Χωρίς συμφωνία για την προστασία των ακινήτων – Νέα τηλεδιάσκεψη τις επόμενες ημέρες

Σύμφωνα με πληροφορίες, παραμένουν ενστάσεις από την ΕΚΤ για ορισμένες πτυχές του νομοσχεδίου, οι οποίες εκτιμάται ότι αν περάσουν ως έχουν, θα επιφέρουν υψηλές ζημιές στις τράπεζες

Χωρίς οριστική συμφωνία, αλλά με μικρή πρόοδο σε επιμέρους ζητήματα, ολοκληρώθηκε το βράδυ της Παρασκευής η τηλεδιάσκεψη κυβερνητικών και τραπεζικών στελεχών με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών για την οριστικοποίηση του διάδοχου σχήματος του νόμου Κατσέλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, παραμένουν ενστάσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για ορισμένες πτυχές του νομοσχεδίου, οι οποίες εκτιμάται ότι αν περάσουν ως έχουν, θα επιφέρουν υψηλές ζημιές στις τράπεζες.

Οι δύο πλευρές ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις επόμενες ημέρες, καθώς θα πρέπει έως και το επερχόμενο Eurogroup να υπάρξει συμφωνία για το θέμα, που αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ προς το ελληνικό Δημόσιο.

Θα πρέπει δε το συντομότερο να εισαχθεί το σχετικό νομοσχέδιο προς ψήφιση στη Βουλή, καθώς από την Πέμπτη 28/2 δεν υπάρχει προστασία για την κύρια κατοικία.

Οι τράπεζες πάντως ατύπως έχουν δεσμευθεί να μην προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς ακινήτων δανειοληπτών που πληρούν τα κριτήρια ένταξης στο νέο καθεστώς, μέχρι την ενεργοποίηση του νέου πλαισίου.

Στην τηλεδιάσκεψη από ελληνικής πλευράς στο Μέγαρο Μαξίμου συμμετείχαν αντιπροσωπεία και δικηγόροι όλων των εμπλεκόμενων υπουργείων (Οικονομικών, Οικονομίας, Δικαιοσύνης) και εκπρόσωποι της Έλληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), με επικεφαλής τη γενική γραμματέα της Ένωσης Χαρίκλεια Απαλαγάκη και τον αρμόδιο για τα κόκκινα δάνεια Θεόδωρο Καλαντώνη.

Τι συμφώνησαν κυβέρνηση – τράπεζες

Υπενθυμίζεται ότι το βασικό πλαίσιο της συμφωνίας κυβέρνησης – τραπεζών, που επιτεύχθηκε την περασμένη Τετάρτη, προβλέπει τα εξής:

Προστασία της κύριας κατοικίας από 1/3/2019 έχουν μόνο όσοι πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια σωρευτικά:

1) Το χρέος τους επί ενυπόθηκαν δανείων με εγγύηση την κύρια κατοικία, δεν ξεπερνά τις 130.000 ευρώ τη στιγμή της αίτησης
2) Η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας δεν ξεπερνά τις 250.000 ευρώ
3) Η προς ρύθμιση οφειλή βρισκόταν ήδη σε καθυστέρηση 3 μηνών στις 31/12/2018.
4) Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά το 170% των ευλόγων δαπανών διαβίωσης του νοικοκυριού. Πρόκειται για ένα ποσό που κυμαίνεται από 13.906 έως 40.800 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη
5) Η αντικειμενική αξία του συνόλου της ακίνητης περιουσίας δεν ξεπερνά το διπλάσιο της προ ρύθμιση οφειλής
6) Η αποτίμηση των επενδύσεων και το ύψος των καταθέσεων αθροιστικά δεν ξεπερνούν το 50% της προς ρύθμιση οφειλής

Η ρύθμιση που προσφέρεται

Εφόσον πληρούνται τα κριτήρια αυτά, ο οφειλέτης εκτός από την προστασία της κατοικίας του εξασφαλίζει και την ακόλουθη ρύθμιση:

Διάρκεια εξόφλησης έως 25 έτη, με περιορισμό τα 80 έτη στην ηλικία του δανειολήπτη στη λήξη της περιόδου εξόφλησης

Επιτόκιο: euribor 3 μηνών +2%

Διαγράφεται το υπερβάλλον του 120% της εμπορικής αξίας της κύριας κατοικίας

Θα λαμβάνει επιδότηση, η οποία θα διαμορφώνεται ανάλογα με την εισοδηματική κατάσταση του οφειλέτη. Το ποσό θα καταβάλλεται από το Δημόσιο απευθείας στην τράπεζα

Εάν ο δανειολήπτης καθυστερήσει την πληρωμή ενός ποσού ίσο με 3 μηνιαίες δόσεις, χάνει την προστασία και τη ρύθμιση.

Σημειώνεται πως ο οφειλέτης που θα κάνει αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί έχει δικαίωμα άρνησης στη ρύθμιση και προσφυγής στο δικαστήριο. Ωστόσο, μέχρι τη δίκη θα πρέπει να πληρώνει στην τράπεζα το 30% της παλαιάς του δόσης.

Αν δεν το κάνει χάνει την προστασία της κύριας κατοικίας του.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk