Ενα από τα σημεία που προκάλεσαν την οργή των πολιτών στο Twitter για τη συνέντευξη στον Alpha που έδωσε στο χολ του Μεγάρου Μαξίμου ο Αλέξης Τσίπρας ήταν η… γελαστή περιγραφή που έκανε του πρώτου τηλεφωνήματος που έλαβε όταν μπήκε στο Μαξίμου. Το τηλεφώνημα έγινε από τον (τότε) αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Μιχάλη Κωσταράκο (φωτογραφία), για τη συντριβή ελληνικού F-16 στις 26 Ιανουαρίου 2015 στο Αλμπαθέτε της Ισπανίας από την οποία έχασαν τη ζωή τους δύο έλληνες πιλότοι, οι σμηναγοί Παναγιώτης Λάσκαρης και Αθανάσιος Ζάγκας. Στο ίδιο δυστύχημα είχαν χάσει τη ζωή τους εννέα Γάλλοι ενώ άλλα 17 άτομα – Γάλλοι και Ιταλοί – είχαν τραυματιστεί σοβαρά. Ιδού λοιπόν πώς περιγράφει το πρώτο τηλεφώνημα που έλαβε ο Πρωθυπουργός με την ανάληψη των καθηκόντων του ο τότε αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωσταράκος:

***

«Κυβέρνηση  δεν είχε ακόμα οριστεί, ούτε βεβαίως υπουργός Αμυνας. Το θέμα ήταν εξαιρετικά σοβαρό και αποφάσισα να ενημερώσω τον νέο Πρωθυπουργό μέσω του τριψήφιου απόρρητου τηλεφώνου. Μου έκανε εντύπωση το γεγονός ότι όταν χτύπησε το τηλέφωνο το σήκωσε ο ίδιος, ούτε γραμματείς, ούτε τίποτα… «Κύριε Πρόεδρε, είμαι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ και έχω ένα τραγικό μήνυμα για εσάς. Σας ενημερώνω ότι έγινε ένα τρομακτικό δυστύχημα στην Ισπανία, στα πλαίσια άσκησης του ΝΑΤΟ, όπου ένα δικό μας αεροπλάνο έπεσε κατά τη διάρκεια της απογείωσης με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι δύο έμπειροι πιλότοι μας και εννέα πιλότοι Γάλλοι, ενώ τραυματίστηκαν σοβαρά 17 Ιταλοί και Γάλλοι. Τρία πολεμικά αεροπλάνα (ένα δικό μας και δύο γαλλικά) καταστράφηκαν ολοσχερώς»».

***

«Ο Πρωθυπουργός έμεινε στην αρχή άφωνος, εν συνεχεία είπε: «Λυπάμαι πολύ για το συμβάν, μόλις ανέλαβα τα καθήκοντά μου, κάντε ό,τι νομίζετε»» είπε στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ο οποίος να σημειώσω έψαχνε να ενημερώσει και κάποιον πολιτικό από το Αμυνας. Εστω και τον τότε απερχόμενο Νίκο Δένδια.

***

Η αποκάλυψη όμως που κάνει ο αρχηγός για τη συνέχεια του τραγικού συμβάντος δείχνει πόσο επιπόλαιοι, πόσο απροετοίμαστοι και πόσο δογματικοί ήταν στην κυβέρνηση που μόλις είχε αναλάβει τα καθήκοντά της: ο στρατηγός ε.α. Κωσταράκος αποκαλύπτει ότι εν συνεχεία έλαβε τηλεφώνημα από έναν κυβερνητικό παράγοντα (σε παραγωγικό υπουργείο), ο οποίος τον ρώτησε εάν θα πρέπει να αποσυρθούμε από το… ΝΑΤΟ για να μην πληρώσουμε αποζημιώσεις. Γιατί, όπως είπε στον έκπληκτο αρχηγό ΓΕΕΘΑ, «εμείς μάλλον φταίμε στο δυστύχημα και ο αποζημιώσεις θα είναι τεράστιες». Και τούτο επειδή η άσκηση έγινε στα πλαίσια του ΝΑΤΟ. Δηλαδή, εάν καταλάβατε καλά, τότε δεν υπήρχε μόνον η πρόθεση ορισμένων για έξοδο από το ευρώ, αλλά και μερικών άλλων για έξοδο και από το ΝΑΤΟ.

***

Ο κ. Τσίπρας στην τηλεοπτική του συνέντευξη είπε συγκεκριμένα: «Και με το που μπαίνω μέσα, δεν πρόλαβα να καταλάβω τι γίνεται, να μάθω ποιο είναι το λεγόμενο τριψήφιο τηλέφωνο, το κόκκινο τηλέφωνο, και χτυπάει αυτό το αναθεματισμένο τηλέφωνο και στην άλλη, δεν καταλαβαίνω ποιο τηλέφωνο, προσπαθώ να βρω ποιο είναι να το σηκώσω, ήταν το τριψήφιο, στην άλλη άκρη της γραμμής είναι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ τότε για να μου πει ότι έπεσε ένα ελληνικό μαχητικό αεροσκάφος σε μια επίδειξη στη Μαδρίτη στην Ισπανία. Ωραίο ποδαρικό κάναμε (γέλια). Ωραίο ποδαρικό κάναμε (γέλια)». Βεβαίως το Twitter ξεχείλισε από οργή…

Τέλος του Τσίπρα στην πρωθυπουργία προβλέπουν οι «FT»

Τέλος στην πρωθυπουργική θητεία του Αλέξη Τσίπρα στις εκλογές της Κυριακής βλέπουν οι «Financial Times» επικαλούμενοι το ισχυρό προβάδισμα της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις. Δείτε τι γράφουν συγκεκριμένα οι «Financial Times»:

***

«Είναι σχεδόν ανήκουστο στην Ελλάδα να γίνονται εκλογές τον Ιούλιο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανησυχεί ότι οι ψηφοφόροι ίσως αποφασίσουν να πάνε στις παραλίες αντί για τις κάλπες. Σε κάθε προεκλογική του εμφάνιση, από συζητήσεις σε συνοικιακές καφετέριες μέχρι τηλεοπτικές συνεντεύξεις, ο κ. Μητσοτάκης υπενθυμίζει στους συντηρητικούς ότι πρέπει να πάνε να ψηφίσουν στις εθνικές εκλογές της Κυριακής. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι δεν χρειάζεται να ανησυχεί. Σχεδόν κάθε σφυγμομέτρηση που δημοσιεύτηκε στη διάρκεια της προεκλογικής καμπάνιας δίνει προβάδισμα μεταξύ 7,5% και 10% στη ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ». Σε άλλο ένα άρθρο όπου προβλέπει την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα από την εξουσία, η βρετανική οικονομική εφημερίδα σημειώνει ότι αν επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις, η Νέα Δημοκρατία θα εξασφαλίσει αυτοδυναμία με 153 έως 164 έδρες στη Βουλή.

Το ΡΕΥΜΑ

Η Ριζοσπαστική Ευρωπαϊκή Μεταρρύθμιση και Ανασυγκρότηση (ΡΕΥΜΑ), πρόεδρος της οποίας είναι ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών Αθ. Σκορδάς, με ανακοίνωσή της καλεί «τις Ελληνίδες και τους Ελληνες να κατανοήσουν ότι η εκλογική αναμέτρηση δεν έχει τελειώσει και απαιτείται η μαζική ενίσχυση της ΝΔ ώστε να αναλάβει το δύσκολο έργο να ανατάξει τα κακώς κείμενα που αφήνει πίσω της η απερχόμενη κυβέρνηση και να δώσει νέα δύναμη και προοπτική στην εθνική προσπάθεια για πρόοδο, ευημερία και κοινωνική συνοχή». Καλούν επίσης τους πολίτες να καταδικάσουν με την ψήφο τους «τις κυβερνητικές πρακτικές του ΣΥΡΙΖΑ που ασκήθηκαν με βάση ιδεοληπτικές αντιλήψεις, συνειδητή προσπάθεια διάλυσης της μεσαίας τάξης και διχαστική αντίληψη για τη συγκρότηση της κοινωνίας. Ειδικότερα στα εθνικά θέματα, όπως τα Ελληνοτουρκικά αλλά και η Συμφωνία των Πρεσπών, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε περισσότερα προβλήματα από εκείνα που ισχυρίζεται ότι έλυσε».

Εχουμε αγώνες αύριο…

Ζήτησα μια δήλωση από το γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα για τις εκλογές και ανταποκρίθηκε αμέσως:

«Μπροστά στην κάλπη, ο λαός μας έχει ουσιαστικά να επιλέξει ανάμεσα σε τέσσερα μνημονιακά κόμματα – τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και το ΜΕΡΑ 25- σε δύο φασιστικά ακροδεξιά μορφώματα – τη Χρυσή Αυγή και την Ελληνική Λύση – και το ΚΚΕ. Όποιος λοιπόν δεν θέλει να δικαιώσει τα κόμματα που του επέβαλαν μειώσεις, φόρους, περικοπές στα δικαιώματα του, όποιος δεν θέλει στη Βουλή φασίστες και φασίζοντες, έχει επιλογή κι αυτή είναι το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ. Γιατί, όπως λέει κι ένα σύνθημα: “Έχουμε αγώνες αύριο”. »

Ο τελευταίος επισκέπτης του Μαξίμου

Σας πληροφορώ ότι την Παρασκευή το μεσημέρι βρέθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα. Εμεινε μαζί του για μία ώρα με άγνωστο βεβαίως το περιεχόμενο της συζήτησης. Απλώς να σημειώσω ότι η επίσκεψη Ευκλείδη στο Μαξίμου έγινε λίγη ώρα πριν από την κεντρική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Σύνταγμα.

 

Α. Αλαβάνος : « Εμείς ηττηθήκαμε πριν καν ψηφίσει ο λαός»

«Όσες και όσοι, πεισματικά αλλά και πειστικά, επί τέσσερα χρόνια, από τις μέρες μετά το δημοψήφισμα μέχρι χτες, με επανειλημμένες και επίμονες πρωτοβουλίες επιδιώξαμε της συνεργασία των σχημάτων της αριστεράς αλλά και ευρύτερα της εναλλακτικής πορείας, έχουμε ηττηθεί πριν τις εκλογές. Το εγχείρημα μας απέτυχε ολοκληρωτικά.

Το εκλογικό τοπίο της αριστεράς μένει κατακερματισμένο. Ας μη το επιδεινώσουμε κι άλλο με εξ οικείων δηλητηριώδη βέλη , όπως αυτά ενάντια στον Γιάνη Βαρουφάκη και τη Μέρα25, που έχουν τη δική τους γόνιμη συμβολή στην επεξεργασία ενός εναλλακτικού προγράμματος για την αναγέννηση της χώρας.

Παρά την πολυδιάσπαση η μόνη ψήφος με ένα θετικό μήνυμα, έστω και, για το μέλλον, είναι προς δυνάμεις της αριστεράς. Προσωπικά στηρίζω την ΛΑΕ. Γιατί είχε ενωτικό πνεύμα, σε αντιδιαστολή με τη στάση της στις ευρωεκλογές. Και γιατί συμμετέχοντας στις εκλογές σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, δείχνει γενναιότητα, και η γενναιότητα χρειάζεται στην αριστερά»