Σήμερα θα σας αποκαλύψω τους πραγματικούς… εχθρούς των δύο μεγάλων κομμάτων! Για παράδειγμα στη ΝΔ (και κυρίως στη Μακεδονία) θεωρούν ως υπολογίσιμο εχθρό στις εκλογές το κόμμα του κ. Βελόπουλου. Και κάνουν ό,τι μπορούν για να του στερήσουν ψήφους. Στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το ΜέΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη έχει πιθανότητες να μπει στη Βουλή, στελέχη του πολλαπλασιάζουν τις επιθέσεις εναντίον του Γιάνη Βαρουφάκη. «Δεν μπορείς να έχεις ταυτόχρονα τον ρόλο του Κλιντ Ιστγουντ, του Σέρτζιο Λεόνε και του Ενιο Μορικόνε» αναφέρει ειρωνικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος (φωτογραφία). Στην ερώτηση αν το γεγονός που ενοχλεί τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι ο Βαρουφάκης «τους βγαίνει από αριστερά», ο κ. Τσακαλώτος απαντά: «Εγώ δεν βάζω αριστερόμετρο στους ανθρώπους, ούτε στα κόμματα».

Ισως η καλύτερη ομιλία Βενιζέλου

Την Πέμπτη το απόγευμα στον ημιώροφο του ξενοδοχείου Κάραβελ, με θέμα την ανασύσταση της μεσαίας τάξης ο Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε ίσως μια από τις καλύτερες ομιλίες του. Δεν έπεφτε καρφίτσα στην αίθουσα, ενώ έξω από αυτήν είχε στηθεί ένα video wall από το οποίο πολύς κόσμος παρακολουθούσε την ομιλία του. Εάν εξαιρέσει κανείς ορισμένους υποψήφιους βουλευτές (όχι μόνον από το ΚΙΝΑΛ, όπως ο Α. Λοβέρδος, αλλά και από άλλα κόμματα, όπως για παράδειγμα ο Γρ. Ψαριανός από τη ΝΔ) αυτοί που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα να ακούσουν τον κ. Βενιζέλο ήταν πανεπιστημιακοί, άνθρωποι των γραμμάτων, αλλά και απλοί άνθρωποι της διπλανής πόρτας. Ακόμα και ο Δ. Καμμένος, που ήταν πρώτα στους ΑΝΕΛ και εν συνεχεία έφαγε πόρτα από τη ΝΔ, πήγε να παρακολουθήσει τον κ. Βενιζέλο.

***

«Η ανασύσταση της μεσαίας τάξης», είπε, «δεν είναι προϋπόθεση για την εφαρμογή του εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης, αλλά είναι αυτό καθεαυτό το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας». Εντύπωση προκάλεσε η αναφορά του στο κράτος δικαίου και πώς αυτό θα αποκατασταθεί μετά την περιπέτεια της πενταετούς διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ: «Η αποκατάσταση του κράτους δικαίου δεν είναι πολιτικός ή προσωπικός ρεβανσισμός, αλλά θεσμική υποχρέωση που δεν αντιβαίνει – το αντίθετο – στη διαμόρφωση των αναγκαίων συναινέσεων και του κλίματος εθνικής ενότητας». Και συμπλήρωσε:

***

«Πέραν της στρατηγικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ, χρειάζεται και στρατηγική ήττα της λαϊκιστικής ανευθυνότητας, κάτι για το οποίο απαιτούνται πολιτικές προϋποθέσεις και θεσμικές προϋποθέσεις για την εθνική ανασυγκρότηση, με πρώτη τη σταθερότητα υπό όλες τις εκδοχές της, κυβερνητική σταθερότητα, πολιτειακή σταθερότητα και επειδή η επόμενη Βουλή είναι αναθεωρητική, συνταγματική σταθερότητα.

Ο οξύθυμος κύριος διευθυντής…

Η αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία της ΔΕΠΑ, όπως μου λένε στελέχη της επιχείρησης, δεν λειτούργησε κατευναστικά. Αυτή τη φορά, οι αναταραχές έχουν μεταφερθεί στη θυγατρική της για τα δίκτυα φυσικού αερίου λοιπής Ελλάδος, τη ΔΕΔΑ. Με μία αιχμηρή ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Οργάνωση Ενέργειας (ΠΟΕ), αφού συγχαίρει τη διοίκηση της θυγατρικής εταιρείας για την «τακτοποίηση» 23 εργολαβικών υπαλλήλων (σε αντίθεση με τη μητρική της ΔΕΠΑ και τις μη υλοποιηθείσες υποσχέσεις του καρατομηθέντος διευθύνοντος συμβούλου Δημήτρη Τζώρτζη και της ηγεσίας του υπουργείου Ενέργειας), συνεχίζει με καταγγελίες.

***

Βάλλει κατά συγκεκριμένου διευθυντή στη ΔΕΔΑ, τον οποίο δεν κατονομάζει, αλλά όλοι στην εταιρεία τον γνωρίζουν λόγω του οξύθυμου χαρακτήρα του. Οπως αναφέρεται, επιτέθηκε βίαια σε εργαζόμενη «με στόχο να επιβάλει την τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς». Και συνεχίζει: «Ως ΠΟΕ κάνουμε ξεκάθαρο και επαναλαμβάνουμε τη θέση μας ότι δεν πρόκειται να ανεχθούμε συμπεριφορές ούτε τρομοκρατίας ούτε επιστροφής στο παρελθόν». Σύμφωνα με πληροφορίες από τους εργαζομένους στην εταιρεία, τα πνεύματα παραμένουν οξυμμένα, ιδίως μετά την τελευταία εξέλιξη και το πιθανότερο είναι η συνέχεια να δοθεί στις δικαστικές αίθουσες.

Κι άλλα συντροφικά μαχαιρώματα

Περίεργα πράγματα συμβαίνουν, μου λένε, στην κλειστή Βουλή. Αναφέρομαι σε ανάρτηση «φουλ» φιλοκυβερνητικής ιστοσελίδας, η οποία με αφορμή τις εκλογές για την ανάδειξη του προεδρείου του Συλλόγου Υπαλλήλων της Βουλής (πρώτη δύναμη εξελέγη η ΝΔ), «την πέφτει» αγρίως στην απερχόμενη διοίκηση της Βουλής, δηλαδή στον Νίκο Βούτση και στους συνεργάτες του, για «ετεροβαρή σύμπλευση με τη ΝΔ» καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση ωφελήθηκε «ανέλπιστα και πολλαπλά»! Με ποιον τρόπο; Επειδή στις κρίσεις που έγιναν σε όλες τις βαθμίδες του προσωπικού «εκλεκτοί και εκλεκτές της ΝΔ κατέλαβαν, συχνά διά της συνεντεύξεως, διευθυντικές θέσεις», ενώ «μονιμοποιήθηκαν και διαχύθηκαν στις υπηρεσίες ως κανονικοί υπάλληλοι 68 ειδικοί φρουροί οι οποίοι είχαν προσληφθεί από τις προηγούμενες διοικήσεις ΠαΣοΚ και ΝΔ». Ακόμα και για τις μετατάξεις που προκάλεσαν τέτοιον σάλο, διαμαρτύρονται όχι για τις μετατάξεις, αλλά διότι η μεγάλη πλειονότητα των μεταταγέντων υπαλλήλων προερχόταν από την αντιπολίτευση, κυρίως από τη ΝΔ! Αυτό θα πει «συντροφικά μαχαιρώματα»…

Πολιτιστική κληρονομιά της Ολυμπίας

Ενα αθλητικό κέντρο ολυμπιακών προδιαγραφών και ένα συνεδριακό κέντρο ανάλογης χωρητικότητας μπορούν εύκολα να κατασκευαστούν στην Ολυμπία με τη σύμπραξη του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα (ΣΔΙΤ), αφού το κράτος έως τώρα έχει φανεί μικρόψυχο και μίζερο, αν όχι και αδύναμο να χρηματοδοτεί τόσο μεγάλης κλίμακας έργα υποδομής. Διεθνούς ακτινοβολίας αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις θα μπορούν έτσι να διεξάγονται κάθε χρόνο στον ιερό χώρο της Αλτεως, προσελκύοντας δεκάδες χιλιάδες «προσκυνητών» τουριστών, που στη συνέχεια θα μετατρέπονται αφ’ εαυτών στους καλύτερους πρεσβευτές της χώρας μας. Με αυτές τις απλές ιδέες ο πρώην υπουργός Πολιτισμού και υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Ηλεία Κώστας Τζαβάρας παρουσίασε στην Αρχαία Ολυμπία ένα σχέδιο οικονομικής ανάπτυξης που θα αξιοποιεί την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά της Ολυμπίας.