την πολιτική ηγεσία κάποιος εκ των υπαλλήλων που μεριμνούν για την «αναπλήρωση» του 112, όμως ακόμη δεν έχει εντοπιστεί. Το γεγονός προκάλεσε δυσφορία και πλέον των άλλων,  όπως πληροφορείται η στήλη, οι νέοι επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας θα ψάξουν να δουν πού έχει πάει το κοινοτικό χρήμα που διατέθηκε για τον σκοπό αυτόν.

Ο πωγωνοφόρος μεταρρυθμιστής

Τα τελευταία 24ωρα δεν υπάρχει υπουργός της κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη που να μην έχει καλέσει στο τηλέφωνο τον Λεωνίδα Χριστόπουλο. Ποιος είναι ο κύριος; Ο νέος γενικός γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και απλούστευσης διαδικασιών ή, για να το περιγράψω πιο απλά, αυτός που μοιράζει αρμοδιότητες, διευθύνσεις και φορείς σε υπουργούς και υφυπουργούς. Θα μου πείτε, έχει τέτοια δύναμη; Σας απαντώ ευθέως ναι. Ο κ. Χριστόπουλος υπήρξε ειδικός σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη κατά τη θητεία του ως υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης σε θέματα μεταρρύθμισης του δημόσιου τομέα και τα τελευταία έτη ήταν σύμβουλος του προέδρου της ΝΔ για θέματα κράτους και Δημόσιας Διοίκησης.

Ο Πρωθυπουργός τον εμπιστεύεται με κλειστά μάτια και κάποιοι λένε πως έχει περισσότερα ερείσματα ακόμη και από τον υπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Ακη Σκέρτσο. Ο κ. Χριστόπουλος είναι κάτοχος πτυχίου στις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές από το Πάντειο Πανεπιστήμιο, καθώς και μεταπτυχιακού τίτλου στη Διεθνή Πολιτική Οικονομία από το Πανεπιστήμιο του Warwick, ενώ έχει αποφοιτήσει και από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. Και για να μην το λησμονήσω. Λόγω της ξανθιάς γενειάδας του έχει ήδη αποκτήσει το παρατσούκλι ο… «πωγωνοφόρος μεταρρυθμιστής».

Ο Πολάκης καλεί να παραιτηθούν όσους διόρισε

Ο Παύλος Πολάκης και ο Ανδρέας Ξανθός κάλεσαν με επιστολή σε παραίτηση όσους… διόρισαν. Στόχος τους να μη διευκολυνθεί η νέα κυβέρνηση σε πρόσωπα και σε υπηρεσίες. Στην κατηγορία των προς παραίτηση ανήκουν οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου Υγείας, διοικητές-υποδιοικητές των ΥΠΕ, πρόεδροι και μέλη ΔΣ εποπτευόμενων φορέων ή Οργανισμών, μέλη ΔΣ νοσοκομείων κ.λπ. Ο πρώτος που φαίνεται να υπάκουσε στην προτροπή των Πολάκη και Ξανθού ήταν ο πρόεδρος του Ωνασείου Δημήτρης Νιάκας.