Ουγγαρία: Εγκρίθηκε η κατασκευή δεύτερου πυρηνικού σταθμού από την ΕΕ

Δρομολογείται η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού «Paks ΙΙ», σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουγγαρίας.

Ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο, σε συνέντευξη του στο ρωσικό κανάλι «Ρωσία-24», δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας «Paks ΙΙ» στην Ουγγαρία, επισημαίνοντας ότι όλες οι τυπικές διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί.

Ο Σιγιάρτο απέδωσε τις καθυστερήσεις που υπήρξαν μέχρι τώρα όσον αφορά στην έναρξη της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού, στις τυπικές διαδικασίες έγκρισης εκ μέρους της ΕΕ, οι οποίες διήρκεσαν περισσότερο απ’ όσο θα έπρεπε και περισσότερο χρόνο από αυτόν που ήταν προγραμματισμένος. Επεσήμανε ωστόσο ότι «αυτήν τη στιγμή όλες αυτές οι διαδικασίες ολοκληρώθηκαν και η ΕΕ έδωσε το πράσινο φως»

Ο Σιγιάρτο δήλωσε επίσης ότι τα διάφορα έργα υποδομής έχουν ξεκινήσει και πρόσθεσε ότι την παρούσα στιγμή περίπου το 40% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται στην Ουγγαρία διασφαλίζεται από τον πυρηνικό σταθμό «Paks Ι», ενώ το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί μόλις τεθεί σε λειτουργία ο δεύτερος πυρηνικός σταθμός.

Στα τέλη του 2014, η Ρωσία και η Ουγγαρία είχαν υπογράψει συμφωνία για την κατασκευή στον μοναδικό πυρηνικό σταθμό της Ουγγαρίας «Paks» δύο πρόσθετων ενεργειακών εγκαταστάσεων εξοπλισμένων με προηγμένης τεχνολογίας ρωσικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες τύπου BBER-1200, οι οποίοι ανταποκρίνονται στις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές αξιοπιστίας και ασφάλειας. Βάσει της συμφωνίας η Ρωσία θα χρηματοδοτήσει το έργο «Paks ΙΙ» με δάνειο ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου έχει υπολογισθεί στα 12,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τον Νοέμβριο του 2018, ο αρμόδιος Ούγγρος υπουργός για την επέκταση του πυρηνικού σταθμού «Paks» Γιάνος Σούλι είχε δηλώσει ότι τα σχέδια για την κατασκευή του «Paks ΙΙ» με τη συμμετοχή της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα πρέπει να προσαρμοσθούν στους κανόνες ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς ωστόσο αυτό να επηρεάσει το ύψος του προϋπολογισμού που είναι συγκεκριμένο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk